עתירה נגד המושגון באזרחות: "כלי תעמולה"
שמונה עותרים יצאו נגד החלטת משרד החינוך להכניס לשימוש את המושגון, בטענה כי הוא מהווה כלי תעמולה ומתעלם ממושגי יסוד מרכזיים בהגדרת הזהות הערבית בישראל
שמונה עותרים, ביניהם אנשי אקדמיה, מורים לאזרחות, יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים, הגישו הבוקר (ב') עתירה נגד החלטת משרד החינוך להכניס לשימוש את ה"מושגון", מחוון מושגים לבגרות באזרחות, ששונה מספר פעמים בעת האחרונה. בעתירה טענו העותרים כי נפלו פגמים קשים בהליך הכנתו ואישורו, וכי משרד החינוך רואה בו כלי תעמולה ולא כלי חינוכי להנחלת ידע ופיתוח מחשבה ביקורתית.עוד כותרות ב-nrg:
- הרצוג לכחלון: "תמנע את הסכנה העומדת לפתחנו"
- מדורת ל"ג בעומר ומשחק באש גרמו לשריפות בי-ם
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כמו כן, העותרים טענו כי אומץ מסמך שנוי במחלוקת מבחינה פדגוגית, שסותר את עקרונות תכנית הלימודים באזרחות ומשקף תפיסה אידיאולוגית חד-צדדית. בעתירה הוסבר כי הוא מתעלם לחלוטין ממושגי יסוד מרכזיים בהגדרת הזהות הערבית בישראל. העתירה נכתבה בידי עורך הדין עדי ניר בנימיני, מהקליניקה לזכויות אדם באוניברסיטת תל אביב.

ספר האזרחות החדש
צילום: אייל מרגולין, ג?יני
בעתירה הובהר כי "למושגון השפעה עצומה על אופן לימוד מקצוע האזרחות. לדעת מומחים ומורים לאזרחות המושגון הפך להיות אחד הכלים החשובים ביותר במקצוע האזרחות, אף יותר מספרי הלימוד, מאחר שההגדרות שקבועות בו הן הגדרות המחייבות את כל התלמידים בבחינת הבגרות ולא אלו המופיעות בשלושת ספרי הלימוד המאושרים באזרחות".
לתמיכה בטענות העותרים צורפה חוות דעת של פרופ' ענת זוהר, ששימשה בעבר כיו"ר המזכירות הפדגוגית וחוות דעת של פרופ' דן אבנון מהמחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית.
עורכת הדין עדי ניר בנימיני, מהקליניקה לזכויות אדם בפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב, התבטאה בנושא וטענה כי "המושגון באזרחות מהווה דוגמא מובהקת לאופן הבעייתי בו מתקבלות החלטות פדגוגיות במשרד החינוך, תוך הדרה של זרמים שלמים בחברה הישראלית מהליך קבלת ההחלטות. חוסר האיזון בהליך הוביל לחוסר איזון חריף בתכניו של המושגון, שמבטאים את השקפת העולם של מחבריו העלומים, שזהותם לא נחשפה עד היום".

השר נפתלי בנט עם תלמידים
צילום: אבישג שאר ישוב
הקואליציה לדמוקרטיה בחינוך מסרה כי היא תמשיך לדרוש ממשרד החינוך "לשמור על נוהל תקין, ולאזן את הוראת המקצוע בדרך למימוש היעד המשותף - בניית שפה אזרחית משותפת. הדגש הוא על שותפות הנציגים הלגיטימיים של כל הזרמים בחינוך בתהליך. הקואליציה תמשיך לעורר את הדיון הציבורי החשוב על אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מחוון המושגים הוא כלי שנועד למורה. הוא אינו מחליף את תוכנית הלימודים או את ספרי הלימוד, והטענה שכביכול הוא 'כלי תעמולה' מופרכת, מקוממת וחסרת כל יסוד. מטרתו של המחוון הינה למקד, בצורה בהירה, את הנדרש ברמת הגדרה בסיסית של מושגי היסוד בבחינת הבגרות באזרחות, ולאפשר לכל אחד ואחת ממורי האזרחות להכין את התלמידים באופן מיטבי ושוויוני לקראת הצלחה בהגדרת המושגים בבחינה. מעבר לכך, המשרד ילמד את העתירה ויגיש את תשובתו לבית המשפט".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg