טהרן: נחזיק חומרים אסורים, למרות הסכם הגרעין
באיראן קראו תיגר על ההנחה של ההסכם, ולפיה אסור לרפובליקה לשמור ברשותה מכסה מסוימת של מים כבדים – ולא מעבר לכך. ארה"ב כבר הגיבה בחריפות
איראן קראה תיגר על הצורך לשלוח אל מחוץ לגבולותיה חומרים רגישים, אפילו אם משקלם עולה על הסף שנקבע כמותר בהסכם הגרעין עם מעצמות העולם ביולי 2015. ההעזה של טהרן מעלה את הסיכוי לעימות עם הממשל האמריקאי החדש של דונלד טראמפ, בגלל שדיפלומטים טוענים כי איראן מצויה במרחק של חודשים ספורים מהרף הזה.
הכור להפקת מים כבדים באיראן
צילום: אי-אפ-פי
ההסכם מ-2015 מגביל את הפעילות הגרעינית של איראן בתמורה להסרת העיצומים שהוטלו על הרפובליקה האסלאמית. הגבלה אחת נוגעת לכמות המים הכבדים שמחזיקה טהרן, חומר המצוי בשימוש בכור מסוג מסוים שיכול להפיק פלוטניום – בדומה לכור הלא גמור באראק, שלפי ההסכם הוסרה ליבתו.
איראן באחרונה עקפה פעמיים את ההגבלה על 130 הטונות של המים הכבדים שהיא מורשית להחזיק ברשותה. העימות האפשרי האחרון מול וושינגטון בעניין זה נוטרל בדצמבר, כשטהרן שלחה את הכמות העודפת לעומאן, שבה אוחסנו המים הכבדים עד שיימצא להם רוכש.
במכתב לסוכנות הפיקוח הגרעינית של האו"ם שהופץ למדינות החברות בגוף זה ביום חמישי, ושעלה אף לאתר הסוכנות, טענה איראן כי העסקה אינה מחייבת אותה לשלוח מים כבדים עודפים מחוץ למדינה. "דבר בהסכם אינו מחייב את איראן לייצא מים כבדים עודפים שניתן למצוא להם רוכש בשוק הבינלאומי, אך שלא נמצא להם עדיין קונה שאליו ניתן לשלוח אותם", ציינה הרפובליקה האסלאמית.
בעסקה צוין כי כל המים הכבדים "יהיו זמינים לייצוא בשוק הבינלאומי בהתבסס על המחיר העולמי, והם יישלחו לקונה בינלאומי".
טראמפ הוא מבקר חריף של ההסכם, ואמר כי הוא רוצה "למשטר את ההסכם באופן כה הדוק, עד שלאיראנים לא יהיה סיכוי". ממשלו בינתיים דבק בעמדותיו של קודמו. "כל מים כבדים עודפים על הרף הקשוח של 130 טונות מטריים לא יכולים להישאר באיראן", הודיעה ארה"ב בהצהרה שהשמיעה בשבוע שעבר בפגישה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

מה הוא יגיד? טראמפ
צילום: EPA
בכירים מערבים אמרו כי הם מודאגים שמא טהרן תמשיך לייצר מים כבדים הרבה יותר מהר משהיא צורכת אותם או מוכרת אותם. בחודש שעבר היא החזיקה בשטחה 124.2 טונות של מים כבדים.
כמה דיפלומטים סיפרו כי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, המפקחת על ההסכם, אמרה למדינות החברות בפגישה ב-28 בפברואר כי אם איראן תוסיף לייצר מים כבדים בקצב הנוכחי, היא עשויה להגיע למכסה האסורה עד מאי. עם זאת, סגירה לצורכי תחזוקה של מפעל הייצור עשויה לדחות בזמן קצר את התזמון הזה, אמרו אחרים, ואחד הדיפלומטים שיער שסביר להניח כי איראן תגיע למכסה האסורה ביוני.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg