סערת

הכנסת אישרה: עליית תאגיד השידור תידחה בשבועיים

כפי שהיה צפוי, המליאה אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המבקשת לדחות את תחילת שידורי התאגיד. זאת לאחר דיונים ארוכים שכללו את הצגת ההסתייגויות הרבות מצד חברי האופוזיציה, ואף עימות בין עובדי התאגיד לבין סדרני הכנסת

שירית אביטן כהן | 26/4/2017 23:20
תגיות: סערת התאגיד הציבורי,הכנסת,הצעת חוק
בסיומם של דיונים ממושכים, מליאת הכנסת אישרה הלילה (ה') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק תאגיד השידור הציבורי, המבקשת לדחות את עלייתו של תאגיד השידור החדש לאוויר בשבועיים. ההצעה אושרה ברוב של 35 בעד מול 28 נגד, כאשר גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נכח בהצבעה. זאת לאחר שבג"ץ דחה את העתירה להוצאת צו ביניים נגד הליך החקיה.

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "בתזכיר האמור מוצע לשנות את מתכונת ההפעלה של השידור הציבורי על פי החוק ובכלל זה את מבנה תאגיד השידור הישראלי, ולהקים תאגיד ייעודי שיהיה אחראי לשידורי החדשות וענייני היום במסגרת השידורים לפיו. לפיכך מוצע לדחות את מועד תחילתו של החוק ב-15 ימים, באופן שיאפשר את השלמת הליכי החקיקה האמורים, תוך שמירה על רציפות שידורים במעבר משידורי רשות השידור לשידורים לפי החוק, לרבות שידורי החדשות".
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הדיון בכנסת על דחיית שידורי התאגיד צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בפתח הדיון הציג את ההצעה יו"ר הוועדה המשותפת לכנסת וכלכלה שהכינה את החוק, ח"כ דוד ביטן, ואמר: "אני רוצה להסביר שמהלך הדחייה הוא מהלך מחויב המציאות, לאור הכוונה לשנות את המתווה שאושר בחוק הקודם. לא ניתן ולא צריך שהתאגיד ייכנס לשידור לתקופת זמן קצרה במתכונת הישנה ולאחר מכן הממשלה תשנה שוב פעם, לאחר שהוא התחיל לפעול. במצב הזה, הדחייה היא דחייה סבירה והגיונית, קצרה ביותר".

עוד אמר ביטן כי "אם אנחנו לא נצליח להעביר את החוק שמשנה את מבנה התאגיד, אז כמובן שהתאגיד יתחיל לעבוד ב-15 לחודש בדיוק כמו שהוא התכוון לעבוד ב-30 לאפריל. במצב הזה אני מבקש מהח"כים, למרות ההסתייגויות הרבות שיש להם על החוק השני, שמשנה את המבנה הארגוני של התאגיד, לקבל את הדחייה הזאת, כי היא מחויבת גם מבחינה עניינית וגם מבחינה פרוצדורלית".

כפי שדווח מוקדם יותר היום במהלך הדיון, מספר עובדים מהתאגיד שנכחו ביציע האורחים הניפו שלט עם הכיתוב "דחייה לדורות", והוצאו מהאולם על ידי הסדרנים. סגן יו"ר הכנסת, ח"כ מאיר כהן שניהל את הישיבה אמר: "אני מקווה שהם לא הובאו לכאן על ידי חברי כנסת".

מהומה בדיון בכנסת על שידורי התאגיד הציבורי
קטעים נוספים

כמו כן, במהלך הדיון עלו בזה אחר זה חברי האופוזיציה ונימקו את ההסתייגויות הרבות שהגישו לחוק. ח"כ מרב מיכאלי אמרה במליאה כי "על מה בעצם מתכנסת כנסת ישראל בפגרת הפסח שלה, בין יום השואה לבין יום הזיכרון, ליומיים של דיונים. על מה בעצם? בשביל לדחות בשבועיים את מועד עלייתו לאוויר של המכונה 'תאגיד השידור הציבורי' והאמור להיות תאגיד שידור ציבורי.

"על זה מתכנסת כנסת ישראל, ולמהלך של חקיקת בזק, תוך יומיים קריאה ראשונה, קריאה שנייה ושלישית. אבל הדחייה הזאת, היא הדבר עצמו. היא סתימת הפיות עצמה. כל סיפור התאגיד הציבורי, הרי הולדתו בחטא וכל כוונתו היא מלכתחילה סתימת פיות".
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
נתניהו הגיע גם להצבעה. הצבעת המליאה לדחיית שידורי התאגיד צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ח"כ קארין אלהרר אמרה כי "אני מרגישה דז'ה-וו. כי זו לא הפעם הראשונה שמביאים תיקונים ושינויים ודחיות. חוק התאגיד נחקק ב-2014. אפשר להתווכח אם הוא היה נכון או לא נכון. אבל מרגע שיש חוק, היינו מצפים שיעשו הכול כדי להפעיל אותו. אבל לחוק הזה, בואו נודה, לא היה יום אחד של חסד. הממשלה באמת ירדה מהפסים? באמת? הייתם צריכים לראות את השיסוי של עובדים בעובדים".

ח"כ עפר שלח אמר בתורו כי "אנחנו פה במושב פגרה מיוחד. לא היה מושב פגרה מיוחד על אירועים בגבול; לא היה מושב פגרה מיוחד על היוזמות החדשות של הנשיא טראמפ, לא היה מושב על זה שהחליטו לחלק את כל הרזרבה בתקציב המדינה. על מה הוזעקה הכנסת מפגרתה? על הטיוטה שמונחת לפניכם, רובה כארבעה סעיפים ואחד שחשוב באמת הוא שינוי תאריך מה-30 באפריל ל-15 במאי. על זה, לא רק שהוזעקה הכנסת, אלא הופעלו האמצעים הדרקוניים ביותר שיש בארסנל של הכנסת".
צילום: דודי ועקנין
''מהלך הדחייה הוא מהלך מחויב המציאות''. דוד ביטן צילום: דודי ועקנין
 
לדברי ח"כ אורלי לוי אבקסיס: "זה עצוב, זה לא אמור להיות ככה במדינה שלנו, זה לא אמור להיות ככה כלפי העובדים שלנו, וכשאני רואה את המדינה משסה אלו באלו, נשבר לי הלב, כי זה מזכיר לי תקופות אפלות בהן הפירוד והפילוג הזה נתנו כרטיס למנהיגים שלנו להתחמק מקבלת החלטות טובות למדינה. אבל המנהיגים ציניים. מנהיגים רוצים לשלוט בכל מחיר".

יו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג, היה אחרון הנואמים במליאה ואמר כי "אנחנו כאן כדי להילחם ברצון שלכם לפגוע בחופש הביטוי והניסיונות האלימים לסתום פיות. אני קורא לחברי הקואליציה לא להיכנע לרצונכם. אנחנו לא נעשה לכם חיים קלים בדרך שלכם לסרס את השידור הציבורי".
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הצבעת המליאה לדחיית שידורי התאגיד צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

השר אופיר אקוניס עלה לענות לטענות האופוזיציה ואמר כי "אני התחננתי לפני ראשי 14 ועדים, שהיו ברשות השידור ב-2010, לעשות שם רפורמה, והם הביאו על עצמם את מה שקורה היום". אקוניס טען כי דווקא חברי האופוזיציה הם אלו שניסו לפגוע בחופש הביטוי ובדמוקרטיה כאשר ניסו לסגור את העיתון "ישראל היום".

בטרם ההצבעה, שבה אושרה הצעת החוק, יצא יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין נגד העתירות הציבוריות של הח"כים, שהוגשו נגד הכנסת, וציין כי מדובר בפגיעה במעמד הכנסת. זאת כפי שאמר נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אשר גרוניס.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך