ארגוני סביבה נגד צינור המים החדש לירדן

בארגונים מעדיפים שהמים, שמועברים למדינה השכנה, יוזרמו מישראל למדינה השכנה דרך נהר הירדן הגווע, ובכך יסייעו במקצת לשיקומו

יאיר קראוס | 31/8/2015 8:59
תגיות: ירדן,נהר הירדן
מאות התנגדויות מצד ארגוני סביבה, תושבים וחקלאים הוגשו למועצה הארצית לתכנון ובנייה, שצפויה לדון בשבוע הבא בסוגיית העברתם של כ-50 מיליון מטר מעוקב מים ממי הכנרת בישראל לממלכת ירדן.

עוד כותרות ב-nrg:
האם ממשלת ישראל ידעה על "רכבת הזהב"?
הסכם הגרעין: המתנגדים בארה"ב עוברים לתוכנית ב'
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בהתאם להסכמי השלום מועברים מאז שנות התשעים כ-50 מיליון קוב מישראל אל הממלכה ההאשמית דרך צינור, ונהר הירדן נותר כמעט ללא מים חיים. כדי להעביר כמות מים נוספת לממלכה מוצע עתה להקים צינור מקביל, ובארגוני הסביבה מסבירים כי העברת מים בצינור במקום בנהר היא חזרה על הטעות ההיסטורית. "הנהר יכול להעביר כל כמות מים שתידרש, ובכך להביא תועלת רבה לסביבה ולאדם", אומרים בחברה להגנת הטבע.
צילום: גיל אליהו ג'יני
מאיפה יוזרמו המים? צילום: גיל אליהו ג'יני

העברת המים הנרחבת נקבעה בהסכם שחתמה הממשלה בפברואר השנה. רשות המים וחברת 'מקורות' מתכוונות, כאמור, להוביל את המים היקרים בקו צינור חדש באורך חמישה קילומטרים וחצי. ארגוני סביבה - ובהם 'החברה להגנת הטבע', רשות הטבע והגנים, רשות ניקוז ונחלים כנרת ועוד - מתנגדים להנחת הצינור, וטוענים כי התוכנית להעביר מים לממלכה השכנה מהווה הזדמנות בלתי חוזרת לניצול ההזרמה להצלת חלק נוסף מנהר הירדן היבש.

זה שנים רבות שבתוואי הירדן הוזרמו רק מי ביוב, מי 'המוביל המלוח' וניקוזים חקלאיים. הנחל היה מוזנח ומזוהם, בדומה לנחלים אחרים בישראל ובהם הירקון, הקישון ועוד. ב'חברה להגנת הטבע' הגישו הסתייגות לרעיון צינור המים, ודרשו להעביר את המים לירדנים בדרך חלופית, שתשיב את החיים לנחל. לפי החברה, הזרמת המים לאורך קילומטרים על פני הנחל לפני שאיבתם והעברתם לירדנים עשויה לשקם את המערכת האקולוגית של הירדן, על בעלי החיים והצמחים שבה.

לירון שפירא, רכז שמירת הטבע של החברה באזור הצפון, אמר ל'מקור ראשון': "לחלופת ההזרמה בירדן יש יתרונות כלכליים, חברתיים, תיירותיים וסביבתיים. החלופה הזו היא הזדמנות בלתי חוזרת לשקם קטע מהנחל, כחלק מחזון כללי לאגן הירדן. הזרמת מים בצינור ללא בדיקה יסודית ומעמיקה של חלופת הירדן היא פעולה בלתי הפיכה, הלוקה בחוסר סבירות קיצוני. יהיה זה תמוה ביותר אם המועצה תאשר את הבקשה ללא בחינה מקצועית ואובייקטיבית של חלופת הירדן".

בארגוני הסביבה מוטרדים מאוד מההחלטה הצפויה של המועצה לתכנון ובנייה. צביקה סלוצקי, מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים כנרת, ציין במסמך ההתנגדות שהוגש למועצה כי התקיים דיון בנושא בכנסת, ושם המליצו חברי הכנסת פה אחד להקים ועדה נפרדת שתדון בהובלת המים. הדיון נערך בסוף חודש יולי בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בהשתתפות כל נציגי משרדי הממשלה והגופים הרלוונטיים, כולל משרדי האנרגיה והמים, הגנת הסביבה, הבריאות ואחרים. חברי כנסת רבים, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, צידדו בניצול ההזדמנות החד-פעמית הזו לשיקום מורד הירדן. בסופו של הדיון החליטה הוועדה להמליץ לד"ר יובל שטייניץ, שר האנרגיה והמים, להקים לאלתר ועדת מומחים ממלכתית בלתי תלויה שתבחן ביסודיות ובאופן מעמיק את החלופות ותגבש את המלצותיה תוך שישים יום.
nrg ניוזלטר דיוור יומי

גורם המתנגד להצבת הצינור טען כי אחד מהמניעים להעדפה של חלופת הצינור הוא הרצון להימנע מעליית מפלס ים המלח, דבר שיגרום הפסדים כלכליים לחברות כריית המלח, שייאלצו "לעבוד קשה יותר" ככל שיהיו יותר מים בימה. בארגוני הסביבה מקווים כי במועצה לתכנון ובנייה, הצפויה לקבל החלטה בנושא בשבועות הקרובים, ימתינו לממצאי הוועדה הממלכתית בטרם יפסקו בסוגיה הרגישה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...