ניצחון לארגוני הסביבה: לא יועבר צינור מים לירדן

הוועדה המקומית לתו"ב של המועצת דחתה את בקשת רשות המים להעביר מים לירדן באמצעות צינור. על פי ההחלטה, המים יועברו באמצעות הזרמה לאפיק נהר הירדן, באופן שישקם את האזור

יאיר קראוס | 7/12/2015 17:30
תגיות: ארגוני סביבה, צינור המים לירדן, העברת מים לירדן
הישג לירוקים: בתום סדרת דיונים שהתקיימו בשבועות האחרונים במועצה המקומית עמק הירדן, דחתה בשבוע שעבר הוועדה המקומית לתכנון ובניה של המועצה אתבקשת רשות המים להעברת מים לירדן באמצעות צינור. ההחלטה, שהתקבלה פה אחד, חתמה חתמה את סבב הדיונים, שהתייחסו לדרך העברת המים לממלכה.

עוד כותרות ב-nrg:
- פיגוע דקירה בחברון: ישראלי פצוע קשה, המחבל חוסל
- האב זעק בדמעות: "הבן שלי קורבן פעם עשירית"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בתחילת השנה נחתם הסכם בין מדינת ישראל לממלכת ירדן, לפיו ישראל תעביר 50 מיליון מ"ק מים נוספים לירדן וזאת בנוסף ל-50 מיליון מ"ק המועברים כיום לירדן, מאז הסכם השלום בין המדינות משנת 1994.
 
צילום: סיון חודי
העברת המים לירדן: ניצחון לרשות הכינרת הקיבוצים והארגונים הירוקים צילום: סיון חודי
 
אלא שלאחר חתימת ההסכם, התעוררה מחלוקת בנוגע לאופן העברת המים: בעוד שרשות המים וחברת מקורות היו מעוניינים לבצע את העברת המים באמצעות צינור, בדומה לדרך העברת המים כיום - ברשות הכינרת, המובילה את המאבק יחד עם הארגונים הירוקים והקיבוצים בעמק הירדן, הכינו תוכנית חלופית לעברת המים באמצעות ההזרמה לתוך אפיק נהר הירדן. מטרת התכנית של רשות הכנרת, הייתה להחיות ולשקם את האזור הדרומי של הירדן.

ברשות הכנרת טענו כי עלות הפרויקט המוצע על ידם הינה כ-100 מיליון שקלים, בעוד שעלות התוכנית של רשות המים להזרמה באמצעות צינור הינה כ-220 מיליון שקלים. בנוסף הסבירו ברשות הכינרת כי מעבר לעניין הכספי, בפני ישראל ניצבת הזדמנות חד פעמית לתיקון עוולה היסטורית ולהזרמת מים בנהר הירדן. הקיבוצים אף הוסיפו וטענו כי עבודות הנחת הצינור יגרמו נזק לשדות החקלאים שבעמק הירדן, מאחר שנדרשות חפירות בלב האזור החקלאי.

גיורא שחם, מנתח מערכות משאבי סביבה ומים, שהכין את תוכנית חלופת הירדן, תומך בדרך העברת המים באמצעות אפיק נהר הירדן. שחם שולל את טענות רשות המים על פגיעה באיכות המים, במידה והעברה תתבצע באמצעות אפיק נהר הירדן. לטענתו, ניתן להעביר מים באיכות טובה גם באמצעות הנהר: "אנחנו מאוד רוצים לסייע לשכננו בממלכת ירדן הזקוקים למים ומצד שני יודעים, כי המים יגיעו לירדן גם באמצעות הזרמה באפיק הנהר באיכות טובה ובמקביל נהנה כולנו משיקום הירדן והסביבה כחלק מסיוע זה".

במהלך הדיונים בוועדה המקומית לתכנון ובניה של המועצה המקומית עמק הירדן, הוגשו למעלה מ- 250 התנגדויות מצד אזרחים רבים לתוכנית הצינור. בסופו של דבר התקבלה כאמור החלטה לדחות את הצעת רשות המים. "הוועדה מחליטה שלא לאשר הבקשה של מקורות, מתוך שיקולים של צרכי הפיתוח הכולל של האזור מאחר וחברי הוועדה סבורים שאישור התוכנית תסכל אפשרות שיקום נהר הירדן", נכתב בהחלטה.

"בצד החלטה זו, מבקשת המליאה לאמץ את הדברים החשובים הכלולים בהחלטת וועדת הערר המחוזית לפיה היה מצופה מרשות המים כרשות אובייקטיבית האמונה על ראיית צרכי משק המים בכללותו כי תעשה בדיקה עדכנית של אפשרות זו (חלופת הירדן) וכי ראוי שבחינה זו תמוצה טרם אישור הבקשה". גם אם יחליטו ברשות המים להגיש ערער על החלטה זו, מבטיחים תושבי הקיבוצים ורשות הכינרת להילחם למען שיקום נהר הירדן על ידי העברת המים לממלכת ירדן באמצעות האפיק ולא על ידי צינור.

גדעון ברומברג, מנכ"ל אקופיס, אשר הגישה עתירה בנושא, אמר: "ההחלטה של ועדת התכנון היא צעד מבורך וניצחון ההיגיון והשכל הישר על חשיבה מגלומנית ובזבזנית. חלופת הצינור הייתה צעד שאינו נדרש כלל, לא מועיל לסביבה ועולה פי 3 מחלופת הנהר, תוך ויתור על האפשרות לשקם אקולוגית חלק נרחב ממנו".
ברומברג הוסיף כי "כל ק"מ נהר משוקם דורש זמן ומאמצים רבים. בעוד כאן רצו לוותר כה בקלות על שיקום 10 ק"מ בעבור פתרון יקר יותר, תחת טענות סרק שלא ניתן להבטיח איכות המים, חלופה קונקרטית ומעשית הייתה קיימת לכל אורך הדרך ואנו שמחים שגורמי התכנון הקשיבו לקול ההגיון. עמק הירדן הוא אזור המגלם את רוח הציונות של חדשנות ועשייה, וכך גם התפישה העומדת מאחורי חלופת הנהר".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך