דיווח בטורקיה: שטייניץ יצא למגעים באנקרה באפריל
אחרי ששר טורקי הגיע לארץ בינואר לראשונה מאז הסכם הפיוס בין שתי המדינות, נראה שהתחממות היחסים מתקדמת. דובר משרד החוץ לכתבים טורקים: "אין ניגוד עניינים בין ירושלים לאנקרה בסוריה"
השר יובל שטייניץ עתיד לצאת לטורקיה בחודש הבא כחלק מניסיון ההתקרבות וזיהוי האינטרסים המשותפים בין שתי המדינות בתחום האנרגיה – כך דיווח אתמול (יום ב') העיתון הטורקי "הורייט" מקורות בכירים בירושלים. זאת, במסגרת כתבה על ביקורם של כתבי עיתונות טורקים בארץ, שזכו לסקירה של דובר משרד החוץ עמנואל נחשון בעניין הפיוס בין שתי המדינות.
שטייניץ בביקורו הקודם בטורקיה
צילום: AFP
העיתונאים הטורקים, שהם הכתבים הראשונים שמגיעים לישראל מאז הסכם הפיוס בין שתי המדינות, ביקרו במשרד החוץ ושוחחו עם נחשון על מגוון נושאים שעל הפרק, כולל חילופי הדעות בין ירושלים לאנקרה בעניין המלחמה בסוריה.
"ישראל וטורקיה לא נמצאות בניגוד עניינים (בטורקיה)", אמר נחשון, "הדרך שבה אנו מביטים על סוריה והאופן שבו הטורקים תופסים אותה לא סותרים אחת את השני". הוא הוסיף עוד כי "אין פוטנציאל לשבר או לחוסר הסכמה בסיסי" בקשרים בין שתי המדינות בעקבות המלחמה בדמשק.
עמדתה הרשמית של אנקרה בסוריה היא תמיכה בארגוני המורדים הסורים, הלוחמים להדיח את הנשיא בשאר אל-אסד, בעוד שישראל הרשמית לא הביעה עמדה באשר למלחמה במדינה השכנה.
בהקשר אחר הצהיר נחשון כי תחום האנרגיה הוא סוגיה שיכולה לקרב בין טורקיה לישראל, אף שכיום הן נמצאות בשלב של "זיהוי אינטרסים ודיונים". "עוד לא הגענו לשלב שיתוף הפעולה", הסביר דובר משרד החוץ, שהוסיף כי שתי המדינות מנסות להבין את הצרכים וסדרי העדיפויות זו של זו בתחום האנרגיה.
הוא הסביר כי מדובר בסוגיה "מורכבת מאוד", ובעיקר בכל הקשור לשימוש באמצעים הקיימים כיום ובאופן שיש לקחת בחשבון שחקנים אזוריים חשובים אחרים בשוק האנרגטי.
מקורות בירושלים תמכו בדבריו של נחשון והוסיפו כי משלחת דיפלומטית רמת דרג תגיע לביקור בטורקיה החודש כחלק משיחות ההתקרבות בין הצדדים. לאחר ביקור זה, הוסיפו הגורמים, שר האנרגיה יובל שטייניץ יצא לטורקיה למפגש של המועצה האטלנטית. בנוסף, מקבילו הטורקי ניהאט זייבקצ'י יגיע לישראל חודש לאחר מכן, יחד עם קבוצה של אנשי עסקים מאנקרה.
שר התיירות הטורקי הגיע בחודש ינואר לארץ, והייתה זו המשלחת הראשונה בדרג מיניסטריאלי שהגיעה לישראל מאז הסכם הפיוס עם אנקרה, ולמעשה מאז התקרית עם ה"מרמרה". שר התיירות יריב לוין בירך על ביקור השר, שהיה סימן להמשך נרמול היחסים בין שתי המדינות. לדבריו, "ביקורו של עמיתי הטורקי יביא לשורה של מהלכים שיחזקו את היחסיים האסטרטגיים בין ישראל לטורקיה, שיש להם חשיבות עצומה הן מבחינה גיאו-פוליטית והן מבחינה תיירותית".
שטייניץ עצמו נועד בטורקיה עם עמיתו הטורקי באנקרה באוקטובר של השנה שעברה, והייתה זו הפעם הראשונה זה שש שנים ששר ישראלי הגיע למדינה, אחרי נתק ארוך. "הייתי חסיד גדול של נרמול היחסים בין טורקיה לישראל, והפגישה היום היא ההתחלה. התוצאה, התוצאות הכלכליות, צריכות להיות לטובת אזרחי המדינות", אמר אז שטייניץ.
נחשון התייחס בדבריו גם למשאל העם הצפוי בטורקיה בעניין הרחבת סמכויותיו הביצועיות של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, שייערך ב-16 באפריל, ואמר כי מדובר ב"עניין חשוב מאוד". לדבריו, הנשיא הטורקי הוא גורם אזורי מרכזי במיוחד, והאופן שבו יוחזקו המוסדות הטורקיים בידיו יכולות להשפיע על אופן עיצוב האזור בעתיד. "כמובן, זה חשוב ומעניין במיוחד", דברי דובר משרד החוץ.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg