הסלפים באים: פעילי הטרור הקיצוניים רוצים להבעיר את האזור

הם הולכים ומתחזקים בסיני, בעזה וגם בצפון, כשאת ההוראות הם מקבלים בפייסבוק ובווטסאפ ישירות מבכירי אל-קאעידה: ארגוני הג'יהאד האסלאמיים הרדיקלים שאחראים לירי הרקטות על יישובי הדרום עשויים לגרום לנו להתגעגע לחמאס

מוספשבת
עמיר רפפורט | 26/1/2014 0:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פעם החיים של צה“ל והשב“כ היו פשוטים יותר: מאחורי כל רקטה הייתה כתובת ארגונית ברורה, בדרך כלל חמאס, ופקודות הירי היו עוברות ברשתות קשר שקל היה יחסית לצותת להן. עכשיו הכל שונה. הרקטות שנורו השבוע מסיני לכיוון אילת באו בהפתעה, וכך גם מרבית הרקטות ששוגרו מרצועת עזה לכיוון הנגב.

עוד ב-nrg  חדשות
מנהיג הסלפים: אין לנו כוונה לזרוק אתכם לים
 הצצה נדירה: התנועה הסלפית, סניף ירושלים
8 כלי נשק נגנבו מבסיס מג"ב במרכז הארץ

המכנה המשותף לאירועי הירי האחרונים בדרום הוא שהם בוצעו על ידי קיצונים אסלאמים שמחשיבים את עצמם כחלק מהג‘יהאד העולמי.
סלפים בירדן
סלפים בירדן צילום: איי-פי
צה“ל מתמודד עם תופעה דומה גם בצפון. פיגועי מטענים על הגדר ברמת הגולן, ירי רקטות מלבנון ואפילו ירי מרובה צלפים לעבר מוצב ראש הנקרה, כולם בוצעו על ידי ארגוני ג‘יהאד, שמבחינתם חיזבאללה מורכב מכופרים רכרוכיים.

זה היה יכול להיות אפילו יותר גרוע. גם ההתארגות שמרכזה בעזה, ושנחשפה על ידי השב“כ, כפי שהותר לפרסום ביום רביעי השבוע, הייתה קשורה לאל-קאעידה. על פי טענת השב“כ, איש ג‘יהאד קיצוני מרצועת עזה היה בקשר ישיר עם מנהיג אל-קאעידה, איימן אלזואהירי, והפעיל במזרח ירושלים ובשומרון שלושה ערוצים מקבילים שהיו אמורים להוציא אל הפועל שורה של פיגועים. על אחד הערוצים הוטלה המשימה לבצע פיגוע משולב בו-זמנית - בבנייני האומה בירושלים ובשגרירות ארצות הברית בתל אביב.

 גם זה מסימני עידן הטרור החדש: ההוראות בכל המקרים האלה לא הועברו בשיחה אלא באינטרנט. אין שרשרת פיקוד. אחרון הפעילים יכול להיות בקשר ישיר עם בכירי אל-קאעידה (כולם בשמות בדויים, כמובן)בפייסבוק או בווטסאפ. בכל יום עוברות ברשתות החברתיות מיליוני הודעות, והסיכויים לאתר דווקא את אלו שעשויות להתריע על התארגנות טרור קלושים. ובכל זאת, ההתארגנות הראשונה מסוגה של אלקאעידה בעזה סוכלה.
האם טהרן נוטשת את עזה?

צה“ל הגיב השבוע על הירי מרצועת עזה בהפצצות מהאוויר ובסיכולים ממוקדים: אחד "מוצלח‭,“‬ במונחים של הצבא, והשני פחות, שכן היעד "רק נפצע‭.“‬ אבל כדי להעריך אם אנו קרבים לקראת סיבוב לחימה נוסף כדוגמת "עופרת יצוקה" (2009) או "עמוד ענן“ (2012) צריך להבין את התמונה כולה, והיא שונה מאוד מזו של השנים הקודמות.

 נחזור לנובמבר ‭,2012‬ ערב "עמוד ענן": את הירי לעבר הנגב ביצעו אז בדרך כלל חמאס או ארגונים גדולים יחסית, כמו הג‘יהאד האסלאמי הפלסטיני שקיבל אור ירוק מחמאס. הארגון השולט ברצועת עזה מאז שנת 2007 יצא מ"עמוד ענן" מוכה וחבול, ונדרש על ידי האחים המוסלמים, שהיו אז בשלטון במצרים, לעצור את הירי לעבר ישראל. למנהיגי הארגון המצרי, שראו בחמאס שלוחה שלהם, היו עניינים גדולים יותר על הפרק מאשר חילופי אש מול ישראל.

 בינתיים, המצב של חמאס רק הורע, והארגון משלם את המחיר על מה שקורה בסוריה ובמצרים. מלחמת האזרחים בסוריה משפיעה על הנעשה ברצועת עזה, משום שחמאס הסוני התייצב באופן מוצהר לצד הארגונים המורדים, שלוחמים בנשיא העלאווי בשאר אל-אסד. באותו זמן, אסד נהנה מתמיכה מסיבית של הארגון השיעי הלבנוני חיזבאללה, וכמובן של איראן השיעית. איראן מצדה, שזעמה מאוד על חמאס בשל תמיכתו במורדים, ייבשה כמעט לגמרי את העברות הכספים והנשק אליו.

 ואם זה לא מספיק, בינתיים התחוללה ההפיכה במצרים, שבה תפס את השלטון הצבא, בראשותו של גנרל א-סיסי. הצבא מתעב את האחים המוסלמים ואת בני בריתם מעזה, אנשי חמאס, ומנהל מלחמת חורמה יומיומית מול ארגוני ג‘יהאד עולמי שהתבססו בסיני אחרי נפילת שלטון חוסני מובארק.

כאן המקום להדגיש כי מי שאחראים למרבית האש בתקופה האחרונה הם הארגונים הסלפים - הקיצונים שבמוסלמים. הם דוחים לחלוטין את הקדמה, ורוצים לחזור לימי החלפות האסלאמית הגדולה שאחרי עידן הנביא מוחמד. הם דוגלים במלחמת ג‘יהאד בכל הכופרים - יהודים, נוצרים וגם מוסלמים שאינם הולכים בדרכם.

צבא מצרים רואה בסלפים של רצועת עזה וסיני את האויב מספר אחת. בכמה מקרים בחודשים האחרונים טבחו ארגוני ג‘יהאד בסיני בעשרות חיילים מצרים בתוך אוטובוסים שהיו אמורים לקחת אותם לחופשות בבית. ההשפלה הייתה עצומה וכך גם הרצון המצרי לנקום.

בישראל מעריכים כי שלטון הצבא המצרי נמצא בימים אלה במומנטום חיובי במלחמתו בארגוני הג‘יהאד. הוא נהנה מסיוע מודיעיני שקט מישראל ומארצות הברית. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אף השתדל למען הצבא המצרי בקונגרס כדי שלא יקוצץ הסיוע הביטחוני שלו, כאשר שהה בוושינגטון בסוף 2013 (לפני שהפך לפרסונה נון גרטה בעקבות הדברים הקשים שאמר על מזכיר המדינה ג‘ון קרי).‬
 

צילום: רויטרס
אנשי התנועה הסלפית במצרים צילום: רויטרס

 בחזרה לסיני. הג‘יהאדיסטים בחצי האי מהווים סיכון גדול מבחינת ישראל, והאיום העיקרי הוא על נתיבי התעופה לכיוון אילת. זו הסיבה שבשב“כ הורו כבר לפני כמה חודשים לשנות את נתיבי הטיסה המובילים אל העיר, כדי להרחיק אותם ככל האפשר משטחי סיני הפראיים. עם זאת, נכון לעכשיו הג‘יהאדיסטים נדחקים מסיני, ומקיזים דם מול הצבא המצרי, גם אם מדי פעם הם מצליחים לשחרר לחץ או "איתות“ בדמות ירי רקטות לעבר אילת, שבכלל נועד לערער את יחסי ישראל-מצרים. בכמה מקרים בחודשים האחרונים לקח על עצמו את האחריות לירי ארגון סלפי-ג‘יהאדיסטי בשם "אנסאר בית אלמקדס‭.“‬


במסגרת המלחמה בסלפים ייבש הצבא המצרי כמעט לחלוטין את המנהרות שאיפשרו תנועת לוחמים לצד הברחת הנשק והסחורות מסיני לרצועת עזה ולהפך. זו המכה הגדולה במיוחד מבחינת חמאס בעזה - כלכלית וגם מבצעית. מאז "עמוד ענן“ לא הצליח הארגון לחדש את הברחות הטילים מלוב או מאיראן דרך סיני, והוא תלוי כעת רק ביכולת הייצור העצמית שלו, שכבר כוללת ייצור טילים שמגיעים עד תל אביב, וגם כלי טיס לא מאוישים. ככלל, הצרות ממשיכות ליפול על חמאס: גם ההתקרבות של איראן למערב יכולה לבוא בטווח הארוך על חשבון המשך הזנחת הארגון, שממילא מיובש כמעט לגמרי על רקע המתרחש בסוריה.

במסגרת המלחמה בסלפים ייבש הצבא המצרי כמעט לחלוטין את המנהרות שאיפשרו תנועת לוחמים לצד הברחת הנשק והסחורות מסיני לרצועת עזה ולהפך. זו המכה הגדולה במיוחד מבחינת חמאס בעזה - כלכלית וגם מבצעית. מאז "עמוד ענן“ לא הצליח

הארגון לחדש את הברחות הטילים מלוב או מאיראן דרך סיני, והוא תלוי כעת רק ביכולת הייצור העצמית שלו, שכבר כוללת ייצור טילים שמגיעים עד תל אביב, וגם כלי טיס לא מאוישים. ככלל, הצרות ממשיכות ליפול על חמאס: גם ההתקרבות של איראן למערב יכולה לבוא בטווח הארוך על חשבון המשך הזנחת הארגון, שממילא מיובש כמעט לגמרי על רקע המתרחש בסוריה.

חמאס מתפייס

אז למה התגברה האש בדרום דווקא עכשיו? ייתכן שההרתעה שהושגה ב“עמוד ענן“ נשחקה, אבל סביר שיש קשר בין האש שהתגברה במאות אחוזים בששת החודשים האחרונים, ובין כמה מהלכי פיוס שיזם הארגון בזמן לאחרונה.

הפיוס של חמאס כולל מגעים חשאיים עם איראן על חידוש התמיכה בו. אבל המהלך הזה משפיע פחות על המצב בשטח בטווח המיידי. מה שמשפיע יותר הוא הניסיון של חמאס לפעול ל“שלום בית“ עם ארגונים כמו הגי‘האד האסלאמי הפלסטיני וארגוני הסלפים למיניהם (הסלפים כל כך קיצוניים, עד שהם נוהגים להתפצל במהירות מסחררת. יש בסך הכל כמה מאות אנשי ג‘יהאד ברצועה שמגדירים את עצמם כסלפים, אבל הם מזהים את עצמם עם עשרות ארגוני ג‘יהאד עולמי שונים, שפועלים ברחבי העולם‭.(

חמאס הפעיל מאז עמוד ענן "יד קשה“ נגד כל קבוצה שניסתה לבצע ירי לעבר ישראל. כאשר היו ניסיונות ירי לעבר ישראל פעם בכמה שבועות, הוא לא בחל אפילו במעצרים של אנשי הארגונים. המסר היה ברור. בזמן האחרון המצב השתנה. היד הפכה קשה פחות. אולי זו תוצאה של הלחץ הכלכלי והמדיני על הארגון, ואולי בשל המצב הקשה של תושבי עזה: המחירים בחנויות גבוהים, אין פרנסה והתשתיות רעועות. כתוצאה מכך הארגון מואשם גם בכשל השלטוני, וגם ברכרוכיות יתר מול ישראל.

בראייה לאחור, נראה כי האירוע שהביא לעלייה של עשרות אחוזים בירי הרקטות מעזה לעבר ישראל קשור בכלל למלחמה של צה“ל נגד המנהרות שכורים כל הארגונים, ובהם חמאס, לקראת יום פקודה. מדובר במנהרות שעוברות מתחת לגדר הגבול המקיפה את רצועת עזה לכיוון הנגב, ולאחרונה ניכר שיפור ביכולת של צה“ל לאתר את המנהרות האלה.

עד היום לא ברור בוודאות מי עמד מאחורי הירי שהרג אזרח עובד קבלן שהועסק על ידי משרד הביטחון סמוך לגדר. מה שברור הוא שבעקבות הירי ביצע צה“ל הפצצות ברצועת עזה (מבחינת ישראל מרבית היעדים המותקפים הם של חמאס, כדי לאותת שהוא אחראי לכל התקפה מרצועת עזה לכיוון ישראל) מאז פיגוע הירי על הגדר ותגובת צה“ל חלה עלייה במספר המקרים שבהם משוגרת אש מרצועת עזה לעבר ישראל. ואז צה“ל מגיב, וחוזר חלילה.

צילום: איי.אפ.פי
כוח צה''ל בעזה. מרבית היעדים המותקפים הם של חמאס צילום: איי.אפ.פי
חצי סיבוב

וזה מה שהיה לנו השבוע: שורה של מקרי ירי לעבר הנגב, ומספר התקפות ישראליות ברצועה, כולל הסיכולים הממוקדים. צה“ל מנצל את ירי התגובה בעיקר נגד חמאס, כדי לפגוע בצורה שיטתית בבונקרים שבהם מתבצע ייצור הרקטות ארוכות הטווח שישוגרו בבוא היום למרכז הארץ. באחת ההתקפות השבוע צולמו על ידי מל“טים של צה“ל סדרה של פיצוצי משנה, שמעידים על טילים שהתפוצצו בתוך הבונקר לאחר ההתקפה של חיל האוויר.

 לפי הפרסומים בעזה, הירי השבוע בוצע גם על ידי ועדות התנגדות, גם על ידי "החזית העממית“ וגם על ידי ארגוני ג‘יהאד בעלי שמות "מפוצצים" וחסרי משמעות. לא צריך לייחס חשיבות יתרה גם לשיוך הארגוני: במרבית המקרים מדובר בחוליות שמורכבות מקרובי משפחה או מחברים שמשתייכים לארגונים שונים. פעיל ג‘יהאד ש“מתחזק“ יכול לקחת איתו את הרקטה מהארגון שבו היה פעיל קודם לכן, ואז לשגר אותה לעבר הנגב, תחת שליחות הארגון החדש שלו.

שר הביטחון והרמטכ“ל מימשו גם השבוע מדיניות ישראלית שקובעת אפס סובלנות כלפי כל ירי לעבר ישראל. כל שיגור נענה בתגובה, ולא משנה מי מבצע אותו. חמאס מצדו הודיע באופן חד משמעי שהוא מתנגד לירי, אבל לא פעל בצורה נחרצת נגד היורים: בניגוד לעבר, לא היו מעצרים.

וכך, לקראת סוף השבוע הזה נראה כי חמאס אינו חוזר לפעול בנחישות נגד הארגונים "הסוררים“ שמבצעים את הירי ופועלים נגד האינטרס שלו להרוויח שקט וזמן. ובכל זאת, לא נראה גם שסיבוב לחימה מסיבי כדוגמת "עמוד ענן“ יתחדש כל כך מהר. אחרי הכל, בעיני ישראל, האויב העיקרי בעזה הוא עדיין חמאס, והעוצמה של הג‘יהאדיסטים פחותה באופן משמעותי, גם אם קשה מאוד לזהות אותם בשטח או לצפות את מהלכיהם מראש.

לשם הפרופורציות, אילו הפיגוע הכפול בבנייני האומה ובשגרירות ארצות הברית בתל אביב היה מתממש, היינו מוצאים את עצמנו במציאות ביטחונית אחרת. הסיכול המהיר מעיד על הזרוע הארוכה של המודיעין גם בעידן שבו התשדורות העיקריות עוברות באינטרנט. ובכל זאת, בשב“כ מוטרדים מאוד מהאפשרות שהארגונים הסלפים ייצרו לעצמם בסיס ביהודה ושומרון בדומה לבסיס שהקימו ברצועת עזה. חשיפת ההתארגנות האחרונה באה לאחר שלפני כחודש ניהל הימ“מ קרב, וחיסל חוליה של סלפים - אנשי ג‘יהאד עולמי - מהכפר יאטה שליד חברון.

 בשב“כ מאמינים כי באמצעות פעילות נחושה, עדיין ניתן לבלום את התפשטות הג‘יהאד מעזה ליהודה ושומרון ולמזרח ירושלים. אבל אם הג‘יהאדיסטים ימשיכו להתחזק בסיני, ברצועה, ובגבולות הצפוניים, תשתנה המפה הביטחונית של האזור לבלי היכר.

‬‭shabat@maariv.co.il

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...