אושר במנהל האזרחי: אתר לפסולת פלסטינית בלבד

לאחר התנגדויות, הוחלט לאחרונה לקדם תוכנית להקמת אתר חדש לסילוק פסולת בבנימין. על פי התוכנית האתר צפוי לשמש את האוכלוסייה הפלסטינית בלבד. היועץ המשפטי של 'רגבים': "יש כאן אפליה שלא תעמוד במבחן בג"ץ"

חופי עמוס | 21/6/2015 13:30
תגיות: המנהל האזרחי,פסולת
במִנהל האזרחי הוחלט לאמץ את התוכנית להקמת אתר סילוק פסולת חדש בבנימין, שצפוי לשמש את האוכלוסייה הפלסטינית בלבד. התוכנית להקמת האתר נידונה במנהל האזרחי מעל לשלוש שנים וידעה תהפוכות רבות: בתחילה אושרה התוכנית, אך לאחר מאמץ משותף של ארגוני איכות סביבה, המועצה האזורית מטה בנימין ו'איגוד ערים שומרון', וכן של בעלי הקרקע הפלסטינים, הובאה התוכנית לדיון נוסף והוחלט לא לקבלה.
לפני כחצי שנה קיימה מועצת התכנון העליונה של המנהל האזרחי דיון נוסף בתוכנית, ולפני כמה ימים נמסר כי היא תוכל לצאת אל הפועל. אנשי עמותת 'רגבים' הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה.

עוד כותרות ב-nrg:
מחיר המלחמה בדאעש: 9 מיליון דולר ביום
ג'ון נעלם: לאן נעלם המוציא להורג של דאעש?
נתניהו: "העולם לא מתייחס לצורכי הביטחון של ישראל"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו


מאחורי הקמת המתקן עומד הבנק הבינלאומי הגרמני 'KFW', ועלותו הכוללת נאמדת בכאחד עשרה 
פסולת ביהודה ושומרון
פסולת ביהודה ושומרון 
מיליון אירו. המתקן ייבנה בשטח סי, סמוך לציר אלון. שטח האתר הינו 150 דונם, 75 אחוזים מתוכם בבעלות פרטית והיתר הם אדמות מדינה. בדיונים שהתקיימו במנהל האזרחי הבהיר נציג הבנק בישראל כי הם מתנגדים לכך שהמועצה האזורית בנימין תפנה לאתר פסולת מיישובי הסביבה. יצוין כי בעיה דומה התעוררה עם הקמתו של אתר סילוק הפסולת 'אל-מנייה' בגוש עציון, אך התעקשות של המנהל האזרחי הביאה לכך שפתיחת האתר התאפשרה רק לאחר שסוכם כי המועצה האזורית תוכל לעשות שימוש באתר. סיכום דומה לא הושג במקרה הנוכחי.

ד"ר ישעיהו בראור, לשעבר המדען הראשי במשרד להגנת הסביבה וכיום יועץ פרטי ומרצה בתחום, המתגורר בעצמו בבנימין, סבור כי אין סיבה להתנגדות עקרונית להקמת האתר. עם זאת, לדבריו חשוב לשים לב לשלושה היבטים: "ראשית, צריך לבדוק אם התשתיות של האתר מסוגלות לספק הגנה טובה נגד מפגעים סביבתיים, כמו ריח, עשן וכדומה. שנית, כל נושא התחזוקה השוטפת. ניקח לדוגמה את  המתקן לטיהור שפכים של אל-בירה, שמזרים שפכים לוואדי קלט. גם שם הושקעו מיליוני שקלים בהקמה, אבל בפועל אין תחזוקה תקינה והתוצאה היא אסון סביבתי, מתקן טיהור שמייצר שפכים שמזהמים את הנחל. גם כאן, תחזוקה שלא תעבוד לפי הספר תגרום לנזק סביבתי נוראי. מתקן כזה לא יכול לעבוד בלי תקצוב ובלי הידע הנכון.

"היבט אחרון הוא נושא העברת הפסולת למתקן: אתר כזה יוצר עומס תחבורתי ניכר. מדובר על מספר גדול של משאיות שיתווספו להיקף התנועה הקיים וייסעו מדי יום אל האתר וממנו, ובמציאות של הכבישים ביהודה ושומרון זו בעיה מכיוון שמדובר בכבישים צרים ומסוכנים. אם האתר יקלוט גם פסולת של היישובים היהודיים, זה יגדיל עוד את מספר כלי הרכב".

"זו אפליה"

היועץ המשפטי של 'רגבים', עו"ד בועז ארזי, הבהיר כי פני הארגון לבג"ץ. "יש כאן אפליה שלא תעמוד במבחן בג"ץ. אין שום סיבה שהמועצה האזורית מטה בנימין לא תוכל לפנות פסולת לאתר יחד עם עיריית רמאללה ואל-בירה. בכל המקומות שבהם יש סכסוכי שטחים כל הצדדים מסכימים שנושא איכות הסביבה הוא מעל לכל סכסוך. אם מחר יקומו כל הגורמים המעורבים והאחראים ויצהירו כי האתר יהיה פתוח לקלוט פסולת ישראלית העתירה תתייתר, אך כל עוד האתר פתוח רק לפלסטינים זו אפליה".

תגובת היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים: "הנושא הועלה לדיון במועצת תכנון עליונה  בהתאם לנוהל. בדיון שהתקיים הוחלט על קידום התוכנית לאור חוות דעת חיוביות מצד גורמי המקצוע באשר לתוכנית, וזאת בכפוף לתיקונים ולשינויים רלוונטיים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...