
הפיוס החל: שטייניץ נועד עם עמיתו הטורקי
לראשונה זה שש שנים, שר ישראלי ביקר בטורקיה ונפגש עם בכירים. בפגישה השרים דנו על שיתוף פעולה בנושא אנרגיה ועל בניית צינור גז שיחבר בין המדינות. "תהליך החלפת השגרירים יושלם בקרוב"
טורקיה וישראל ישלימו את תהליך החלפת השגרירים ביניהן תוך שבוע עד עשרה ימים, כך הודיע היום (ה') באנקרה דובר הנשיאות, איברהים קאלין. מדובר בצעד מרכזי בתהליך נורמליזציית היחסים בין המדינות אחרי נתק של שש שנים. עם זאת, פקידים ישראלים ציינו כי הוועדה לבחירת השגריר הבא לא תתכנס לפני ה-27 באוקטובר, והשליח הנבחר צפוי להגיע לאנקרה רק לקראת סוף השנה.המפגש בטורקיה. צילום: רויטרס
הדובר הכריז על כך במסיבת עיתונאים אחרי פגישה בין שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים יובל שטייניץ, לעמיתו הטורקי בארט אלביארק, בה הם סיכמו על העמקת שיתוף פעולה בתחום האנרגיה. מדובר בביקור ראשון של שר ישראלי מאז תחילת הנתק.
שטייניץ הבהיר כי הוא מברך על מעורבות של חברות טורקיות בשוק האנרגיה הישראלי, ובמיוחד בחיפוש הגז. "דיאלוג מפורט בין הממשלות יחל בחודשים הקרובים", אמר השר, וחשף כי בפגישה עם אלביארק נידונה גם האפשרות להנחת צינור להעברת גז טבעי מישראל לטורקיה.

שטייניץ בביקורו בטורקיה, היום
צילום: AFP
"הייתי חסיד גדול של נרמול היחסים בין טורקיה לישראל, והפגישה היום היא ההתחלה. התוצאה, התוצאות הכלכליות, צריכות להיות לטובת אזרחי המדינות", אמר שטייניץ.
בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי ההתקרבות הנדירה בין המדינות במזרח תיכון המשוסע, שהחלה עם ההכרזה על הסכם הפיוס ביוני האחרון, צמחה מעסקות הגז המשתלמות וכן מהחשש המשותף מפני סכנות ביטחוניות.
מתחת למימיי ים התיכון נמצאות עתודות גז בשווי של מאות מיליארדי דולרים. כדי לנצלן, ייתכן שישראל תצטרף לשתף פעולה עם טורקיה. שטייניץ ציין כי עד כה ישראל חשפה כ-900 מיליארד מ"ק של גז טבעי, אבל בחודש הבא יחודש החיפוש במים הטריטוריאליים של ישראל, בו לפי טענת המדענים ניתן לגלות עוד 2,200 מ"ק של גז.

אסדת קידוח של תמר
צילום: אלבטרוס
"זה הרבה גז – הרבה יותר ממה שאנחנו יכולים לצרוך. ייצוא הגז לשכנותינו באזור או לאירופה דרך צינורות שונים זה כמובן מאוד חשוב, וכמובן אחת מהאפשרויות החשובות היא להתחבר לאירופה דרך צינור לטורקיה", הסביר שטייניץ. לדבריו, השיחות בנושא יחלו בחודשים הקרובים.
השר ציין גם כי ישראל פתוחה למעורבות גדולה יותר של טורקיה בסיפוק אנרגיה וסיוע לרצועת עזה. "אנחנו זהירים בשמירת ביטחוננו, אבל ממשלת טורקיה והחברות מעורבות בשיפור חיי האנשים הרגילים בעזה, ואנחנו נסייע בכל כדי לאפשר זאת".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg