מתווה

שטייניץ יוצא לחפש משקיעים בגז

בעקבות אישור מתווה הגז, שר האנרגיה יובל שטייניץ נסע לאנגליה כדי לפגוש משקיעים פוטנציאליים לחיפוש שדות גז טבעי נוספים במים הטריטוריאליים. השליח האמריקאי המיוחד לענייני אנרגיה מזהיר כי שינויי הרגולציה גרמו נזק למוניטין הישראלי בתחום

סוכנויות הידיעות | 1/9/2016 14:55
תגיות: מתווה הגז,יובל שטייניץ, גז טבעי, ישראל, טורקיה,
שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים יובל שטייניץ, יבקר השבוע בלונדון כדי לשכנע חברות אנרגיה גדולות ובינוניות לחפש אחר מרבצי גז גדולים בחופי ישראל, כך פרסמה אתמול (ד') סוכנות הידיעות 'בלומברג'.

"לפי ניתוחים גיאולוגים וסיסמולוגים, סביר מאוד להניח כי רוב הגז הטבעי עדיין לא נמצא", אמר השר שטייניץ בראיון ביום שלישי לסוכנות, ערב נסיעתו לבירה הבריטית. "אנו מקווים למצוא לפחות שתיים-שלוש חברות גדולות למכרז".

עוד כותרות ב-nrg:
צה"ל התאמן עם פקיסטן ואיחוד האמירויות
השר בנט: "החלטת ליברמן - שגיאה ערכית קשה"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

משימתו לא תהיה קלה, שכן לפי של השליח המיוחד של מחלקת המדינה האמריקאית לענייני אנרגיה, עמוס הוכשטיין, שינויי הרגולציה והמיסוי האחרונים בישראל הרתיעו את המשקיעים וגרמו נזק למוניטין המדינה, "אך לא באופן בלתי הפיך". בראיון עמו החודש, הוכשטיין אמר כי "אנחנו צריכים זמן כדי להשיב את האמון בקדושת החוזה ובתוחלת הרגולציות במערכת", והוסיף כי "יש להרגיע את המשקיעים שממשלת ישראל לא תתחיל לשנות את הרגולציה ואת חוקי המס". 
 
צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח תמר צילום: אלבטרוס

דוח של חברת הייעוץ הצרפתית 'Beicip-Franlab SA' העריך כי ישראל מחזיקה במים שלה 2,200 מיליארד מ"ק של גז שטרם התגלה, "פי 2.5 יותר ממה שהתגלה עד כה", ציין השר שטייניץ. "ב-12 החודשים האחרונים ישבתי כמעט עם כל חברות הגז הגדולות כדי לקדם חיפוש חדש".

שטייניץ סיפר לסוכנות כי הוא מקווה לעניין את המשקיעות לחקור ב-24 משבצות שונות, המהוות כ-40 אחוז מהמים הכלכליים של ישראל. "הרישיונות יכולים להיות מונפקים כבר בנובמבר, ויהיו הראשונים זה ארבע שנים בגלל השהיית החיפושים עקב מאמצי הסדרת תעשיית האנרגיה המתהווה בישראל", אמר השר. הוא הדגיש כי השיחות עם מצרים וטורקיה להספקת גז נמשכות, ולא שלל בניית צינור ארוך יותר ליוון.
צילום: מרים אלסטר/פלאש 90
''סביר מאוד להניח כי רוב הגז הטבעי עדיין לא נמצא''. שר האנרגיה שטייניץ צילום: מרים אלסטר/פלאש 90

"יחסים דיפלומטיים מוצקים עם פרטנרים פוטנציאליים באזור הם גם חלק מרכזי ביכולת להביא חברות גדולות לישראל. אנחנו צריכים לראות את הניקיון בפן הגאו-פוליטי, עם הסרת מכשולים מעסקאות ייצוא באזור – וזה כבר קורה", אמר הוכשטיין ומנה את ההסכם בין ישראל לטורקיה והשיחות להעברת צינור גז מקפריסין לטורקיה כבסיס לתפיסה האופטימית של ארה"ב בסוגיה.  

סאגת מרבצי הגז הטבעי בישראל הגיעה לסיומה רק לפני כשבועיים, עם אישור מתווה הגז של הממשלה בה לבסוף הוחלט על גביית מס גבוה יותר וחיוב משקיעים למכור את חלקם בשדות 'תמר' ו'לוויתן'. לפני כן בחודש מרץ בג"ץ ביטל את המתווה בשל עתירה של חברי כנסת מהאופוזיציה ושל תנועות כמו איכות שלטון. באמצע מאי הממשלה העבירה שוב את ההחלטה עם שינויים ב'סעיף היציבות', שמשך את מלוא ההתנגדות של בג"ץ.
צילום: אלבטרוס
אסדת הגז לוויתן צילום: אלבטרוס

לפי הסוכנות הכלכלית, שתי התגליות הגדולות בעשור האחרון מובילות את ישראל להפוך ליצואנית גז, אך עד כה רק חברות אנרגיה בינוניות כמו נובל אנרג'י נכנסו לתמונה. בשבועות האחרונים החברה היוונית 'אנרג'יאן' הסכימה לרכוש שני שדות קטנים. מדד הנפט והגז התל אביבי עלה ב-24 אחוז מאז אמצע מאי.

בתוך כך, השבוע פורסם כי החברות שמפעילות את שדה הגז הטבעי "תמר", בהן 'נובל אנרג'י' האמריקאית וקבוצת 'דלק', פתחו בשיחות עסקיות למכירת כמות גז שנתית גדולה לאיגוד ספרדי מרכזי, 'פנוסה גז'. בין היתר הן דנו על הגדלת מכסת גז שסוכמה ביניהן בשלב קודם, בשנת 2014, במסגרת עסקה שמעולם לא יצאה אל הפועל.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך