דיווח: עסקה במיליארדים למערכות נ"מ בין ישראל להודו
אתר הודי מפרסם כי רה"מ נרנדרה מודי אישר עסקה בשווי 9.2 מיליארד שקלים בין המדינות. במסגרת העסקה תספק ישראל מערכות טילי קרקע-אוויר מסוג MR-SAM. בכירים בממשל ההודי: "המערכת הישראלית תהיה מוכנה לפריסה בשטח עד 2023"
ממשלת הודו סיכמה עם ישראל על עסקה צבאית בשווי 2.5 מיליארד דולר (9.2 מיליארד שקל), שבמסגרתה תרכוש מהתעשייה האווירית מערכת טילי קרקע-אוויר לטווח בינוני מסוג MR-SAM – כך דווח היום (ה') באתר "אינדיה טודיי" ההודי.
מערכת הטילים MR-SAM
צילום: indian defence research wing
לפי הדיווח, בכירים בממשלה ההודית אמרו כי ראש הממשלה נרנדרה מודי סיכם את פרטי עסקת הענק "כדי להגן על השמיים של הודו מפני מטוסים ומזל"טים של אויביה".
עוד נכתב כי המערכת שתימכר להודו פותחה מאז 2009 במשותף על ידי התעשיות בהודו ובישראל. המערכת מסוגלת ליירט מטוסים, מזל"טים ומטוסי שליטה ובקרה בטווח של בין 50 ל-70 קילומטרים.
העסקה כוללת, לפי הדיווח, 40 סוללות של המערכת וכ-200 טילים. לפי ההצעה שאושרה על ידי הממשלה, הצבא ההודי יגייס לצורך תפעול המערכת חמישה רגימנטים – יחידות צבאיות הדומות בגודלן לחטיבה.

נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו
צילום: EPA
המקורות בממשל ההודי הוסיפו כי "אספקת המערכת הראשונה לכוחות הצבא תחל בתוך 72 חודשים (שש שנים) מחתימת החוזה, והיא תהיה מוכנה לפריסה בשטח עד שנת 2023".
עוד פורסם כי התעשיות הצבאיות בישראל ובהודו מפתחות גם טילי קרקע-אוויר לטווח ארוך מסוג LR-SAM שיוצבו על ספינות מלחמה.
בנובמבר האחרון ביקר הנשיא רובי ריבלין בהודו לאחר שהוזמן על ידי הנשיא פרנב מוקהרג'י, שביקש לחזק את שיתוף הפעולה והיחסים הפוריים בין המדינות ולהגביר את שיתוף הפעולה הכלכלי, הביטחוני והתרבותי.

קבלת הפנים לנשיא ריבלין בהודו בנובמבר האחרון
צילום: מארק ניימן/ לע''מ
שנה לפני כן ערך נשיא הודו ביקור היסטורי ראשון אי פעם בישראל, שכלל נאום שלו בישיבת מליאה מיוחדת של הכנסת. "הקשרים בין העמים שלנו מתנהלים עוד מימי קדם, כשיהודים נחתו בחוף המערבי שלנו לפני יותר מלמעלה מ-2,000 שנה", אמר הנשיא ההודי. "העם היהודי היה ותמיד יהיה חלק בלתי נפרד מהחברה שלנו. העם ההודי גם תמיד העריך את החדשנות הישראלית בתחומי החקלאות, המדע וההנדסה", הוסיף.
לפני הביקור אמר דניאל כרמון, שגריר ישראל בהודו, בשיחה עם 360 כי הביקור "מבטא את היחסים שיצאו מתחת לשטיח. היחסים בין הודו לישראל מאוד מיוחדים והם הולכים ומתחזקים מאז נוסדו ב-1992. בעבר הנחת העבודה של מדיניות החוץ ההודית הייתה שיחסים טובים עם מדינות ערב עומדים כביכול בניגוד לחיזוק הקשר עם ישראל. הייתה עמימות, הסתרה ואי פומביות בנוגע ליחסים. וודאי שלא דיברו על יחסים ביטחוניים".

ריבלין, מוקהרג'י במהלך הביקור ההיסטורי בישראל
צילום: דוברות הכנסת
כרמון הוסיף כי הדבר השתנה מאז בחירתו של נרנדרה מודי לראשות הממשלה ב-2014 - לראשונה מנהיג מטעם המפלגה השמרנית שמגיע לתפקיד. בין התפניות הרבות שחולל ביחס לקודמיו, היה גם היחס לישראל.
ב־1992 כוננה הודו יחסים דיפלומטיים עם ישראל, אולם כל עוד שלטה בה מפלגת הקונגרס נותרו הקשרים בין שתי המדינות קרים ומסויגים. מצב הדברים השתנה ב־1998, כאשר זכתה "מפלגת העם" בשלטון בפעם הראשונה. ראש הממשלה מטעמה, אטאל ואג‘פאי, נחשב לאחד מגדולי ידידיה של ישראל. בספטמבר 2003 ניתן ביטוי להתחממות היחסים כשאריאל שרון ביקר בהודו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg