ספטמבר ויראלי: למה הילדים שלנו חולים?
עם פתיחת שנת הלימודים הילדים לא רק מחליפים ביניהם חוויות - אלא גם וירוסים. וכך, התופעה המרגיזה, המכונה "מגפת ספטמבר", מאיימת להשבית את כולנו למיטה - כן, גם את ידידינו בניכר
באיגוד רופאי הילדים דווח בשבוע האחרון על עליה משמעותית בתחלואת ילדים. התחלואה הזו, המגיעה פעמים רבות עם תחילת שנת הלימודים, מכונה "מגפת ספטמבר". ההסבר לה, מן הסתם, הינו העובדה שילדים רבים נמצאים בקרבת ילדים אחרים וכך עובר הווירוס מילד אחד לשני.עוד כותרות:
רופאו של טראמפ מצהיר: "מצבו הבריאותי מצוין"
קשוח עם לב רך: פרידה מהשריף של חברון
230 אלף טילים: כך תיראה המלחמה הבאה
יו"ר האיגוד לרפואת ילדים ומנהל חטיבת הילדים בבית החולים וולפסון, פרופ' אלי סומך, הסביר כי זהו דפוס שחוזר על עצמו מדי שנה בשנה עם החזרה ללימודים. התופעה קיימת לא רק בארץ אלא גם במקומות שונים בעולם: בטווח של עשרה ימים עד שבועיים ממועד החזרה ללימודים בבתי הספר ובגנים, ישנה קפיצה דרמטית במספר הביקורים במרפאות הילדים.

סומך סיפר כי "השינוי הוא ממש דרמטי, מהקיץ השקט יחסית במרפאות הילדים, לצפיפות של ממש בחודש ספטמבר. ישנן מרפאות שמדווחות על עליה של עשרות אחוזים בביקורי ילדים חולים במרפאות". לדברי סומך, "רופאי הילדים ממש מרגישים את העומס".
הילדים, הנדבקים במחלה במוסד הלימודים שלהם, מדביקים לעתים גם את האחים וההורים, אם כי בחלק מהנגיפים ההורים חולים פחות מכיוון שהם מחוסנים.
פרופ' סומך הגדיר את התופעה כך: הילדים לא רק מחליפים ביניהם חוויות, אלא גם וירוסים. לדבריו, "הם עושים את זה בצורה הכי יעילה, ילדים מפיצים מצוין מחלות. לכן, למשל, בעונת השפעת – מי שמדביק ומפיץ הכי הרבה את הווירוסים, אלה הילדים שמתעטשים אחד על השני".

ויש עוד בעיה: בתקופה זו של השנה, סוף הקיץ ותחילת הסתיו, מתחילים להתעורר כל מיני וירוסים, בעיקר רינו-וירוס, האחראי לדלקות של דרכי הנשימה. אותם וירוסים יכולים אף לגרום להתלקחויות של אסטמה בקרב הילדים הסובלים מרגישות יתר בדרכי הנשימה. לפעמים, התחלואה הזו נכנסת כבר לחורף עצמו. וברגע שנכנסת השפעת – זה משחק חדש לגמרי.
מה לעשות? לדברי פרופ' סומך, הדבר הראשון שחשוב להקפיד עליו הוא לא לשלוח ילדים חולים לבתי הספר או לגנים. ישנן הנחיות ברורות מתי אפשר לשלוח ילד לגן ומתי לא. ובכל מקרה, צריך ללמד את הילדים מגיל צעיר להשתמש באמצעי היגיינה: לרחוץ ידיים לעיתים קרובות, להתעטש לכיוון המרפק ולא להתיז על הסביבה, להשתמש בטישו ולא במטפחת קבועה לכל היום. "אלה דברים שצריך להרגיל את הילדים אליהם כבר מגיל צעיר", אמר סומך.
באשר לילדים אסתמטיים שצריכים לקבל טיפול מונע – עליהם להקפיד על הטיפול הזה דווקא בעונה זו. "לפעמים הם מזלזלים ולא לוקחים את הטיפול", אמר סומך, "והם חייבים לקחת אותו כדי להימנע מתחלואה".
דלקות עיניים – בדרך כלל ההפרשה מאד מדבקת. ילדים, בעיקר בגן, נוגעים בעיניים וואחד בשני. אין להחזיר את הילד לגן עד שההפרשה נפסקת. אם העין אדומה ולא מפרישה – אין בעיה להחזירו לגן.

ילדים שמשלשלים – להחזירם לגן ברגע שהם מפסיקים לשלשל, כיוון השלשול מדביק. ילד מלכלך בשירותים, מלכלך את השולחן וילד אחר נוגע בו ונדבק. לפיכך ההמלצה היא להשאירו בבית.
פצעים בפה: בעיקר בגנים – ילדים עם פצעים יכולים לחזור לגן ברגע שהם לא מריירים. דבר נוסף – אין עניין
לתת לילדים חלב עיזים נאקות, כי אין שום הוכחה שזה עוזר. עם זאת, חלב לא מפוסטר עלול לגרום לתחלואה בברוצלוזיס.
ילד עם חום אפשר להחזיר לגן רק 24 שעות לאחר שהחום ירד. אם החום ירד לשעתיים אין לשלוח אותו. ברוב המקרים, חום נובע ממחלה מדבקת או מחלה אחרת.
אבעבועות רוח – מאז החל החיסון ישנה ירידה במחלה זו, אך עם זאת יש לדעת שהמחלה מידבקת. עד שהנגעים מתייבשים אין לשלוח את הילד לגן, כי הנגעים הטריים מכילים ריכוז גבוה של הנגיף.
ישנם הורים שמגיעים עם הילדים שלהם רק כדי לקבל אישורי מחלה. לדברי פרופ' סומך, ברוב המקרים אין צורך בכך, כיוון שישנה הנחייה קבועה של משרדי הבריאות והחינוך שלפיה בחמשת הימים הראשונים צורך באישור רופא. "חבל להיכנס עם הילד ולחשוף אותו להדבקה רק בשביל אישור", אמר סומך.

שפעת – פרופ' סומך ממליץ להתחסן נגד המחלה, ואומר שהזמן הטוב ביותר לכך הוא מסוף ספטמבר עד סוף אוקטובר. חיסון הילדים חשוב גם לילדים עצמם, כדי להגן עליהם, וגם כיוון שהילדים מפיצים את הנגיף בכל האוכלוסייה, שהרי "הם המפיצים הכי יעילים", כאמור. החיסונים כבר נמצאים במרפאות קופות החולים. עם זאת, לדברי סומך, החיסון תקף רק לעונה אחת.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg