
היועץ הכלכלי הבכיר בבית הלבן: הרפורמות של טראמפ לא יפגעו בישראל
שר הכלכלה אלי כהן נפגש עם יועצו הבכיר של הנשיא, גארי כהן, והביע בפניו את החשש שהורדה ניכרת של מס החברות בארה"ב תגרום למעבר מפעלים מהארץ
ראש המועצה הלאומית לכלכלה של ממשל הנשיא דונלד טראמפ מבטיח שהכלכלה הישראלית לא תיפגע מהצעדים שמוביל הממשל החדש באמריקה. היועץ, גארי כהן, אמר את הדברים לשר הכלכלה אלי כהן.השר כהן דיבר עם היועץ כהן כבר עם הגעת המשלחת האמריקאית לארץ ביום שני, ואמר ש"ככהן אל כהן" הם מוכרחים להיפגש. היועץ של טראמפ נענה בחיוב והשניים נועדו השבוע בירושלים, בשולי ביקורו של טראמפ. במפגש השתתף כהן שלישי, ראש מנהל סחר החוץ במשרד הכלכלה אוהד כהן, מה שעורר כמה בדיחות במשך השיחה.

גארי כהן
צילום: AP
השר הישראלי הביע דאגה מהשפעת אחדים מהמהלכים שמתכנן טראמפ על חברות אמריקאיות הפועלות בישראל וכן על חברות ישראליות הפועלות בארה"ב. טראמפ מתכנן הורדה ניכרת של מס החברות, צעד שעשוי לגרום לחברות אמריקאיות הפועלות מחוץ לארה"ב להעתיק את מפעליהן מרחבי העולם בחזרה לאמריקה. בישראל מס החברות נמוך למדי, מה שמאפשר לחברות ענק כמו אינטל להמשיך בהקמת מפעלים בישראל. כעת עשויה להתפתח תחרות בתחום בין ישראל לארה"ב.
נוסף לכך, טראמפ מתכנן להעלות את המכסים על מוצרים המיובאים לארה"ב. בין ישראל לארה"ב יש הסכם סחר חופשי, ובשלב זה טרם ברור כיצד הדבר ישפיע על יצואנים ישראלים המשווקים תוצרת בארה"ב. עם זאת, מכיוון ששליש מהיצוא הישראלי נמכר בארה"ב, לכל צעד שינקוט טראמפ עשויה להיות השפעה ניכרת על המשק. בד בבד, למרות קוטנו של השוק הישראלי הוא אחד מ-25 יעדי היצוא החשובים ביותר של ארה"ב.
השר כהן העלה את הדאגות הישראליות בפני היועץ וזה הבטיח כאמור שישראל לא תיפגע מהמהלכים שנוקט הנשיא. עם זה, מכיוון שמדובר בשלבים ראשוניים של הכהונה וגם התוכנית של טראמפ עוד לא אושרה, השניים לא ירדו לפרטים.
"ארה"ב היא ידידתנו הגדולה והחשובה ביותר, ושותפת הסחר החשובה ביותר לישראל", אמר שר הכלכלה לאחר הפגישה. "נמשיך לפעול יחדיו כדי להרחיב את היקף היצוא לארה"ב ואת היקף ההשקעות בישראל".
לפי נתוני מנהל סחר חוץ, היקף ההשקעה ההדדי של חברות ישראליות ואמריקאיות עומד מדי שנה על יותר מ-10 מיליארד דולר. חברות אמריקאיות רבות הקימו בישראל מפעלי ייצור ומרכזי מחקר ופיתוח. היקף הסחר הדו-צדדי ללא יהלומים עמד בשנת 2016 על כ-20 מיליארד דולרים, ומתוכם כ-11.5 מיליארד דולרים בתחום היצוא.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg