בגץ: לצמצם את החיסיון על פעילות חברת קצא"א

בדיון בבית המשפט העליון הבהירו השופטים כי יש לצמצם את היקף החיסיון המוטל על פעילות החברה הממשלתית. השופט רובינשטיין: "צריך לפעול לשקיפות בכפוף לאינטרסים הביטחוניים של המדינה"

יאיר קראוס | 20/1/2016 10:50
הקרב על התרת החיסיון מעל פעילות חברת קצא"א הגיע הבוקר לבית המשפט העליון לאחר שבעמותת אדם טבע ודין דרשו את צמצום החיסיון שמאפשר לחברת הולכת הנפט לפעול ללא פיקוח וללא שקיפות, בעקבות אירוע דליפת הנפט החמור באזור שמורת עברונה.

במהלך הדיון הבהירו שופטי בגץ כי ברוח התקופה שבה פועלים לשיתוף הציבור ולשקיפות יש לצמצם את היקף החיסיון המוטל על פעילות החברה הממשלתית. לאחר שהתכוונו השופטים להוציא צו על תנאי להתרת האיפול ולהגברת הפיקוח על החברה הודיעה המדינה שבתוך 14 יום ייקבע מתי מסקנות הוועדה שעסקה בנושא יובאו לאישור הממשלה. בסיום הדיון נקבע כי בתוך חודש יוחלט אם יש צורך בצו על תנאי.

עוד כותרות ב-nrg:
פעיל שמאל קיצוני שלישי נעצר בעקבות תחקיר "עובדה"
נמצאה גופתו של החשוד ברצח גרושתו בחולון
• כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

שופט העליון אלייקים רובינשטיין בדיון אמר בדיון כי: "מה שלא יהיה שהמדינה עובדת על הזיכיון הזה, היא מוכרחה ללכת עם רוח העידן, מה שלא היה שקוף צריך להיות שקוף, בכפוף כמובן לאינטרסים של ביטחון".
 
צילום: יהודה בן יתח
שמורת עברונה נפט צילום: יהודה בן יתח

למרות שבג"צ לעת עתה לא הכריע בשאלה אלא הותיר למדינה את האפשרות להסדיר את נהלי הפיקוח והשקיפות החדשים בקצא"א, בעמותת 'אדם טבע ודין' רואים בהחלטת העליון הצלחה: "בגץ אותת למדינה שלא יאפשר  לה להמשיך ולפעול במחשכים ומתוך איפול ציבורי כאשר מדובר בצורך להגן על הסביבה ועל אוצרות הטבע שלנו" אמר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל העמותה. לדבריו, "על קצא״א להפוך לחברה שקופה הנותנת דין וחשבון לציבור ולסביבה על פעולותיה בדיוק כמו כל גורם אחר".
 
צילום ארכיון: אדי ישראל
הכניסה למתקן קצא''א באשקלון. צילום ארכיון: אדי ישראל

למעלה משנה לאחר שבעמותת "אדם טבע ודין" דרשו מהמדינה להסיר את החשאיות והחיסיון מאחורי פעילות חברת קצא"א (קו צינור אשקלון - אילת) דנו השופטים בעתירה להסרת החיסיון שקיים על חברת הובלת הנפט מאז 1968. הגשת העתירה נעשתה לאחר אירוע דליפת הנפט החמור באיזור שמורת עברונה, מה שנחשב לאחד האסונות האקולוגיים החמורים ביותר שנעשה בידי אדם בישראל.
 
עוד דרשו בעמותה, במסגרת העתירה שהוגשה בדצמבר 2014, לחשוף את נהלי הטיפול וקבלת ההחלטות בכל הקשור להפעלת מערכת הובלת הנפט והסיבות שהובילו לכשל שגרם לדליפת מיליוני ליטרים של נפט גולמי וזיהומה של שמורת 'עברונה' בערבה. בעתירה טענו אנשי הארגון הסביבתי כי החיסיון ממנו נהנית קצא"א הינו גורף, והוא חל גם על מידע שעל פניו אין בו כל היבט בטחוני או אסטרטגי ייחודי.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך