מחליפים את תכני המקצוע באזרחות: ״תקדים מסוכן״

שניים מחברי ועדת מקצוע האזרחות התפטרו בימים האחרונים, במחאה על כך ש"פקידים השתלטו על תכני הלימוד של המקצוע מבלי שיהיו נתונים לפיקוח הציבור". במוקד הסערה – המפמ"רית גוראון ויו"ר הוועדה שמונה על ידי שר החינוך נפתלי בנט

שירית אביטן כהן | 4/11/2015 20:40
תגיות: משרד החינוך, מקצוע האזרחות,
פרסום ראשון - סערה נוספת במקצוע האזרחות: שניים מחברי ועדת מקצוע האזרחות במשרד החינוך התפטרו ביומיים האחרונים מתפקידם, וזאת על רקע הטענה כי פקידים השתלטו על הוראת המקצוע וניסחו חוברת מושגים שאיננה כפופה לביקורת ציבורית, ומחליפה למעשה את ספרי הלימוד שאושרו על ידי גורמי מקצוע.

עוד כותרות ב-nrg:
"ככל שהחקירה מתקדמת, זה נראה כמו פצצה"
דריכות בגבעת זאב: "לא מפנים בלי מאבק"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

עיקר הביקורת מופנית כלפי המפמ"רית החדשה במקצוע האזרחות, יעל גוראון, שהובילה את השימוש בחוברת המכונה "מושגון". את הגיבוי למהלך נתן יו"ר ועדת המקצוע, ד"ר אסף מלאך, שמונה על ידי שר החינוך נפתלי בנט.
 
צילום: ששון תירם
יו''ר הוועדה שמינה - במוקד הסערה. שר החינוך נפתלי בנט צילום: ששון תירם

גורמים המעורים בנושא אמרו ל-nrg, כי רוב חברי הוועדה שאינם בעלי השתייכות פוליטית זהה, התנגדו להרכבתו של ה"מושגון". שניים מהם, ד"ר אפרים פודוקסיק וד"ר הדר ליפשיץ, אף התפטרו בשל כך מתפקידם. אותם גורמים טוענים, כי למרות ההתנגדות שהושמעה בוועדה בישיבות בהן דנו בנושא "המושגון" לא נכתבו פרוטוקולים, וזאת, בניגוד לנהלים. ההחלטה הסופית התקבלה למרות התנגדותם של רוב חברי הוועדה.

"מדובר בתקדים מסוכן", טוען ד"ר פודוקסיק שהתפטר מהוועדה. "פקידים שולטים בתכני הלימוד שהציבור לא חשוף אליהם". גורם אחר הוסיף: "המצב הופך להיות מסוכן יותר מבימיו של אדר כהן (המפמ"ר שפוטר בעבר – ש.א.כ) כי כעת אין ספרים בכלל הנתונים לביקורת ופיקוח". לדבריהם, מרבית המורים צפויים לעשות שימוש בחוברת החדשה משום שהיא מכילה מושגים שיכללו בבחינת הבגרות.

במכתב התפטרות ששלח ליפשיץ, רכז מקצוע האזרחות בהימלפרב ומרצה בחוג למדעי המדינה במכללת אשקלון, לממלא מקום יו"ר המזכירות הפדגוגית, נכתב: "הריני מודיע לך, בצער, כי לנוכח הידרדרות המקצוע בשנה האחרונה, ונטרולה של ועדת המקצוע, אינני רואה טעם בהשתתפותי בוועדת המקצוע".

לדבריו, "לקראת בגרות קיץ תשע"ו דרש הפיקוח מהתלמידים והמורים ללמוד שלוש הגדרות שונות. בתחילה לימדו על פי ספרים, לאחר מכן פורסם 'מחוון' (המושגון) שמכיל הגדרות שונות מאלו שבספרים, ולאחרונה פורסם מחוון חדש המשנה מהותית את הגדרות המחוון הראשון.

"ועדת המקצוע הורתה למפמ"ר פה אחד, כבר באוגוסט, לגנוז את המחוון הראשון בגלל הטעויות והשיבושים הרבים אשר היו בו. המפמ"ר הורידה את המחוון מהאתר אך לא עדכנה את המורים בשינוי הצפוי לחלק ניכר מההגדרות".

הוא הוסיף כי "המחוון החדש פוגע אנושות בלימוד מעמיק בעזרת ספרי הלימוד. הודעת המפמ"ר משלמת מס שפתיים לספרי הלימוד 'הבסיס להבנה עמוקה... ולהוראת אזרחות בכיתות'. אולם הגדרות המחוון שונות במקרים רבים מאוד מהכתוב בספרים. המחוון הגביל מאוד, אם לא הוציא לחלוטין, את אפשרות השימוש בספרי הלימוד העדכניים והמאושרים".

הדר מתח ביקורת על חוסר השקיפות בדיוני הוועדה, וטען כי "בשלוש הישיבות האחרונות של ועדת המקצוע לא פורסמו פרוטוקולים, בניגוד לנהלים. המשרד קיבל החלטה על השינויים הדרמטיים בתכני הלימוד לא רק בניגוד לעמדת רוב חברי ועדת המקצוע, אלא גם בלא שעיין בפרוטוקולים בהם הוצגו שלוש חלופות אחרות ונימוקי העדפתן".

בשיחה שקיימנו עם ד"ר פודוקסיק, חבר הוועדה שהתפטר, נשמעת ביקורת על התנהלות הוועדה. "התפטרתי על רקע אי אמון כלפי יו"ר ועדת המקצוע. באופן כללי אני חושב שהחלטות האדמיניסטרטיביות שיו"ר הוועדה קיבל מבלי שיתחשב בחברי הוועדה מצעידות את המקצוע למצב בו היה לפני מספר שנים", אמר. "כאשר בעצם לוועדת מקצוע אין השפעה ולציבור אין בקרה אמיתית על מה שקורה במקצוע האזרחות".

לדבריו הסערה החלה כאשר "נוצר מצב יוצא דופן שחובר 'מושגון' שההגדרות שלו סותרות את הספרים המאושרים. זה מייתר את ספרי האזרחות ועכשיו רק מנהלת אגף חברה ורוח ומפמ"רית אזרחות שולטים בתכנים בלי שהציבור חשוף אליהם. פירוש הדבר שעכשיו לא תהיה ביקורת ויש שליטה מוחלטת של פקידים דווקא בתכנים של מקצוע כה רגיש הדורש בקרה. כאשר יו"ר הוועדה משתף עם זה פעולה ופועל בניגוד לדעת חברי המקצוע".

פודוקסיק הסביר כי "נוצר נתק בין הצד הנראה של הלימודים לבין תכני הלימוד בפועל. הורים שולחים את הילדים שלהם לבית ספר ומכירים את ספרי הלימוד, ולמעשה מה שהם נבחנים ולומדים זה משהו אחר ממה שההורים יודעים".

בביקורת על התנהלות יו"ר הוועדה הוסיף כי "מי שחושב שככה מקצוע צריך להתנהל לא צריך ועדה. היה קונצנזוס בין חברי הוועדה שאי אפשר לקבל 'מושגון' בדרך כזו, ופשוט צפצפו על דעת חבריה. הבנתי שאם אני יושב בוועדת המקצוע אני נותן רושם מטעה שהכול בסדר, וכדמוקרט כאני חושב שממונים של שר הזוכים לגיבוי ממנו עושים טעות. לדעתי זו זכותם, אבל אני לא יהיה שם".
חוזרים לימיו של אדר כהן?

כזכור, בשנת 2012 עמד כהן במרכזה של סערה ציבורית לאחר שמשרד החינוך פסל ספר אזרחות שאושר על ידיו, "יוצאים לדרך אזרחית". מנכ"לית משרד החינוך דאז דלית שטאובר טענה אז כי הספר "לוקה בחוסר איזון בייצוג הבעיות הנוגעות לשסעים במדינת ישראל". כחצי שנה לאחר מכן הודיעה שטאובר לאדר כהן כי לא עמד בתקופת הניסיון שהוקצבה לו, והיא מסיימת את העסקתו. 
 

צילום: פלאש 90
חשש מתקדים דומה. המפמ''ר הקודם, אדר כהן צילום: פלאש 90

"מנכ"לית המשרד שקלה את מכלול הדברים, ובכלל זה את התייחסותו של מפמ"ר אזרחות לטענות שהעלתה בפניו", נכתב בהודעת המשרד שפורסמה אז, "והגיעה לכלל החלטה כי בשל הכשלים המקצועיים שמצאה באופן התנהלותו כמפמ"ר אין לאפשר לו להמשיך ולכהן בתפקיד זה". סביב הפרשה הועלו גם השערות כי נטיותיו הפוליטיות השמאליות של כהן השפיעו על תפקודו כמפמ"ר מקצוע האזרחות ובהתאם לכך גם התכנים.

לאחר כשנה וחצי מפיטוריו של כהן  מונתה יעל גוראון כמפקחת החדשה על מקצוע האזרחות. גורמים בכירים המעורים בתחום תוקפים את המינוי וטוענים שגוראון מחזיקה בתפישה דומה לזו של קודמה בתפקיד. 

בכתבה שפורסמה אז ב-nrg מתחו מורים ביקורת חריפה על המינוי. "המינוי הזה הוא טעות כיוון שהאתגר הגדול של מקצוע האזרחות כיום הוא לחבר את האוכלוסיות שמודרות מהשיח של מקצוע האזרחות - בעיקר האוכלוסיות מהצד הימני של המפה הפוליטית, והאוכלוסיות של המיעוטים והדתיים", אומרת מורה לאזרחות.

"המורים לאזרחות נתפשים תמיד כמורים השמאלנים בבית הספר. המועמדת שנבחרה מייצגת, כמו קודמה בתפקיד, את קוראי 'הארץ', את ליבת השמאל שלא מחוברת ולא יודעת מה קורה בפריפריה. לדעתי שר החינוך טעה הפעם - לא בפרסונה אלא במה שהיא מייצגת", הוסיפה.

גוראון, כאמור, הייתה מבין תומכיו הנלהבים של אדר כהן. בכנס תמיכה בו שהתקיים ביולי 2012, היא טענה כי "המורים לאזרחות זכו ליד מקצועית מנחה בדמות האחראי על לימודי מקצוע האזרחות, המפמ"ר אדר כהן. מספרים עליו שהוא חרוץ, צנוע ובעיקר מקצוען", הוסיפה.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המפמ"רית מתנהלת בהתאם לכל הכללים ובהתאם למדיניות המשרד. המחלוקת בוועדת המקצוע כלל לא עסקה בתכנים, אלא בשאלה האם פרסום מילון מושגים למקצוע יועיל מבחינה פדגוגית. חשוב לציין שיתר המסמכים הפדגוגיים שהפיקוח על הוראת המקצוע פרסם מתחילת שנת הלימודים, הוצגו מראש בפני כל חברי הוועדה והערותיהם התקבלו במלואן.  

"יצוין כי מדיניות הוראת המקצוע מתקיימת על בסיס תכנית הלימודים המעודכנת, כפי שאושרה בוועדת המקצוע. אין יסוד לטענה כי יש שינוי מגמתי במדיניות הוראת המקצוע ובתכניו".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...