"פרס רה"מ ימנע בורות והתנשאות כלפי מזרחיים"

הממשלה שדחקה בעבר את מורשת יהודי המזרח, מבקשת לתקן באמצעות פרס ראש הממשלה. יוזמת הפרס השרה גילה גמליאל: "במשך 68 שנות קיומה של המדינה נפקד הפרק של יהודי ארצות ערב. אנחנו עושים צדק היסטורי"

שירית אביטן כהן | 27/2/2017 12:30
תגיות: בארץ,גילה גמליאל,עדות המזרח,פרס ראש הממשלה,השד העדתי
חוקרים את ההיסטוריה – מתקנים את העתיד: פרס ראש הממשלה הוענק הבוקר (ב') לראשונה לחוקרי מורשת יהודי המזרח. מדובר בפעם הראשונה בתולדות המדינה שבה הממשלה מוקירה את חקר קהילות ישראל במדינות ערב, במטרה לספר את סיפורם של אלו שהודרו עד היום מההיסטוריה היהודית הנלמדת והמסופרת כאן. השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, שיזמה את הפרס, הביעה צער על כך שמדינת ישראל עד היום דחקה ביודעין את סיפורם של יהודי המזרח.
 
צילום: דוברות המשרד לשיוויון חברתי
''ההיסטוריה היהודית הנלמדת והמסופרת כמעט לא כללה את סיפורם של יהודי ארצות ערב''. הענקת הפרס צילום: דוברות המשרד לשיוויון חברתי

"ממשלת ישראל, שהייתה שותפה בעבר לדחיקת המורשת של יהודי ערב, היא זו שמתקנת היום ולא רק מבקשת להחיל את המורשת הזו, אלא להוקיר ולכבד את אלו שעשו זאת לאורך השנים. הפה שהדיר אז הוא הפה שמורה היום לציין את היום הזה מתוך מחויבות לעם ישראל לדורותיו", אמרה גמליאל בטקס שאירח משרד החוץ. גמליאל אף הבטיחה לעודד את המחקר בנושא מורשת יהודי ערב באמצעות מלגות ותקציבים חדשים.

עשרות שנים אחרי הקמת המדינה נראה כי הממשלה מבקשת לעשות תיקון היסטורי שהחל בחקיקת היום המיוחד לציון הגירוש מארצות ערב ואיראן, המשיך בהקמת ועדת ביטון על ידי שר החינוך נפתלי בנט להכנסת תכנים חדשים לתוכנית הלימודים, והיום מקבל דחיפה נוספת באמצעות הענקת הפרס לחוקרי התחום.

"במשך 68 שנות קיומה של המדינה נפקד הפרק של יהודי ארצות ערב ואיראן מתולדות היהודים. לא שמענו את הסיפורים מצד אלו שנקלטו עד עכשיו. סיפוריהם נדחקו ונמחקו כלא היו. ההיסטוריה היהודית הנלמדת והמסופרת כמעט לא כללה את סיפורם של יהודי ארצות ערב ואיראן. חובתנו כמדינה וממשלה להביא את הסיפור היהודי השלם לתודעה. לעשות צדק היסטורי ולתת קול לנשכחים", אמרה גמליאל לנוכחים.
  
צילום: דוד אלדן, לע''מ
ד''ר משה גברא קיבל את הפרס על מחקרו ''העלייה הגדולה מתימן''. עולי תימן צילום: דוד אלדן, לע''מ

הפרס על סך 150 אלף שקלים הוענק לד"ר שמעון אוחיון ומרכז דהאן באוניברסיטת בר אילן, ד"ר משה גברא החוקר את יהדות תימן ולבנה זמיר העומדת בראש מרכז הארגונים של ארצות ערב ואיראן, שמחקריה עוסקים ביהדות מצרים. בנימוקי הוועדה נכתב כי מרכז דהאן קיבל פרס על פעילות חקר מתמשכת ביחס לעבודות המחקר - "התחדשות ומסורת", "אישה במזרח", "בני תימן", "תרשיש", "קהילה ומורשת", "יהדות סוריה", "פאס וערים אחרות במרוקו – אלף שנות יצירה", "יהודים ומוסלמים בעולם האסלאם".

