ריבלין לארדואן: "מצפים לגינוי על פעולת הטרור בהר הבית"
במסגרת המאמצים להרגעת הרוחות בהר הבית נעתר הנשיא לבקשת מקבילו הטורקי ושוחח עמו בנושא. גורמים בסביבת רה"מ טוענים כי השיחה התקיימה בניגוד לעמדת נתניהו. אולם בלשכת הנשיא מבהירים: לא הועברה עמדה לפיה יש למנוע את השיחה עצמה
על רקע שיחה עם הנשיא הטורקי - עימות בין לשכת ראש הממשלה נתניהו ללשכת הנשיא ריבלין: לאחר פנייה מטורקיה נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שוחח הערב (יום חמישי) בטלפון עם מקבילו הטורקי רג'יפ טאיפ ארדואן על המצב בהר הבית. בסביבת ראש הממשלה ובמשרד החוץ טוענים כי השיחה התקיימה בניגוד לעמדה המדינית. אולם בבית הנשיא מתעקשים היום כי לא קיבלו שום מסר שלא לדבר עם ארדואן, אלא רק לא להכניס אותו כגורם מתווך בפרשה, "ואת זה לא עשינו ולא התכוונו לעשות", אמרו הגורמים בלשכת הנשיא.
''לא עימות, עמדות שונות''. נתניהו וריבלין
צילום: פלאש 90
בשיחתם, הבהיר הנשיא למקבילו הטורקי כי "מתקפת הטרור שהתרחשה ביום שישי שעבר בהר הבית, מקום קדוש עבור כולנו, היא חציית קו אדום בלתי מתקבלת המעמידה בסכנה את היכולת שלנו לחיות יחד". הנשיא הזכיר לארדואן כי לאחר מתקפות הטרור בטורקיה, מיהרה מדינת ישראל לגנות בתוקף מעשים נפשעים אלו. "אנו מצפים לשמוע גינוי דומה גם מטורקיה מפני שטרור הוא טרור בכל מקום בו הוא מתרחש, בירושלים, איסטנבול או פריס".

טורקיה מנסה להגביר את השפעתה על הנעשה בהר הבית. ארדואן
צילומים: הדס פרוש, פלאש 90, AFP
הנשיא הדגיש כי ישראל שומרת ותמשיך לשמור על הסטטוס קוו במקומות הקדושים, והוסיף כי הצעדים שננקטו בהר הבית נועדו להבטיח כי מעשי טרור שכאלה לא ישנו וכי חובתנו הקודמת לכל היא השמירה על חיי האזרחים העולים אליו.
בבית הנשיא התקבלה אמש בקשתו של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן לשוחח עם נשיא המדינה, על ההתחממות בגזרת הר הבית, בעקבות פריסת המגנומטרים. בסביבתו של הנשיא ראובן ריבלין הביעו היום ביקורת מרומזת על ראש הממשלה ושר החוץ, בנימין נתניהו: "צר לנו כי גופים האמורים גם הם להיות שותפים לאותה המשימה, מעדיפים להשחיר את פניו של הנשיא במקום לפעול למען טובת המדינה", נמסר מבית הנשיא.
בסביבתו של רה"מ טוענים הערב כי יועצו המדיני של ריבלין שוחח עם בכירי משרד החוץ, שהעבירו לו חוות דעת לפיה לא נכון לקיים את השיחה. לפי הגורמים בסביבת רה"מ, טורקיה מתסיסה מזה זמן את ערבייי ישראל ומזרח ירושלים, והעמדה היא שאין לתת לטורקים להיכנס לתהליך הרגעה שמובילים האמריקנים והירדנים. זאת ועוד: בתחילת השבוע הזמין מנכ״ל משרד החוץ, יובל רותם, בהנחיית רה״מ את שגריר טורקיה בישראל, ודרש ממנו שטורקיה תפסיק עם ההתססה. בית הנשיא כאמור סירב, והחליט לקיים את השיחה. ״אין פה עימות כמו שמנסים להציג, אלא עמדה שונה״, אומרים בסביבת נתניהו.

העימותים מחוץ להר הבית
צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
טורקיה עושה בחודשים האחרונים מאמצים גדולים על מנת לקנות השפעה על מה שקורה בהר הבית, מקום שיש לו חשיבות רבה לעולם המוסלמי כולו. בין המאמצים שעושה טורקיה: מימון לארגונים ערבים-ישראלים וכן כינוס ועידה בינלאומית על המצב בהר הבית. המתקפה הקשה האחרונה של ארדואן על ישראל לפני כחודשיים, הייתה בועידה הזו.
מבית הנשיא נמסר כי כנהוג בשיחות עם מנהיגי מדינות המצויות בקשרים דיפלומטיים עם מדינת ישראל, תקבע השיחה, וזאת כאמור בהמשך לבקשתו של ארדואן. כמו בכל שיחה מדינית, גם בשיחה זו יעביר הנשיא לארדואן את עמדתה של מדינת ישראל באופן המוסכם והמתואם עם כלל הגורמים הרלוונטיים. "בשום שלב לא הועברה אל בית הנשיא עמדה מדינית לפיה מדינת ישראל אינה באה בדברים עם טורקיה בשל תמיכתה של זו בטרור או בשל הסתה״, כפי שנטען, טוענים היום בבית הנשיא. מלשכת הנשיא נמסר כי "נשיא המדינה עושה מאמצים כבירים, יחד עם ההנהגה בישראל כולה, להרגעת הרוחות באזור ולהשבת השקט ושגרת הביטחון לאזרחי ישראל.

מגנומטרים בעמדת הבידוק החדשה בכניסה להר הבית
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו ישוב הערב (חמישי) מהונגריה, ומיד אחר כל יכנס הערכת מצב בשעה 20:00 בקריה, לקראת 'יום הזעם' התוכנן מחר בשל סערת המגנומטרים בכניסות להר הבית.
צה"ל והמשטרה יתגברו כוחות לקראת 'יום הזעם' מחר: לאחר הערכת מצב הבוקר אצל הרמטכ"ל,הוחלט כי חמישה גדודים שאינם נמצאים בתעסוקה מבצעית ביו"ש יישארו בכוננות למקרה של הידרדרות ביטחונית במהלך סוף השבוע.
מוקדם יותר היום אמר האחראי על נושא ירושלים בתנועת פת"ח, חאתם עבד אלקאדר, בראיון לעיתון א-שרק אל-אווסט שישראל קיבלה אולטימטום להסיר את מכשירי המגנומטר שהוצבו בכניסה להר הבית עד יום שישי (מחר). עוד צוין בראיון כי סעודיה וירדן הפעילו לחצים על הבית הלבן כדי שזו תפעיל לחצים על ישראל לזרז את התהליך.

המופתי של ירושלים, מוחמד חוסיין
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
אלקאדר הוסיף כי האמריקאים לוחצים על ישראל להסיר את המגנוטמרים אך להשאיר את הבידוק הביטחוני: "אנחנו מבקשים כי החיפוש יהיה בתיקים ובחשודים ולא מציאות של חיפוש אישי לכל אחד שמגיע למקום".
דבריו של אלקאדר מגיעים בהמשך לקריאה של מנהיגים פלסטינים שונים לסגור את המסגדים בירושלים ביום שישי הקרוב ולהגיע להר הבית ולמסגד אל-אקצא ביום שישי. בנוסף, שלח אלקאדר מסר לממשלת ישראל: "שלא ינסו לשחק במסגד אל-אקצא ולא ינסו להציב מצלמות בשטח המסגד".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg