ד"ר הלל וקסלר על לידה בחדר בלידה מול לידה טבעית
מהם הסיכונים ללידה בבית? אילו יתרונות יש בחדרי הלידה? ומה צריך לדעת כשבוחרים מקום ללדת. כל הפרטים
כיצד גורם רפואי מחליט על מיקום הלידה?
למרות שלידות הן מצב טבעי שגוף האישה בנוי לעמוד בו, ולמרות שמרבית הלידות לא מסתבכות, ישנם מקרים רבים שבהם הלידה אינה שגרתית בעליל, ועם מצבים אלו הרפואה המודרנית יודעת להתמודד היטב ולהעניק את הסעד ההולם.
"לפני עידן הרפואה המודרנית, שיעור התמותה והתחלואה של ילודים ואימהות לאחר לידה היו רבים לאין שיעור, ברמה הנחשבת היום להזויה", מסביר ד"ר הלל וקסלר, בעל

"שיקול הדעת שיופעל בבחירת מקום הלידה ואופן היילוד, יתמקד במידע שמתקבל במועד הגעת היולדת לבית החולים או לייעוץ בעניין מקום הלידה. אם המענה לנושאים המצוינים הוא כי הכול שגרתי ותקין, כלומר לא היו שום חוליים ובמועד קבלתה לא נמצאו חריגות לידתיות או בריאותיות, יתאפשר ליולדת, ככל שמעוניינת בכך, ללדת במתחם של לידות טבעיות במסגרת בית החולים".
"ככל שהכול תקין והיולדת מבקשת לידה ביתית, המלווה במיילדת מוסמכת לכך ואמצעי ניטור מקובלים, היא תיענה בייעוץ בחיוב", מסביר ד"ר הלל וקסלר ומוסיף, "ככל שהסיפור הרפואי מעלה חריגות כלשהן, מחלות אחרות, או חריגות במהלך מעקב ההיריון (כגון מנח מצג שאיננו ראש), עולה הצורך במעקב רפואי צמוד מקצועי של היולדת בחדר הלידה, בליווי המיילדת והרופא המיילד ולפיכך תופנה לחדרי הלידה".
לידה טבעית מול לידה בחדר לידה - מה יכול להסתבך?
למעשה, למרות שהדרך הבטוחה ביותר היא ללדת בחדרי לידה, ישנן נשים שיעדיפו לעשות זאת בחדר לידה טבעי או בבית. לכל סטייה מהנוהל המקובל בחדר לידה יש מחיר ויש לשקול היטב את הסיכונים הכרוכים. ד"ר הלל וקסלר מסביר שהמחשבה על לידה טבעית, היא בדרך כלל תוצאה של טרנד שדוגל בחוויה טבעית ורוחנית של הלידה. בנוסף, היולדת מקבלת תמיכה מהמעגלים המשפחתיים והחברתיים הקרובים אליה.
אחד הגורמים המרכזיים להחלטה ללדת בלידה ביתית, הוא התנסות היולדת בלידה ראשונה תקינה, במסגרת חדר לידה, זאת משום שטרם לידה ראשונה, היולדת ותעלת הלידה לא מנוסים בכך - וסימני השאלה מרובים ומשמעותיים לגבי היכולת ללדת באופן טבעי בפעמים הבאות. עם זאת, גם אם לא מדובר בלידה ראשונה, כל לידה עדיין חשופה לאפשרות לחרוג מהשגרה ולהביא לתוצאות בלתי רצויות בלשון המעטה.

אחת מהתוצאות האלה זכורה היטב לד"ר הלל וקסלר: "אישה שילדה באמצעות שני ניתוחים קיסריים בעבר, סירבה בעקשנות בלתי מוסברת לעבור בלידה שלישית ניתוח חוזר, חתמה על הסתלקות באחריותה הבלעדית והלכה לביתה. לא עברו ימים והיולדת הובהלה לחדר לידה באמבולנס, במצב של שוק לאחר צירים של מספר שעות בביתה. נעשה מיד ניתוח להצלתה ולהצלת הוולד, ובניתוח נמצא קרע של הרחם - מה שגרם לעובר ולשלייה לשהות מחוץ לרחם - בתוך בחלל הבטן. העובר הגיע במצב אנוש עם דופק נדיר, והיולדת עצמה הייתה בסכנת חיים גבוהה. לאחר טיפול מסיבי של הצוות הרפואי בחדר ניתוח עם הזלפת מנות דם רבות, היולדת הועברה לטיפול נמרץ ושם התאוששה. הילוד סבל מחסר חמצן, ניזוק במוחו ונותר ללא תגובה ותנועה".
מקרה זה חריג מאוד וקיצוני, ומהלך אימים על לידות בית ללא פיקוח רפואי הולם במקרה של מצב מיילדותי החורג מניסיון מיילדותי תקין בעבר, ויסודו בשגיאה פטאלית בקבלת ההחלטה ללדת בבית לאחר שני ניתוחים קיסריים (מצב מיילדותי חריג הדורש בכל תוקף מעקב רפואי מקסימלי).
לידה בחדר לידה - מפוקח ומבוקר
ד"ר הלל וקסלר מציין כי הלידה בחדר לידה היא מבוקרת ומנוטרת מרגע קבלת היולדת לחדר הלידה. עם קבלת היולדת לחדר לידה נשקלים הצעדים והסעדים הנדרשים להבאת ההליך לתוצאה הרצויה שהיא אימא בריאה ושמחה לילוד בריא ושמח. ראשית נעשית בדיקת הנתונים והחלטה על לידה לדנית רגילה או סיום ההיריון בניתוח קיסרי .
בשלב זה נשקלים סעדים כגון תרופות להעצמת תהליך הלידה (העלאת קצב הצירים ויזמתם), תרופות להרפיית צוואר הרחם, תרופות לשיכוך כאבים למיניהן (כגון אפידורל), בקרת מוניטור רציפה, השגחת המיילדת והרופא על מהלך הלידה ומצב היילוד, התערבות ותגובה מיידית של הצוות לתקלות בלידה (מצוקת העובר, קצב הלידה, בריאות האישה) ותגובה מיידית של הצוות מיד לאחר הלידה (החייאת העובר ככל שמתבקש, אבחון וטיפול במקרה של דימום ברמה בלתי רצויה).
"גולת הכותרת של חדר הלידה היא זיהוי מוקדם ככל הניתן של השלב שבו ניתן לסעוד את האישה בזריקת האפידורל, אשר הופכת את הלידה ומצוקותיה ללידה חווייתית, עד כדי שהיולדת רואה בעיניה בנחת, את יציאת הוולד", מציין ד"ר הלל וקסלר. "חשוב לציין כי בחדר הלידה מוענק טיפול מיידי לכל שינוי שקורה מעבר למצב הנורמלי, מה שמגביר את הסיכוי לתוצאה טובה יותר, משפר את איכות הלידה ומאפשר חוויה יותר אנושית. בחדר הלידה היולדת מכוסה בסדינים סטריליים והסביבה הרפאית שומרת על צנעת היולדת".
לידה טבעית בביה"ח - הטבע אמון על הניהול
"לידה טבעית היא לידה אשר הטבע אמון על ניהולה", מסביר ד"ר הלל וקסלר. ניהול הלידה נמנע מתוספת תרופות (זירוז, תרופות לשיכוך כאבים) ומצוי במתחם ההליך הטבעי כמו בלידת בית בליווי מיילדת מבית החולים. במתחם הלידה הטבעי לרשות היולדת חדר עם ספה נמוכה המאפשר כניסה של כל מי שיולדת חפצה בנוכחותו, ללא לבוש מדי בית חולים.
"ברוב המקרים הלידה תלווה על ידי דולה ולעיתים המיילדת תקיים ניטור לא רציף של לב העובר, בדיקות פנימיות ובדיקות בהתאם לנוהל המקובל. ככל שהמיילדת
ד"ר הלל וקסלר מציין כי לידה זו נעשית ללא ביצוע חתך להרחבת פתח הנרתיק כדי להימנע מקרעים לא מבוקרים של החיץ והנרתיק (אפיזיוטומיה), אלא אם כן היולדת מבינה ומבקשת התערבות מסוג זה.
לידה בבית - לא במקרה של לידה ראשונה
לידה בבית היא לידה טבעית שניתן להתחיל לשקול אותה כאשר מדובר ביולדת בעלת ניסיון מילדותי קודם, כלומר לפחות לידה לדנית אחת ללא רבב. כמו כן מציין ד"ר הלל וקסלר "היא מוכרחה להיות בריאה לחלוטין עם מעקב הריון נוכחי תקין, עם הערכת מנח מצג וגודל עובר ממוצעים ותקינים, עם תבחין תנועות עובר תקין, עם הגעה לתהליך הלידה לא לאחר המועד, אלא במועד בלבד, עם התחלת התהליך באופן טבעי תקין ורגיל ועם התקדמות הלידה על פי העקומות המקובלות".
כמו כן יש להצטייד באמצעים לניטור העובר על ידי מיילדת מוסמכת ללידת בית, על פי ההוראות והנהלים של משרד הבריאות. ד"ר הלל וקסלר מציין כי תפקידה של הדולה היא לסעוד את היולדת מבחינה רוחנית ואין לה סמכות רפואית ומקצועית לניהול לידה.
• הכתבה מאת ד"ר הלל וקסלר, בעל מרפאה למעקבי הריון, מיילד ומנתח בחדר הלידה בבית החולים "לניאדו".