ד"ר משה גברא קיבל את הפרס על מחקרו "העלייה הגדולה מתימן". ספרו של ד"ר גברא סוקר את מצבה של הקהילה היהודית בתימן ערב עלייתה לארץ במבצע "כנפי נשרים", תוך פירוט כלל הישובים מהם עלו. הספר מתבסס על מגוון מקורות ייחודיים כמסמכים, כתבי יד, עדויות, ראיונות ומקורות נוספים המתארים את חייהם. לבנה זמיר העוסקת זה שנים רבות בכתיבת מאמרים ומחקרים אודות יהדות מצרים בעת החדשה, תקבל את הפרס על מחקרה "תור הזהב של יהודי מצרים בעת החדשה – והאופציה הים-תיכונית לאיחוד בין עמי האזור".
 
צילום: לירון מולדבן
''העולם הספרדי הביא עמו ערכים הקשורים במסורת רבת שנים, בין היתר הערך של ראיית כלל ישראל''. חגיגות מימונה צילום: לירון מולדבן

מנהל מרכז דהאן למורשת יהדות המזרח באוניברסיטת בר אילן, ד"ר שמעון אוחיון, אמר כי "היו שאמרו שמדובר בתרבות המערות, לכן המדינה חייבת לחשוף את התרבות המזרחית ולמנוע בורות והתנשאות בחלקים גדולים בעם כולו. העולם הספרדי הביא עמו ערכים הקשורים במסורת רבת שנים, בין היתר הערך של ראיית כלל ישראל".

לדבריו, "היום אנו זוכים לציין מפנה חשוב - נושא מורשת יהדות המזרח עובר לקדמת הבמה. הפרס מוכיח את ההכרה וההוקרה למי שטורח ועמל לחשוף ולטפח את מורשת קהילות ישראל. היעד שלנו הוא הוא חשיפה לכלל קהילות ישראל: אשכנז, ספרד, מזרח ומערב - למען אחדות ישראל".
"יש התמוטטות בשירות החוץ של מדינת ישראל"

כאשר החל הטקס עלה במפתיע לבמה חנן גודר, שגריר ישראל בדרום סודאן, והביע מחאה על תנאי ההעסקה של עובדי משרד החוץ בכל רחבי העולם. הוא פנה לשרה גמליאל ואמר כי "יש פה משבר, קריסה, התמוטטות של שירות החוץ של מדינת ישראל. אנחנו פונים אלייך, אלף עובדים מכל רחבי העולם, מדינת ישראל לא יכולה לעצום עיניים אל מול המשבר בשירות החוץ. אנשים עוזבים את המשרד ולא רוצים לצאת לשליחות בחו"ל".
 

צילום: אריק סולטן
הבעיה נעוצה בין היתר בכך שלמשרד אין שר בשנתיים האחרונות. סגנית השר ציפי חוטובלי צילום: אריק סולטן

נראה כי המשבר מתחבר אף לטקס, כאשר אחד מעובדי המשרד אמר בשיחה עם 360 כי בשל היעדר תקציבים לא התאפשר השנה לציין את יום הגירוש מארצות ערב בשגרירויות ברחבי העולם. לדבריו, מדובר בפגיעה של ממש בצורך של ישראל לספר את סיפורם של הפליטים היהודים מארצות ערב כסיפור משמעותי אל מול סיפור הנרטיב של הפליטות הפלסטינית.

עוד ציין העובד כי אין מועמדים ליציאה לעבודה בשגרירויות מרכזיות בארה"ב ומדינות מערביות נוספות בשל תנאי העבודה, והוסיף כי בעיית העובדים נעוצה בין היתר בכך שלמשרד אין שר בשנתיים האחרונות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך