הבוקר הגורלי של אל על: המאבק מגיע לשיאו

המשבר הקשה בחברת התעופה רק הולך ומחריף, לאחר התפטרותם הקולקטיבית של כל פקחי הטיסה של החברה. אם בית הדין לעבודה לא יכפה עליהם לחזור לעבודה – כל טיסות החברה עלולות להתבטל. בינתיים מסלימים הטייסים וההנהלה את ההתבטאויות

אסף גולן | 15/2/2017 9:35
תגיות: אל על,שיבושי טיסות
בית הדין לעבודה התכנס הבוקר (א') לעסוק באחד המשברים החריפים ביותר שפקדו אי פעם את ענף התעופה בישראל. מדובר במאבק המתמשך בין טייסי חברת אל על לבין בעלי השליטה בחברה על גובה המשכורת של הטייסים ועל תנאיהם.
 
צילום: SHUTTERSTOCK
מטוס אל על צילום: SHUTTERSTOCK

המאבק מתנהל כבר שנה, עם שורה של עימותים קשים ומלאי הכפשות בין הצדדים. אתמול הפך המשבר לחריג בעוצמתו אחרי ששמונת פקחי הטיסה של החברה התפטרו מתפקידם.

אם ההתפטרות תיכנס לתוקף בימים הקרובים, ייתכן כי לא תתאפשר הפעלת טיסות החברה - דבר שיגרום לנזקים שההנהלה אינה יודעת להעריך בשלב זה. הגורם היחיד שיכול בשלב הזה לאשר טיסות בחברה הוא הטייס הראשי שלה, שנותר לבדו לתפעל את הצד המבצעי של הטיסות.

המהלך האחרון של המפקחים נובע מהתחושה בקרב טייסי החברה כי בעלי המניות השולטים בה אינם מוכנים להגיע איתם להסדר מהותי על תנאיהם ושכרם. במסגרת זו טוענים הטייסים כי בשנה האחרונה העדיפה החברה לשכור ולחכור מטוסים מחברות זרות, במטרה להפעיל עליהם לחץ בלתי מידתי ולהראות להם כי ניתן להסתדר בלעדיהם. זאת, לטענתם, כדי לשבור את מה שנראה בעיניהם מאבק צודק.

מנגד, בהנהלת אל על שורר זעם עצום על הטייסים, ואנשיה סבורים כי הלכו כברת דרך לקראת טייסי החברה. על רקע זה אומרים בהנהלת אל על כי "במסגרת ההסכם הטייסים התחייבו לשקט תעשייתי בתנאים שפורטו. למרות זאת אירעו שיבושים נוספים, ובעקבות זאת ניתן צו ארעי של בית הדין האזורי לעבודה המחייב את נציגי מגזר הטייסים להפעיל את מרותם ופיקוחם הארגוני על מנת לגרום לשקט תעשייתי מוחלט ולעבודה תקינה".

עובדי אל על מפגינים (צילום: נציגות עובדי אל על)
 
קטעים נוספים

עוד טוענת הנהלת החברה שמי שמפוצץ בכל פעם מחדש את הדיונים הם הטייסים, שלדבריהם "נטשו את שולחן הדיונים באופן חד צדדי והביכו את יושב ראש ההסתדרות, שלצערנו - כנראה בהשפעת הבחירות המתקרבות - לא פעל בנחישות המצופה ממנו כדי לוודא הגעה להסכם ולמנוע את השיבושים בחברה".

מנגד, בקרב מנהיגות הטייסים שוררת תחושה כי בעלי השליטה בחברה רוצים להכניע את הוועד כדי לייצר שליטה מוחלטת על חשבון העובדים.

גורמים המקורבים לטייסים אמרו ל-360 כי "בעלי השליטה בחברה מביכים בכל פעם מחדש את המנכ"ל. הוא מגיע איתנו להסכם ואז הולך לדווח על כך לבעלים – שמטרפדים כל פעם את ההסכם ומוחקים תנאים שלהם הוא הסכים. מבחינה זו, המנכ"ל הוא בובה על חוט שאינו שולט כלל בנעשה בחברה. חבל שהוא ממשיך לפעול כך ומבזה את עצמו. אם המנכ"ל לא מקובל עליהם, ראוי שבעלי השליטה עצמם יבואו למשא ומתן איתנו".

בהנהלה דחו את הטענות ה"הזויות לחלוטין" כהגדרתם, ואמרו כי המנכ"ל זוכה לגיבוי מלא מצד בעלי המניות העיקריים בחברה. עוד הם אמרו כי "אנו מצפים מנציגות הטייסים לא להפוך כל אי הסכמה במשא ומתן לעיצומים גלויים או סמויים - דבר הפוגע בחברה, בעובדים, ומעל הכל בקהל לקוחותינו אשר הופכים בעל כורחם ל'בני ערובה'".

מנגד טענו הטייסים כי "האגו של המנכ"ל רוצה לנצח את עובדיו. זו גישה לא חכמה. מנהל ראוי היה פועל ליישר את ההדורים ולצאת לדרך חדשה למען העובדים, הנוסעים והחברה".

בשורה התחתונה, המאבק הקשה בחברה עלול לפגוע בהמשך הדרך ברווחיות שלה. חמור מכך, אם בית הדין לעבודה לא יכפה היום על פקחי הטיסה לשוב לעבודתם - כלל טיסותיה של אל על עלולות להתבטל, והחברה תיכנס למשבר הקשה בתולדותיה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך