מעשייה אורבנית: מה רוצה ראש ממשלת הונגריה?
שלטי חוצות נגד מיליארדר יהודי-הונגרי שתומך בפליטים, הזנחת מוזיאון השואה והתבטאויות שנויות במחלוקת. האם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן קורץ לימין האנטישמי, או שמחלוקת בקהילה היהודית מייצרת מתח מיותר בין ירושלים לבודפשט?
הרחק ממרכז העיר, אי שם ברובע השלישי של בודפשט, בלי שלט מבחוץ שאפילו יעיד על קיומה, החזק, ויקטור אורבן, אבל אפילו השכנים ברחוב בוקור 37 לא ידעו שהיא מתחת לאפם. רק אחרי חיפוש בן חצי שעה, בעזרתו האדיבה של הונגרי מקומי, מצאנו בצדה האחורי של הסמטה את יהודית באלינט, עורכת התוכניות הפוליטיות של 'קלאב רדיו'."הממשלה מצרה את צעדנו", היא ניגשה ישר לעניין. "פעם שידרנו בכל רחבי המדינה אבל בתהליך הדרגתי נלקחה מאיתנו האפשרות להשתמש במַשדרים. כיום אנחנו נקלטים רק באזור בודפשט", אומרת באלינט, שעל אף שמה המחייב איננה בת לעם היהודי. היא הובילה אותי במסדרון המעוגל של התחנה. שני אולפני הקלטות, כמה משרדים, מזנון קטן ואולפן שידור אחד. על פי באלינט ישנם לא יותר ממאתיים אלף מאזינים, לא הרבה עבור מדינה המונה כמעט עשרה מיליוני בני אדם.

"יש לנו בסך הכול חמישה כתבי חדשות אבל הבעיה העיקרית שלנו היא חוסר שיתוף הפעולה מצד הממשלה. הם לא עונים לשאלות ולא מוכנים להתראיין כאן. אני רוצה להביא את קולם דווקא משום שלמאזינים שלנו נוח לשמוע רק מי שחושב כמוהם", משתפת באלינט בתסכוליה. אחר כך היא מפגישה אותי עם גיאורגי בולגר, השדר הפופולרי שבעיקר משוחח עם מאזינים שקולם לא יישמע בתחנות האחרות. "הונגריה איננה דמוקרטיה, היא הפכה להיות מדינה של מפלגה אחת", מתמצת בולגר את המצב. הוא אגב בן לאב יהודי, וכוונתו ל'פידס' (Fidesz) 'מפלגת האזרחים', שבראשה עומד אורבן.
הביטוי החד ביותר להיעדר הדמוקרטיה בהונגריה הוא אכן ההגבלות על התקשורת. חשתי אותן על בשרי בבוקר יום שלישי, במפגש בין ראש הממשלה נתניהו לאורבן בפרלמנט ההונגרי. כפי שלא קרה אפילו בסין, ניסה מי שניסה למנוע מאיתנו העיתונאים לראות את המנהיגים במו עינינו. מסכים גדולים שעליהם הוקרן האירוע הקצר חצצו בין המסקרים למסוקרים. שאלת שאלות כמובן לא באה בחשבון. ההשפלות הקטנות האלה הן חלק ממערכה נרחבת לסתימת הפיות.
לפני פחות משנה רכש אחד ממקורביו העשירים של אורבן את העיתון הנפוץ בהונגריה, 'חירות העם'. אלא שיומיים לאחר הרכישה, במהלך שהדהים את כל מי ששוחחתי איתו, העיתון נסגר בתירוץ של היעדר היתכנות כלכלית. הסיבה ברורה. ב-60 שנות קיומו היה 'חירות העם', השופר הראשי של המפלגה הסוציאליסטית, יריבתו הגדולה של אורבן. תרמית הרכישה נועדה להשתיק את המתנגדים.

גם על גרונה של 'קלאב רדיו' ירדה הגיליוטינה לפני שש שנים. 'מועצת התקשורת' של אורבן החליטה באחד הימים לשלול מהרדיו את רשיון ההפעלה. עם תומכיו ומאזיניו יצא מנהל התחנה, אנרה ארטו, לקרב משפטי שבסופו ניצח. אבל "שלילת הרישיון לימדה שהם רצו להשתיק אותנו ועובדה שהם גם לא החזירו אותו בקלות, אלא רק משום שבית המשפט הכריח אותם", אומר ארטו בשיחת טלפון. "אנחנו יכולים לדבר בחופשיות ואין לנו מגבלה על התכנים. אבל ניסיונות ההשתקה נמשכים בדרכים אחרות, בעיקר כלכליות. אנחנו כמעט מוחרמים על ידי שוק הפרסום שנשלט בידי הממשלה. אף שיש לנו פופולריות לא מבוטלת, שחקנים פרטיים מפחדים ואומרים לנו שהם עלולים להפסיד חוזים בתחומים אחרים אם יפרסמו אצלנו. הפסדנו 90 אחוז מהשוק. כדי לשרוד, פנינו לקהל לתמיכה".
למה הממשלה רוצה להשתיק אתכם?
"כי הם רוצים להשמיד כל מי שאינו איתם. הסיסמה שלהם היא 'מי שאינו איתנו הוא נגדנו'. אבל תפקיד העיתונות הוא להיות אופוזיציה לשלטון ואנחנו תמיד היינו ביקורתיים, כלפי כל הממשלות. אבל שום ממשלה לא נהגה כמו זו הנוכחית. הם לא רוצים שישמעו את הביקורת".
דיכוי התקשורת אינו הצעד היחיד שמעורר על אורבן את זעם החוגים הליברליים בארצו ובאיחוד האירופי. בחזית הפרלמנט, מלבד דגל הונגריה, מתנוסס גם דגל טרנסילבניה, חבל ארץ שהיה בעבר הונגרי אך במלחמות המאה ה-20 עבר לידיים רומניות. אחד הצעדים הראשונה שנקט אורבן כששב לשלטון ב-2010, הייתה הענקת אזרחות להונגרים בטרנסילבניה ובמקומות נוספים בעולם. הצעד הזה, שיש המכנים אותו 'חוק השבות ההונגרי', נתפס בעיני השמאל כלאומני. אורבן מנגן הרבה על הרגשות הפטריוטיים המפעמים בהונגריה עשרות שנים. כפי שניסח במפגש עם נתניהו: "אנחנו נמצאים בוויכוח עם האיחוד האירופי מכיוון שאיננו רוצים חברה מעורבת, איננו רוצים לשנות את התמהיל האתני במדינה בגלל לחץ חיצוני. אנו רוצים להישאר כפי שאנחנו, אפילו אם איננו מושלמים".

כל זה עומד כמובן בסתירה לרוח הפוסט-לאומית הכלל-אירופית הנושבת מבריסל ומכאן קצרה הייתה הדרך להאשים את אורבן גם באנטישמיות. עם הגעתי למדינה נתקלתי בה. את הדרך משדה התעופה למרכז העיר עיטרו ציורי גרפיטי ענקיים של צלבי קרס. הם נמרחו על מודעות ממשלתיות נגד איל ההון הבינלאומי ג'ורג' סורוס. הסיפור המסובך מאחורי המודעות משקף את תסביכי היהודים עם עצמם ואת השנאה כלפיהם וכלפי מדינתם בראשית המילניום השלישי.
מצד אחד ישנו סורוס, מיליארדר יהודי, יליד הונגריה וניצול שואה. סורוס מפזר בעולם סכומי כסף עצומים להנחלת תפיסת עולם שמאלנית. גם השמאל הישראלי לא היה מה שהוא בלעדי סורוס שתומך גם באלה הדוגלים בביטול האופי היהודי של ישראל, בהם 'שוברים שתיקה', 'עדאלה' וג'יי סטריט. כולם מצליחים להזיק לישראל בגלל תמיכת סורוס. גם בהונגריה מולדתו סורוס מקדם כבר שנים אג'נדת שמאל חריפה. בצלמו ובמימונו פועלת במרכז בודפשט 'האוניברסיטה המרכז-אירופית', שאחד מבוגריה הוא לא אחר מאשר ראש הממשלה אורבן.
אלא שלהתנגשות האידיאולוגית בין אורבן לסורוס נוסף בשנים האחרונות מרכיב חדש - המהגרים. על רקע נדידת העמים מאפריקה ומארצות ערב טען סורוס שאירופה ובכלל זה הונגריה צריכות לקלוט חמישה מיליוני מהגרים, שם קוד למוסלמים. הסיבות: להצמיח את הכלכלה וגם מבחינה הומניטרית. אורבן, הונגרי לאומי, נעמד על הרגליים האחוריות. לא רק מול סורוס, אלא גם מול תכתיבי האיחוד האירופי, הוא סירב לקלוט מוסלמים שישנו את האופי האתני במדינתו. העמדה העקרונית הזו מתכתבת היטב עם גישת ישראל הרואה עצמה כמדינת לאום יהודית. "בעיני אורבן המטרה היא הגנה על הגבולות הלאומיים כמטרה ועל הפליטים כמכשול. בעינינו, ההגנה על הפליטים היא המטרה והגבולות הלאומיים הם מכשול", אמר סורוס לסוכנות בלומברג לפני שנתיים.

אורבן חושש מעוצמתו של המיליארדר, אך משום שהדבר מסייע לו פוליטית קידש מלחמה על סורוס. תחילה ניסה לסגור את האוניברסיטה, כשהשבוע עוד היה תלוי בכניסה למוסד שלט כחול עם הסיסמה 'עִמדו איתנו'. ניסיון הסגירה כשל ואורבן עבר למסע שלטי החוצות הנ"ל. "אל תיתנו לסורוס לצחוק אחרון". המודעות, שכללו דריכה על דיוקנו של סורוס בתחנת הרכבת, הקימו על אורבן את הקהילה היהודית, או לפחות את חלקה הליברלי שגם כך מסויג מאוד מראש הממשלה הימני.
בפנייה לממשלה ההונגרית וגם לשגרירות ישראל, טענו ראשי הקהילה שהקמפיין נגד סורוס חורג מגבולות הוויכוח הלגיטימי אל מחוזות האנטישמיות. "הקמפיין הוא חלק מאותו כפל לשון שממשלת אורבן נוהגת להשתמש בו", מבאר אנדרה ארטו, מנהל 'קלאב רדיו'. "נכון שאיש לא מזכיר את מוצאו היהודי של סורוס וזה גם לא כתוב על השלטים, אבל יש פה מסר משתמע שכל הונגרי מקומי מבין. אדם זקן ועשיר עם פנים של יהודי התומך במהגרים וכו' - זה מסר משתמע ואפקטיבי מאוד לכל מי ששונא יהודים. ככה אורבן מדבר. אלה השיטות שלו".
דוגמה אחרת למסר הכפול של אורבן כלפי היהודים היא השבחים שהרעיף על מיקולוש הורטי, שליט הונגריה במחצית הראשונה של המאה ה-20 ומי שהביא באופן אישי להשמדת רוב יהדות הונגריה בשלהי מלחמת העולם השנייה. "מדינאי דגול", הגדיר אורבן את הורטי והקפיץ שוב את הקהילה היהודית. המסרים המטרידים האלה, כמו גם היעדר חשבון נפש אמיתי על חלקו של העם ההונגרי בהשמדת היהודים, הערבוב המכוון בין פשעי הנאצים והקומוניסטים, ההזנחה של מוזיאון השואה בבודשפט וקריצת העין התמידית של אורבן אל הימין האנטשימי בהונגריה - מדאיגים כבר שנים את הקהילה היהודית ומעוררים מתח תמידי בין ישראל לבין הונגריה.
אולם, התמונה לא חד-צדדית. "אורבן לא אנטישמי וזה ברור. איש לא יגיד לך אחרת. ולא רק זה, אלא שהוא עוזר לקהילה היהודית", הציג הרב שלמה קובש, מראשי קהילת חב"ד בבודפשט, עמדה הפוכה לחלוטין. קובש, צאצא למשפחה החיה בהונגריה 250 שנה, נולד וגדל כאן. ניכר כי הוא בקי בהוויה המקומית ובדקויות יחסה לעצמה וליהודים. הוא מפרט שורה של פעולות מטעם ממשלת אורבן להגנה על היהודים ולסיוע בחידוש החיים היהודיים במדינה. בית הכנסת שחידש שימש אולפן טלוויזיה בתקופה הקומוניסטית והממשלה מסרה אותו לחב"ד, בחינם.
"סקרים מראים שגם בהונגריה וגם במקומות אחרים 30-40 אחוז מהאירופים הם אנטישמים. מאז נפילת הקומוניזם יש בהונגריה 5-10 אחוזים אנטישמים מסורתיים שכיום מצביעים למפלגת 'יוביק'. לפני כן הייתה מפלגה אחרת. אבל כאן, בניגוד לצרפת ולמקומות אחרים, אין חבירה בין השמאל הקיצוני לבין המוסלמים שונאי ישראל, שזו האנטישמיות החדשה. אין לך אדם כמו ג'רמי קורבין (מנהיג הלייבור הבריטי, א"כ) שמניח זר באושוויץ ואז הולך לדבר נגד מדינת ישראל ודרך זה גם נגד היהודים. כאן, הלבוש שלי לא מעורר שום קריאות גנאי ומוסלמים לא מטלטלים לי את הרכב, כפי שקורה בצרפת".

אבל מה תגיד על הקמפיין נגד סורוס, האם לא ברור שיש כאן אלמנט אנטישמי?
"העובדה שמישהו יהודי לא אומרת שאסור להתווכח איתו. סורוס אמר מה שאמר ועושה מה שעושה, הממשלה מגיבה. אני אולי לא אוהב את זה וגם על ההתבטאות בעניין מורטי אמרנו את דעתנו, אבל לא כל ויכוח הוא אנטישמיות. שנית, צריך להבין שהיריבים של אורבן והימין המתון הם הימין הקיצוני של יוביק".
הרב קובש רומז, והוא לא היחיד, שאורבן משחרר התבטאויות חצי אנטישמיות כקריצת עין לימין הקיצוני על מנת שלא יגדל. כך למשל, ייתכן שדברי השבח של אורבן על הורטי אינם שלהוב הרוחות ועידוד האנטישמיות, אלא זריקת עצם של אורבן לימין הקיצוני לקראת התמונות המשותפות עם ראש ממשלת היהודים, בנימין נתניהו. מסמך ברוח הזו שיגרו נציגי חב"ד לגורמים רשמיים בישראל ערב ביקור ראש הממשלה. אם לשפוט על פי הקו שנקט נתניהו, דברי החסידים נפלו על אוזניים קשובות.
"הונגריה היום היא אחת המדינות הבטוחות והנוחות ביותר מבחינת חיים יהודיים", נכתב במסמך. "הונגריה אינה מקשה - כמדינות שונות באירופה - על החיים הדתיים, לא באיסור השחיטה הכשרה, לא בהגבלת ברית מילה ולא באיסור חבישת כיפה כסממן יהודי. הממשלה תומכת בקהילות היהודיות, מאפשרת חופש דת ופועלת ללא הרף למנוע ככל האפשר את מעשי האנטישמיות במדינה".

על פי המסמך של חב"ד, האשמת ממשלת אורבן באנטישמיות היא ניסיון של הקהילה הניאולוגית (הקונסרבטיבית) "למתג את הממשלה כאנטישמית בכל דרך". לדבריהם, "טעות היא להכניס את טענת האנטישמיות בכל שיח ציבורי. לדוגמה, בקמפיין נגד סורוס מדובר ב'סערה בכוס מים'. הממשלה יצאה בגנותו של ג'ורג' סורוס בטענה שהוא העומד מאחורי הלחץ האירופי להכנסת פליטים מוסלמים להונגריה (דבר שכשלעצמו ימיט אסון על הקהילה היהודית כפי שקורה אצל שכנינו ברחבי אירופה)".
הם גם מזכירים לראש הממשלה, כי "סורוס, אחד האויבים הגדולים של ישראל, מממן באופן ישיר את הארגונים האנטי-ישראליים ותומך נלהב בפלסטינים, שעשה הכול להפיל את שלטון נתניהו בבחירות האחרונות, במסגרת הניסיון של הקהילה הניאולוגית למתג את הממשלה כאן כאנטישמית, הם ניסו לחבל בביקורו של ראש הממשלה", כתבו החב"דניקים לנתניהו והכריעו את הוויכוח. ראש הממשלה העדיף את עמדתם על פני זו של שגריר ישראל בבודפשט יוסי עמרני.
נתניהו, שר החוץ כזכור, גנז גינוי רשמי שהוציא עמרני לקמפיין של אורבן נגד סורוס. במקומו, הוציא הבהרה השוללת כמובן את האנטישמיות אך לא עושה הנחות ליהודי שמעודד את השנאה לישראל. נתניהו נתן לאורבן אור ירוק להמשיך בקמפיין נגד סורוס, כפי שאכן קורה. לגרפיטי של צלבי הקרס אחראים כנראה פעילי שמאל שרצו לתייג את אורבן כפרו-נאצי. הם אלה שגם ריססו על השלטים את הטקסט 'אל תיתנו לאורבן לצחוק אחרון'. בכל מקרה, זה לא עושה טוב לראות צלב קרס בדרך לשדה התעופה.

זה עושה עוד פחות טוב לגלות שכמו בארה"ב ובאוסטריה גם בהונגריה מחלוקת קשה קורעת את הקהילה היהודית. שני הצדדים מנסים לגרור אליהם את מדינת ישראל, בגלל אינטרסים. דומה שיש כאן תופעה חדשה שהמערכת המדינית חייבת להיות ערה אליה. ואולם ערנות לא בדיוק אפיינה את יומו השלישי של נתניהו בבודפשט. הדברים שאמר לפורום מדינות וישגרד שודרו החוצה בלי שידע זאת. נתניהו אמנם שיווק את ישראל ויתרונותיה ומסריו בתוך החדר חפפו את אלה שהוא אומר בחוץ. אך מי שלא נשמעה טוב היא הזחיחות. 'דיברתי עם מודי, הזהרתי את פוטין, אמרתי למקרון', שיחק ראש הממשלה ב'ניים דרופינג' בפני מנהיגי פולין, הונגריה, צ'כיה וסלובקיה. באותה שעה אגב, הר הבית חישב להתבקע בשל הוויכוח על שערי הבידוק.
תקלת המיקרופון הפתוח גם חשפה את הליבה האידיאולוגית המשותפת לנתניהו ולארבעת ראשי המדינות שפגש. קשה שלא לראות את הדמיון בין אורבן לנתניהו. שניהם כריזמטיים, מתוחכמים, לאומיים ושמרניים. כמו נתניהו, גם אורבן נבחר לראשונה לתפקיד בגיל צעיר בשנות ה-90 אך הודח לאחר קדנציה אחת. כעת הוא סוגר שבע שנים של כהונה רצופה מאז 2010. גם נתניהו כמו אורבן שנוא על ידי האליטה הליברלית במדינותו, מואשם על ידה בפאשיזם ונתון לאש צולבת של האיחוד האירופי. גם נתניהו נאבק כידוע בתקשורת, אף כי לא חצה בינתיים את הקווים האדומים שאורבן ריסק.

הרקע המשותף הזה כנראה סייע לנתניהו לחלץ מאורבן לקיחת אחריות חלקית על פשעי ההונגרים בשואה. "שיתוף הפעולה עם המשטר הנאצי, במקום ההגנה על הקהילה היהודית, היה פשע. יש לנו אפס סובלנות לאנטישימיות ואני גאה ברנסנס החיים היהודיים במדינה", אמר אורבן כשנתניהו לצדו. עמוק יותר מכך, גם אורבן וגם המנהיגים האחרים, גם בפגישה שדלפה וגם בהצהרות הפומביות, דיברו על אמונתם בצדקת קיומה של מדינת הלאום. המכנה המשותף האידיאולוגי הזה גרם כנראה לנתניהו לומר להם בפנים מה בדיוק הוא חושב על האיחוד האירופי.
"האיחוד האירופי הוא הגוף היחיד שמתנה את קשריו עם ישראל בצעדים פוליטיים (הכוונה לתהליך המדיני מול הפלסטינים, א"כ). זה מטורף. כולם קונים מאיתנו. זו ממש בדיחה. מודי היה אצלי ואמר, 'אני צריך חלב ומים, איפה אקנה אותם, ברמאללה?! יש לנו 300 חוות חקלאיות ברוסיה, ואם צריך נוכל להכפיל את המספר הזה. תגידו לשותפים שלכם באירופה לא להחליש את השותפה המערבית היחידה שלה במזרח התיכון. אני לא אומר לא בגלל האינטרס של ישראל ושלי, אלא בגלל האינטרס של אירופה. ביטחון אירופה ועתידה הכלכלי קשורים לשינוי היחס כלפי ישראל. בבקשה תעזרו לנו ותעזרו לאירופה לגבי הורייזון 2020".
על הדברים האלה של נתניהו הייתה לאורבן תשובה חדה שאינה משתמעת לשתי פנים. "לפני אלפיים שנה קרה משהו בירושלים ואנחנו זוכרים זאת". אז האם אדם כזה ייקרא אנטישמי?
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg