ערב חג האביב: הישג ירוק כפול לתושבי יו"ש

בארגון "ירוק עכשיו" מסכמים בסיפוק שבוע מוצלח, כאשר שני מאבקים סביבתיים שהם מנהלים: מפעל טיהור השפכים באל בירה, ומפעל המלט בנחל חצצון - נחלו הצלחה

חופי עמוס | 9/4/2017 22:27
תגיות: בארץ,איכות הסביבה,יהודה ושומרון,ירוק עכשיו
בארגון "ירוק עכשיו", הפועל בעשור האחרון לקידום סביבה ירוקה ללא גבולות בישראל וביו"ש, ניהלו בחודשים האחרונים שני מאבקים סביבתיים חשובים במטרה להציל ולשמור על הנחלים באזור, אליהם יגיעו עשרות אלפי מטיילים בפסח הקרוב. בשני המאבקים: האחד למניעת הקמת מפעל המלט במעלה נחל חצצון והשני בבג"ץ בעניין מפעל טיהור שפכים (מט"ש) אל בירה, ושיקום נחלי מכמש ופרת אשר נפגעו מאי תקינות המט"ש, נרשמו הישגים משמעותיים השבוע.
צילום: איגוד ערים לאיכות סביבה שומרון
המים הפכו לאדומים. הנחל המזוהם בשמורת נחל פרת צילום: איגוד ערים לאיכות סביבה שומרון

במכתב שקיבלו השבוע מקצין מטה איכות סביבה, בני אלבז, במענה לפנייתם הדחופה, עודכנו בארגון כי מפעל המלט במעלה נחל חצצון לא יקודם כרגע, מאחר והוא נמצא בשטח שמורה הסכמית. מדובר במפעל אותו החליטה הרשות הפלסטינית להקים במעלה נחל תוך יצירת מפגע סביבתי חמור. ב"ירוק עכשיו" פנו בדחיפות למנהל האזרחי בדרישה לעצור את התוכנית, אף כי היא אינה בשטח C ואינה תחת אחריות ישראלית מלאה, מאחר והמפעל צפוי אף לגרום לפגיעה בים המלח.

בנוסף, במאבק אחר בעניין מט"ש אל בירה, התקיים היום (א') בבג"ץ  דיון בנושא מכון טיהור השפכים המצוי בשטח C תחת אחריות אזרחית מלאה של ישראל, המטופל על ידי עיריית אל בירה ומפוקח על ידי המנהל האזרחי. העתירה שהוגשה על ידי "ירוק עכשיו" בשיתוף החברה להגנת הטבע, קודמה לאחר שהמט"ש לא טופל כראוי וגרם מפגעים חמורים לנחל מכמש ונחל פרת-ואדי קלט. בחלק מהמקרים אף הוזרמו שפכים ממשחטות בסביבה, שצבעו את הנחל באדום.

בדיון שהתקיים היום ביקשה המדינה למחוק את העתירה בטענה שמאז הגשת העתירה המט"ש טופל ועובד באופן תקין, והסבירה שגם הבוצה מטופלת כנדרש ושאין צורך בשיקום מוסדר של הנחלים שנפגעו. במכתב של קצין מטה איכות הסביבה צוין כי בשנת 2016 ירדה "כמות גשמים בלתי מבוטלת אשר משקמת באופן טבעי את נחל מכמש".
צילום: מירי צחי
זיהום בנחלי יהודה ושומרון צילום: מירי צחי

עיריית אל בירה, אשר הגישה את תגובתה יומיים לפני מועד הדיון טענה כי מקור התקלות החוזרות במט"ש והשחיקה המהירה הנגרמת לו היא ביישובים היהודיים פסגות וכוכב יעקב המחוברים אליו. עוד טענה עיריית אל בירה כי התנגדה לשימוש היישובים בפעילות המט"ש, וכי היא מפעילה את המט"ש באופן תקין ככול יכולתה. גם היא ביקשה מבית המשפט להורות על מחיקת העתירה וציינה כי היא דואגת להגן על ערכי הסביבה באזור אל בירה בלבד.

בדיון עצמו ציין עו"ד תומר ישראל אשר ייצג את ארגון "ירוק עכשיו" כי על פי הסכמי הביניים, על הרשות הפלסטינית לדאוג להגנה על הסביבה ללא גבולות, ותוך שיתוף פעולה מלא עם ישראל. פעולתו התקינה של המט"ש, הטיפול בבוצה ושיקום הנחלים הפגועים הינם הכרחיים ודחופים. בהרכב, בראשות השופט עוזי פוגלמן, נדחתה בקשת המדינה למחוק את העתירה ונקבע כי מאחר והמדינה עדיין לא הכינה תוכנית מפורטת לשיקום הנחל, עליה להכין כזו ולעדכן בנושא תוך חצי שנה.

עו״ד ישראל אמר בסיום הדיון: "אני מברך על החלטת בג"ץ להמשיך ולעקוב אחר התנהלות האחראים למט"ש. הדגשתי בפני בית המשפט כי גם הבוצה המושלכת מעבר לגדר המט"ש ומחלחלת וזורמת אל הנחל עם כל גשם או תקלה מחייבת התייחסות רצינית ומעקב. הגיע הזמן להבהיר: המורכבות הפוליטית והמשפטית הקיימות ביו"ש, אסור להן שיהפו לתירוץ נוח לזלזול באיכות הסביבה".

אריאל פילבר מבית ספר שדה עפרה של החברה להגנת הטבע, אמר בסיום הדיון כי "שיקום נחל מכמש והפסקת הזיהום לנחל פרת זו חובה. אנחנו מקווים שבהחלטת בית המשפט לעקוב אחר תקינות הטיפול בבוצה והבקשה מהמנהל האזרחי להכין תוכנית שיקום - יבשרו על תחילת תהליך שבסופו נראה נחל נקי ממינים פולשים ומים מזוהמים בתוך שמורת טבע".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך