בתום דיון סוער: אושר שוב צו חיסיון לקצא"א
חברת "קו צינור אילת אשקלון" קיבלה אישור להמשך צו החיסיון שחל עליה – בתוספת כמה שינויים. הנימוקים לאישור החיסיון לא פורסמו. ח"כ יחימוביץ': "מבקשת שיידונו בעצם נחיצות הצו". מנכ"ל קצא"א: "נקבל כל מה שהמדינה תחליט"
בדיון ארוך שהתקיים היום (ב') בכנסת בעניין החיסיון הרב המופעל על חברת קצא"א (קו צינור אילת אשקלון), הוחלט פה אחד לקבל שינויים בצו החיסיון, והגבילה את תוקפו עד סוף שנת 2017 כדי שתוכל להמשיך לבחון את נחיצותו.עוד כותרות ב-nrg:
סקר: יעלון יקבל 10 מנדטים אם יקים מפלגה
כך תשתמשו בסלולרי בחו"ל בלי לשרוף כסף
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
החוק הקובע כי על החברה חל חיסיון נחקק בשנת 1968: "כל ידיעה הנוגעת לצינור הנפט אילת-אשקלון, כולל מכירת הדלק לגורמי חוץ, מוכרזת כעניין סודי". לאחר פרסום זה, מינה שר האוצר את הצנזור הצבאי הראשי להתיר פרסומים מטעמו.

''המדינה באה לאפשר פרסום. אם באים להקל, למה להתנגד?'' ח''כ אוחנה
צילום: דודי ועקנין
כזכור, בדצמבר 2014 התרחשה דליפת נפט מצינור של קצא"א, שזיהמה באופן חמור את שמורת הטבע עין עברונה בערבה. בעקבות הדליפה, הגישה עמותת אדם טבע ודין עתירה לבג"ץ בדרישה לבטל את צו החיסיון. לפיכך הוצע כי מידע בעניין העוסק באיכות הסביבה ובמספר נושאים נוספים בלבד – לא יהיה חסוי.
היום כאמור התקיים דיון על צו החיסיון ועדכונו. בפתח הדיון אמר מנכ"ל קצא"א, אייל כהן, כי לחברה אין עמדה בנוגע להחלטה הזו. לדבריו, "מדובר באינטרסים של המדינה וכל מה שהמדינה תחליט, אנחנו נקבל".
ח"כ מיכל רוזין ממרצ הביעה את תמיהתה מדוע הוחלט להכיל חיסיון על כל הנושאים הנוגעים לקו הצינור מלבד נושאים בודדים. עו"ד נחלון השיב כי "כשיש לך יעדי הסתרה, אתה לא יכול לפרסם צו האומר כי הכל מותר בפרסום מלבד אותם יעדים – ואז למנות אותם".
סגן הצנזורית הראשית, סא"ל רון קרניאלי, הסביר כי "מבחן הצנזורה הוא מבחן הוודאות הקרובה והממשית לפגיעה בביטחון המדינה". לדבריו, "הצו הקודם היה מאוד גורף, ומאה אחוז מהחומרים היו צריכים לעבור דרך הצנזורה". לעומתו, "הצו הנוכחי מאפשר פטור בנושאים מסוימים. יודגש שגם שאר המידע לא פסול, אלא שעדיין צריך לעבור דרך הצנזורה – ועליו נחיל את המבחן". קרניאלי סיכם כי "אנו מוצאים את האיזון הראוי, אני לא זוכר מקרה אחד של איכות סביבה שנפסל על ידינו".
מנגד, מגישת העתירה לבג"ץ מטעם "אדם טבע ודין", עו"ד תמי גנות רוזנשטרייך, אמרה כי "גם אם היינו מבטלים היום את הצו לחלוטין, המידע שמהווה סיכון לביטחון המדינה וליחסיה הבינלאומיים לא היה נחשף, כי חוק חופש המידע אוסר על מסירת מידע שכזה". גנות רוזנשטרייך הביאה דוגמה לשאלה שלא זכתה למענה: "מה למשל לגבי שאלות על סוג המגופים בצינור, שהיא שאלה סביבתית וגם עליה סירבו להשיב לנו?".

''אין סיבה אמיתית שמצדיקה את החיסיון''. ח''כ שלי יחימוביץ'
צילום: פלאש 90
היועצת המשפטית של עמותת "צלול", עו"ד חיה ארז, טענה בדיון כי "הצו הזה מאוד גורף וכולל, בדיוק כמו הקודם, עם כמה החרגות קטנות שכלל אינן מספקות. הצו למעשה חוסה גם על דברים שקצא"א לא רואים כסודיים".
ח"כ שלי יחימוביץ' חוותה גם היא את דעתה בעניין. לדבריה, "אין סיבה אמיתית הנוגעת לביטחון ישראל שמצדיקה את החיסיון". יחימוביץ' דרשה מהיו"ר ומחברי הוועדה "שיידונו בעצם נחיצות הצו ולא רק בסעיפיו, ואולי נוכל לעשות פה מהלך תקדימי ולתקן אנומליה שנוצרה כבר ב-68".
ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד אמר כי "עמדת קצא"א שהביע המנכ"ל היא עמדה הגונה – מה שתחליטו מקובל עלי. החיסיון הוא אינטרס של המדינה. המדינה כאן באה להקל ולאפשר יותר פרסום. אם באים להקל, אז למה להתנגד?".
בהמשך התקיים דיון בוועדת משנה חסויה, אשר תיקנה את הצו על מנת שיהיה עמום פחות, ויכלול עוד מספר נושאים אשר אינם דורשים את אישור הצנזורה.
בסיום דיון ועדת המשנה העלה יו"ר הוועדה ח"כ אבי דיכטר את הנוסח להצבעה, לא לפני שסייג ואמר כי הוא מבקש שתוקף צו החיסיון יוגבל עד סוף שנת 2017, אז יחזרו נציגי הממשלה לוועדה להמשך דיון. הצעה זו ונוסח הצו החדש אושרו בוועדת המשנה פה אחד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg