קצין בכיר: "מדברים עם חמאס באמצעות פצצות"
במערכת הביטחון מודעים לכך שהירי מהרצועה נעשה בידי ארגונים סלפים, אך מקפידים לגבות מחיר מחמאס כדי לשדר לארגון שהוא האחראי על הנעשה בעזה. בינתיים, כל עוד לא ייגבה מחיר מהסלפים, אפשר להניח בזהירות ששיגורי הטילים יימשכו
מטרד ביטחוני משותף לישראל ולארגון הטרור חמאס הוא פעילותם של ארגוני הסלפים בשטחי רצועת עזה. הארגונים, המזוהים עם הג'יהאד העולמי ועם דאעש, פועלים לא פעם נגד חמאס ומנסים לגרור את ישראל שוב ושוב לזירת הקרבות הפנימיים ברצועה.הרקע לכוונתם הוא פעילות מעצרים בלתי פוסקת של חמאס נגד גורמי טרור קיצוניים, וטענות מצד העצורים על עינויים הכוללים שפיכת מים קרים, הנחת קוביות קרח על גופם והכנסתם לתוך מקררים או מקפיאים, הכאה במקומות רגישים ואף הצלפה על גופם בחוטי תיל.

''אנחנו מטפלים רק בחמאס, כי הוא השולט''. תקיפת צה''ל בעזה
צילום: AFP
כתגובה לרדיפה של חמאס, יורים הסלפים רקטות לעבר יישובי עוטף עזה והסביבה, בידיעה שצה"ל יפגע בחמאס ולא יגבה מחיר ממי שאחראי לירי בפועל. מטרת הקיצונים היא לפגוע בארגון הטרור החזק ברצועה, ואם ישראל עושה למענם את העבודה - אז למה לא? למעשה, כל עוד יימשכו תקיפות חיל האוויר בתגובה לירי הרקטות אך לא ייגבה מחיר מארגוני הסלפים, אפשר להניח בזהירות ששיגורי הטילים יימשכו.
במערכת הביטחון סבורים בשלב הזה שדווקא חמאס צריך לשלם את המחיר, כי הוא בעל הבית. בכל תקיפה נגדו, כך טוענים בישראל, הוא מקבל את המסר שישלם מחיר על הפרת השקט גם אם הוא לא עומד מאחוריה.
"אנחנו מנהלים דו-שיח עם חמאס דרך פצצות", אמר מקור צבאי בפיקוד הדרום. "הם מנהלים דו-שיח עם עצמם ובין הארגונים הסוררים מי יורה, כיצד ולמה. אנחנו מטפלים רק בחמאס, כי הוא השולט. אם נפגע בכל פעם בסוררים, חמאס יסיר את אחריותו מעליהם. אנחנו רוצים בעל בית ברצועה. בעבר ניסינו את השיטה הזו ותקפנו סוררים, פגענו בהם וחמאס הסיר אחריות ואמר 'מה אתם רוצים?'. אז גילינו שחמאס נותן להם רוח גבית ואומר שיבצעו ירי בלי שירגישו".
לפי הערכות המודיעין בישראל, בניגוד לעבר, חמאס אינו מעורב בירי אך גם אינו עושה די למגר אותו. "לעולם לא נגיד לחמאס שאנחנו סומכים עליו. אנחנו מנהלים איתו סוג של משא ומתן דרך מסרים. כעיתונאי אתה מעביר מסר בעיתון, ואנחנו מעבירים לו מסר בחצי טון חומר נפץ. אנחנו רוצים שהוא יבין שאם הוא הריבון - אז בכל ירי הוא האחראי".

''אנחנו מנהלים איתו סוג של משא ומתן דרך מסרים''. טנק בגבול עזה
צילום: EPA
בשלוש הזדמנויות בחודשים האחרונים הגיב צה"ל בעוצמה בשטחי הרצועה וניצל את ההזדמנות כדי לפגוע בתשתיות אסטרטגיות של חמאס. כמו בהערכות המצב ערב מבצע 'צוק איתן', במערכת הביטחון סבורים גם היום שהארגון השולט בעזה אינו רוצה בעימות ושהוא מרוסן ואינו בוחר במלחמה, אלא בעיקר מתכונן ומחזק את כוחותיו לקראת העימות הבא מול ישראל.
"השקט מטעה ומסוכן, כי הוא יכול להתפוצץ ברגע", אמר המקור הצבאי. "על אף שחמאס מרוסן ולא רוצה להילחם, באותה נשימה הוא מתכונן כל הזמן. השאלה היא לא אם תהיה הסלמה, אלא מתי".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg