כתובת מוסלמית קדומה: כיפת הסלע הוקמה בהשראת המקדש

הכתובת, שנמצאה בתוך מסגד פעיל בכפר נובא, מצפון־מערב לחברון, מעידה שמבנה כיפת הסלע כונה "בית אלמקדס", בית המקדש, בראשית התקופה המוסלמית

דליה מזורי | 28/10/2016 9:20
שתי תגליות ארכיאולוגיות טריות שופכות אור על העבר היהודי של ירושלים, דווקא בימים שבהם סוכנות האו"ם אונסק"ו מתכחשת רשמית לעבר הזה.

בשבוע שעבר נחשף לראשונה ב'מקור ראשון' ו-nrg דבר קיומו של הפפירוס העברי מימי בית ראשון המאזכר את ירושלים, והשבוע דווח בכנס אקדמי סגור בירושלים על כתובת מהתקופה המוסלמית הקדומה המעידה שמבנה כיפת הסלע כונה "בית אלמקדס", בית המקדש, בראשית התקופה המוסלמית.

פפירוס עם אזכור "ירושלים" (צילום: EYECON הפקות, באדיבות רשות העתיקות)
 
 
הכתובת נמצאת בתוך מסגד פעיל בכפר נובא, מצפון־מערב לחברון. היא מוצבת שם מעל גומחת התפילה, הנקראת מחראב. לא ידוע מתי הציבו אותה שם, אך לדברי הארכיאולוגים אסף אברהם ופרץ ראובן, הכתובת קדומה ומתוארכת למאה העשירית לספירה - לפני כאלף שנה. היא שופכת אור על תהליך ההתקדשות של ירושלים בעיני המוסלמים ועל האופן שבו שאבה המסורת המוסלמית השראה ממסורות יהודיות בדבר קדושת מתחם הר הבית ובית המקדש היהודי, שעמד במקום שבו הוקם לימים מבנה כיפת הסלע המוסלמי.
צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות
התעודה הנדירה מימי בית ראשון צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות
 
אסף אברהם ופרץ ראובן הציגו השבוע את ממצאיהם בכנס באוניברסיטה העברית בירושלים על חידושים במחקרי ירושלים, ודבריהם גרמו להתרגשות בקרב המשתתפים בכנס. "אין תשובה ניצחת מזו לאונסק"ו והחלטותיו, זו החוליה החסרה", אמרו. "נכון שהמופתי כבר הודה בשעתו שכיפת הסלע היא המקום שבו עמד מקדש שלמה, אבל פה יש לנו ממצא ארכיאולוגי שמוכיח את הטענה הזו".

לפי שני החוקרים, בתקופה המוסלמית הקדומה התקיימו במבנה כיפת הסלע טקסי פולחן בהשפעת הטקסים שנערכו בבית המקדש בירושלים. בין השאר נערכו טקסי טהרה והקטרת קטורת, משיחת אבן השתייה בשמן והסתרתה בווילונות, כמעין פרוכת. המבנה הוקם במאה השביעית לספירה במקום שבו שכן בעבר בית המקדש.
צילום: מירי צחי
מתפלל בהר הזיתים לכיוון הר הבית צילום: מירי צחי
  
בשנים האחרונות מכחישים רוב ראשי הציבור המוסלמי בארץ את דבר קיומו של מקדש יהודי קדום בהר הבית. חברי הכנסת הערבים טוענים שוב ושוב שמתחם ההר הוא שטח בבעלות הווקף בלבד, ומנהיגיו הרוחניים של המגזר מכריזים שלעברו היהודי של המקום הקדוש אין אישוש בממצאים ארכיאולוגיים. בה בעת הם מתנגדים בעקביות לכל חפירה ארכיאולוגית במתחם. יתרה מזו, עבודות עפר נרחבות שמקיים הווקף בעשרות השנים האחרונות גרמו כנראה פגיעה קשה לשכבות התת־קרקעיות של המתחם והכחידו ממצאים ארכיאולוגיים חשובים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך