דיווח: רוסיה הציבה כוחות מיוחדים במערב מצרים
על פי כמה מקורות אמריקאים, הקרמלין שלח כוחות בסמוך לגבול עם לוב, בניסיון להשפיע על הנעשה במדינה. קהיר עשויה לאשר למוסקבה צעד כזה כדי לחמם את יחסיה עמה
רוסיה כנראה פרסה כוחות מיוחדים בבסיס חיל אוויר במערב מצרים בימים האחרונים, בסמוך לגבול עם לוב – כך אמרו מקורות דיפלומטיים ומצריים אתמול (יום ב'), בצעד שעשוי להוסיף לחששות האמריקאיים מפני העמקת המעוקבות הרוסית במדינה הצפון-אפריקאית.
הבכירים האמריקאים והדיפלומטיים ציינו כי פריסת כוחות רוסית כזאת עשויה להיות חלק מניסיון לתמוך במפקד הצבא הלובי ח'ליפה הפטר, שספג תבוסה במתקפה שאירעה ב-3 במרץ בידי חטיבות ההגנה של בנגזי על נמלי הנפט הנשלטים בידי כוחותיו.
לדברי הבכירים, שאמרו את הדברים בעילום שם, ארה"ב עוקבת אחרי הכוחות המיוחדים לכאורה של הרוסים ומטוסים ללא טייס שברשותם באזור סידי ברני, במרחק של כמאה קילומטרים מגבול מצרים-לוב.
מכוחות הביטחון המצריים סיפקו פרטים נוספים, בדמות תיאור של יחידה רוסית מיוחדת ובה 22 חיילים, אך סירבו לדון במטרת משימתם. גורמים שם הוסיפו כי מוסקבה השתמשה בבסיס רוסי אחר מזרחה משם, באזור מרסא מטרוח, בתחילת פברואר. פריסת הכוחות הרוסיים לא דווחה בעבר קודם לכן.
משרד ההגנה הרוסי הכחיש את הדיווח, ובאופן רשמי מצרים הכחישה אף היא את הנוכחות של כוח צבאי רוסי על שטחה. דובר הצבא המצרי תאמר אל-ריפעי אמר כי "אין חייל זר של מדינה זרה כלשהי על אדמה מצרית. זה עניין של ריבונות".
צבא ארה"ב סירב להגיב. בכירים אמריקאים ציינו כי המעקב המודיעיני של ארה"ב אחר פעילות צבאית של הרוסים הופכת קשה פעמים רבות בעקבות השימוש בקבלנים או בכוחות שאינם עוטים מדים.

כלי טייס רוסיים נשאו בערך שש יחידות צבאיות למרסא מרוח, אמרו מקורות מצריים, שהוסיפו כי עשרה ימים מאוחר יותר המשיכו המטוסים ללוב.
סוכנות הידיעות "רויטרס" לא הצליחה לוודא באופן עצמאי את הנוכחות של כוחות צבאיים מיוחדים מרוסיה או מטוסים ללא טייס במצרים. מוחמד מנפור, מפקד בסיס חיל האוויר "בנינה" ליד בנגזי, הכחיש את הטענה ולפיה צבא לוב הלאומי של הפטר קיבל סיוע צבאי מהרוסים או מקבלני משנה רוסים, ואמר כי אין בסיסים של הקרמלין במזרח לוב.

כמה מדינות מערביות, כולל ארה"ב, שלחו כוחות מיוחדים ויועצים צבאיים ללוב בשנתיים האחרונות. צבא ארה"ב ביצע מתקפות מהאוויר בשנה שעברה בשביל לתמוך במערכת צבאית של לוב שנועדה לגרש את ארגון הטרור דאעש ממעוזו בעיר סירט.
השאלות על הנוכחות הרוסית בצפון-אפריקה מקבילות לחששות הגדלים והולכים בוושינגטון בדבר כוונותיה של מוסקבה בלוב, מדינה עשירה בנפט שהפכה לשדה הקרב בין כמה סיעות יריבות אחרי ההתקוממות ב-2011 נגד מועמר קדאפי, שהיה בעל הברית של ברית המועצות לשעבר.
הממשלה בטריפולי שנתמכת בידי האו"ם מצויה במבוי סתום מול הפטר, ובכירים רוסים נפגשו בחודשים האחרונים עם שני הצדדים. נראה שבמוסקבה מוכנה לגבות את תמיכתה הדיפלומטית הפומבית בהפטר אפילו אחרי שממשלות המערב כבר הביעו את זעמן על התערבותה של רוסיה בסוריה בניסיון להחזיק את ממשלתו של הנשיא בשאר אל-אסד.
כוח של כמה קבלני ביטחון פרטיים וחמושים מרוסיה פעלו עד תחילת פברואר בשטחים של לוב הנשלטים בידי הפטר, כך אמר ל"רויטרס" ראש חברה ששכרה את הקבלנים.
בשבוע שעבר הצהיר בפני הסנאט המפקד האמריקאי המפקח על פריסת חיילי ארה"ב באפריקה, גנרל תומס וולדהאוזר, שרוסיה מנסה להגדיל את השפעתה בלוב על פני מי שלא יצא לבסוף וידו על העליונה במדינה. "הם עובדים על השפעתם שם", הוא אמר לוועדת הכוחות המזוינים ביום חמישי. כשנשאל אם האינטרס האמריקאי הוא שדבר מעין זה יקרה, השיב הגנרל: "זה לא".
בכיר מודיעין אמריקאי ציין כי נראה שמטרתה של רוסיה בלוב היא מאמץ "להחזיר לעצמה את דריסת הרגל במקום שבו לברית המועצות היה בעל ברית בדמות קדאפי". "בה בעת", הוא אמר, "בדומה לסוריה נראה שהם מגבילים את מעורבותם הצבאית ומשתמשים בדי כוח כדי להשיג תוצאות אבל לא במספיק עוצמה צבאית שתסבך אותם במצב שם", הוסיף הבכיר.
הסיוע הרוסי להפטר, שנוטה לכנות את יריביו "אסלאמיסטים קיצונים" ושלובים רבים רואים בו את האיש החזק הדרוש בארצם אחרי שנים של חוסר יציבות, עורר אחרים להשוות בין המצב במדינה לסוריה, לקוחה סובייטית ותיקה אחרת. גנרל וולדהאוזר, שנשאל על ידי הסנאטור לינדזי גראהם אם רוסיה מנסה לעשות בלוב את שעשתה בסוריה, השיב: "כן, זו דרך טובה לאפיין זאת".
דיפלומט מערבי שדיבר בעילום שם ציין כי רוסיה מבקשת לתמוך בהפטר אף שהמטרה העיקרית שלה כנראה היא "סהר הנפט" של לוב. "ברור למדי שהמצרים מתווכים את המעורבות הרוסית בלוב באמצעות מתן אישור להשתמש בבסיסי הצבא שלהם. לכאורה מתקיימים שם כעת תרגילים ואימונים", הוא אמר.

מצרים מנסה לשכנע את רוסיה להחזיר את פעילות הטיסות המסחרית למצרים, שבוטלה מאז שמטוס רוסי שנשא 224 על סיפונו משארם א-שייח' שלחופי חצי האי סיני עשה את דרכו לכיוון סנט-פטרסבורג והופל באמצעות פצצה באוקטובר 2015. ענף דאעש בסיני קיבל על עצמו אחריות על הפעולה.
הקרמלין טוען כי המטרה העיקרית שלו במזרח התיכון היא להכיל את התפשטותן של קבוצות אסלאמיות קיצוניות. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הבטיח החודש לסייע לאחד את לוב ולעודד את הדו-שיח שם, אחרי שנפגש עם מנהיג הממשלה הנתמכת בידי האו"ם, פאיז סראג'.
בינתיים רוסיה גם מעמיקה את יחסיה עם מצרים, שקיימה קשרים עם ברית המועצות בשנים 1956-1972. שתי המדינות קיימו תרגילים צבאיים משותפים – נוהג משותף למצרים ולארה"ב עד 2011 – בפעם הראשונה באוקטובר.
העיתון "איזבסטיה" ברוסיה דיווח באוקטובר שמוסקבה מנהלת שיחות לפתוח בסיס אווירי במצרים או להשכיר אחד כזה. עיתון "אל-אהראם" הממשלתי במצרים, עם זאת, ציטט את דובר הנשיאות שאמר כי מצרים לא תאפשר לכוחות זרים להפעיל בסיסים בשטחה.
המקורות המצריים אישרו כי אין הסכם רשמי לשימוש רוסי בבסיסים של קהיר. עם זאת, לדבריהם מתקיימת התייעצות נרחבת בין הצדדים לגבי המצב בלוב. מצרים מודאגת מהכאוס המתפשט בגבולה המערבי, והיא אירחה סדרת מפגשים דיפלומטיים של מנהיגים משני חלקי המדינה בחודשים האחרונים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg