בשל הסתיו היבש: אושרה מכסת מים נוספת לחקלאים בצפון

החברה להגנת הטבע התנגדה להגדלת ההקצבה מחשש לפגיעה במאגרים ובנחלים, אך מועצת רשות המים טענה כי מדובר בנזק זניח. בשבוע הבא: הגשם חוזר, כנראה

יאיר קראוס | 10/12/2016 21:55
מועצת רשות המים אישרה אתמול אחר הצהריים תוספת מכסות מים של עד 20 אחוזים לחקלאי הגליל והגולן, וזאת בשל ניצול מכסות המים שהוקצו להם בעקבות יובש קיצוני בחודשים ספטמבר, אוקטובר ונובמבר. על אף התנגדות החברה להגנת הטבע, שביקשה לשמור על מאגרי המים המידלדלים ועל הנחלים הזורמים לכנרת, נראה כי לרשות המים לא נותרה ברירה אלא לאפשר לחקלאים הזקוקים לכך להמשיך להשקות את אדמתם. מיעוט הגשמים בצפון אילץ את החקלאים לפתוח את הברזים גם בחודשים האחרונים כדי למנוע נזקים ארוכי-טווח לגידולים החקלאיים.
 
צילום: אלון דזיי, רשות הכינרת
הכנרת, בתחילת החודש צילום: אלון דזיי, רשות הכינרת

המציאות הקשה הזו גרמה לרבים מהם לנצל את מלוא ההקצבה לשנת 2016, ועל כן הם אינם יכולים עוד לצרוך מים, אף שהם זקוקים להם כמו אוויר לנשימה. על פי החלטת רשות המים שהגיעה לידי -'360', ו-'מקור ראשון', חקלאי המקבל מים ממקורות הפקה עצמית - שאיבה ישירה מנחלים או מקידוחים פרטיים - יוכל לבקש לצרוך כמות מים נוספת שתופחת מהקצאתו לשנת 2017. כל זאת, בתנאי שצריכה זו לא תביא לפגיעה במקור המים שממנו הם מגיעים. לחקלאים המקבלים מים מהמערכת הארצית על ידי חברת 'מקורות' אושר לצרוך כמות מים מעבר להקצאה בתעריף גבוה יותר.

במהלך הדיון הוצגה התנגדות 'החברה להגנת הטבע', שלפיה "ההחלטה לאפשר את ניצולם של 20 אחוזים יותר מכמות המים שהוקצתה לשנה, במשך חודש אחד, היא בלתי מידתית ולא אחראית". במכתב ששלחו אנשי החברה אל בכירי רשות המים הממשלתית, המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות, הסבירו אנשי הארגון הסביבתי כי מצוקתם של החקלאים ברורה ומובנת, והם אינם נושאים באשמה למצב החירום ההידרולוגי שבו מצוי צפון הארץ בשנים האחרונות. עם זאת, הוסיפו אנשי החברה, לאור מצבם העגום של מקורות המים בצפון צפוי היה שניצולם יוגבל יותר מהרגיל בידי רשות המים, אך הוראת השעה הנוכחית מבקשת באופן אירוני לעשות בדיוק ההפך.
 
צילום: יוני דותן, רשות הכינרת
האי שנוצר בימים האחרונים בכנרת צילום: יוני דותן, רשות הכינרת

לטענת ד"ר אורית סקוטלסקי, רכזת מים ונחלים באגף שמירת טבע, "הפתרון של מתן אפשרות לתוספות שאיבה ממאגרים מתרוקנים אינו יכול להימשך, ויש למצוא פתרונות חלופיים לטווח הקצר בדמות פיצויים כספיים, ולטווחים הבינוני והארוך בדמות הפחתת הביקוש למציאות ההיצע היורדת".

בהודעת רשות המים שקדמה לדיון שנערך אתמול, קבעו מומחי הרשות הממשלתית לניהול מערך המים והביוב בישראל כי סתיו 2016 מסתמן כעונה שחונה במיוחד – למרות המערכת החורפית האחרונה. בשביל למנוע נזקים ארוכי-טווח לגידולים חקלאיים, ציינו עוד המומחים, נשקלת האפשרות לאשר קצבה נוספת מעבר לזו שנקבעה בתחילת השנה שעברה. ברשות המים הסבירו כי בסמכותם לאשר הקצאות מים נוספות, בתנאי שאין בכך כדי לגרום נזק למקורות המים.
  
צילום: אריק סולטן
''הפתרון של מתן אפשרות לתוספות שאיבה ממאגרים מתרוקנים אינו יכול להימשך''. ד''ר אורית סקוטלסקי צילום: אריק סולטן

ב'חברה להגנת הטבע' טענו מנגד כי המים שבהם יבקשו החקלאים להשתמש אמורים להגיע מנחלי מקורות הירדן, המזינים את הכנרת, ולכן צפוי נזק לטבע. בשל ההחלטה, הכנרת, שסובלת מחוסר של כחמישה מטרים למפלס העליון, תקבל 15-20 מיליון קוב מים פחות. ברשות המים טענו כי מדובר באפשרות ניצול של אחוזים בודדים בלבד במעלה הכנרת.

ובתוך כך, השמיים קדרו בסוף השבוע, ובניגוד לתחזיות שצפו טפטופים - חלקים נרחבים בארץ נהנו מגשמי ברכה שהרוו את האדמה, שטרם הספיקה להתייבש מהגשמים הקודמים. החשש הגדול של החקלאים ואנשי המים היה כי האדמה תתייבש בין פרק גשם אחד למשנהו, ועל כן הגשם יהיה יעיל פחות למילוי האקוויפרים והנחלים.
 

צילום: מיקי ענבר - אתר החרמון
''קיים סיכוי לצניחת הפתיתים הלבנים גם בהרי הגליל ובהרי המרכז''. שלג באתר החרמון צילום: מיקי ענבר - אתר החרמון

לאחר גשמי אתמול האדמה תישאר רטובה לקראת סערה המשמעותית שצפויה לפקוד את אזורנו בשבוע הבא. על פי התחזיות, מערכת חורפית שתכלול גל קור, גשמים, ברד וסופות רעמים צפויה להגיע בשבוע הבא. היא תחל ביום שני בלילה בצפון, ולאחר מכן תתפשט לשאר חלקי הארץ.

ביום חמישי תגיע הסערה לשיאה, כששלג צפוי לרדת בחרמון ויש המעריכים שקיים סיכוי לצניחת הפתיתים הלבנים גם בהרי הגליל ובהרי המרכז. צחי וקסמן, החזאי התורן בחברת 'מטאו-טק', ביקש להנמיך ציפיות בשלב זה. לדבריו, "יש חוסר ודאות בשלב זה. אנחנו יודעים לומר שלקראת יום שלישי המערכת תתחיל, אם כי לא ברור מה תהיה עוצמתה ומידתה. הסבירות היא שתהיה גדולה ומשמעותית".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך