בת 8 אושפזה לאחר שנטלה משככי כאבים
אבחון מהיר של רופאי ביה"ח וולפסון מנע הידרדרות הילדה אביטל מיכאלוב, שסבלה מאי ספיקת כליות בעקבות שימוש באדוויל ונורופן
- האם אופטלגין גרם לקריסת מח עצם?
- צעירה במצב קריטי לאחר שנטלה נורופן

אביטל מיכאלוב ואמה אוקסנה. צילום: אלי דסה
"הרופאים היו בהלם מהמצב של הילדה", סיפרה אתמול אוקסנה. "הם אמרו שאם הייתי מגיעה מאוחר יותר, זה כבר היה יכול להיגמר לא טוב".
" בימים הראשונים לאשפוז החמירו תפקודי הכליות בצורה משמעותית עד לכדי אי ספיקת כליות", הסבירה ד"ר יעל בורוביץ, נפרולוגית ילדים בוולפסון ומי שטיפלה בילדה. "אחרי חמישה ימים שבהם היא הפסיקה ליטול תרופות וקיבלה טיפול תומך, נרשם שיפור מהיר במצבה".
כעבור כשבוע שוחררה הילדה לביתה במצב יציב. אתמול היא הגיעה לבית-החולים לביקורת, שם נמצא שהתפקוד הכלייתי שלה תקין. "חשוב להדגיש ששימוש בנורופן או באדויל, שהחומר הפעיל שבהם הוא איבופרופן, בזמן שהמטופל קצת מיובש או במצב של חוסר נוזלים, יכול לגרום לפגיעה כלייתית", הדגישה ד"ר בורוביץ.
"אנשים, ובייחוד ההורים, חושבים שאדוויל ונורופן הן תרופות פלא, אבל הם צריכים להיות גם מודעים לתופעות הלוואי ולהשתמש בהן בצורה זהירה. בישראל יש לא מעט ילדים שהתאשפזו עם בעיות בספיקת כליות עקב שימוש בתרופות אלה, והמקרה של אביטל הוא רק דוגמה קיצונית לכך".
ד"ר בורוביץ הבהירה שלא מדובר בהרעלה בעקבות החומר הפעיל באותן תרופות, אלא בתגובה שמתרחשת גם כשהמינון שניתן הוא מדויק ובהפרשי הזמן הנכונים. "כל ילד חולה שאוכל ושותה פחות מהרגיל חשוף לתופעת הלוואי הזו. ברוב המקרים ההחלמה היא מלאה".
"ישנם כמה מצבים שבהם כדאי להיזהר יותר ואף להיוועץ ברופא לפני נטילת משככי כאבים", הוסיף יו"ר האיגוד לרפואת ילדים, פרופ' אלי סומך. "חשוב לצרוך תרופות במינון הנכון, להיוועץ ברופא ולשים לב לסימנים שיכולים לרמוז על סיכון לסיבוך. לא בכל מחלת חום כדאי להשתמש במשככי כאבים. האיגוד שלנו הוציא דפי הנחיה לרופאי הילדים לגבי השימוש במשככי כאבים ומורידי חום, וגם הקהל הרחב יכול להיחשף למידע באתר שלנו ".
מחברת ניאופרם ישראל, המשווקת את אדוויל, נמסר בתגובה: "אדוויל, כתכשירים אחרים הקיימים בשוק, נמצא בשימוש בעולם עשרות שנים ומאושר על ידי משרד הבריאות ורשויות הבריאות בעולם. אנו מצרים על המקרה המדובר, אך אין ביכולתנו להתייחס למקרה כזה או אחר שאיננו מכירים את פרטיו".
מחברת נורופן נמסר בתגובה: "אין בידינו מידע על המקרה הספציפי, ולכן אין באפשרותנו להתייחס אליו. באופן כללי חשוב להדגיש כי רופאי ילדים מבקשים להקפיד בשתייה מרובה או בתחליפי נוזלים דוגמת קרטיבים בעת נטילת משככי כאבים - ככלל, ובעיקר בעונת הקיץ המאופיינת בווירוסים רבים במערכת העיכול הגורמים להקאות ולשלשולים ".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg