נעקצתם ממדוזה בישראל? אל תשתמשו בחומץ

מחקר חדש מגלה שהתרופה העממית גורמת להפרשת כמות ארס גדולה יותר מאשר הטיפול הרפואי המומלץ.: שטיפת העקיצה במים

דליה מזורי | 16/9/2014 15:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לא להוסיף חומץ: אחת מ"תרופות הסבתא" לריפוי עקיצת מדוזה, גורסת ששטיפת האזור השורף בחומץ עשויה להביא לריפוי מהיר. מחקר חדשה שערכה ד"ר תמר לוטן, מגלה כי לא רק שהחומץ אינו עוזר לטיפול במי שנעקץ על ידי מדוזה - הוא אף מחמיר את הבעיה.

עוד כותרות ב-nrg:
יעלון רומז: גלנט לא יהיה הרמטכ"ל הבא
הקצין החשוד שהדליף לבנט: הרב אביחי רונצקי
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

 













ד"ר תמר לוטן, ביולוגית ימית מאוניברסיטת חיפה, דיווחה כבר בשנה שעברה, שהמיתוס שהתפתח סביב היעילות של החומץ כחומר שיכול לסתור את ארס המדוזה אינו נכון במקרה של ארס "החוטית הנודדת", שמה של המדוזה הנוהגת לפקוד את חופי ישראל. המיתוס על יעילות החומץ אינו מופרך, אלא שהוא מתבסס על מחקרים שנערכו על מדוזת הקופסא (Box jellyfish)  ולא על החוטית הנודדת, המדוזה "שלנו".

במהלך המחקר שקיים הצוות של ד"ר לוטן, אספו החוקרים מספר רב של זרועות ציד של מדוזות – האיבר הזעיר באמצעותו צורבת אותנו המדוזה. על גבי כל זרוע כזו מיליוני מנגנוני צריבה זעירים, דמויי מזרק, בגודל של מאית מילימטר ובתוכם מחט מרובת זיזים. בעת ההפעלה עם מגע בעור האדם, מתפתח במזרק לחץ של 150 אטמוספרות - פי 70 מהלחץ המצוי בגלגל מכונית - שגורם לשחרור והחדרת המחט לתוך העור בעוצמה הזהה למהירות כדור אקדח ביציאתו מהלוע.
 
צילום: אדי ישראל
מדוזה בחוף הטיילת אשקלון צילום: אדי ישראל
צילום: אדי ישראל
לא להשתמש בשתן ובחומץ. מדוזה על חופי ישראל צילום: אדי ישראל

לאחר שבדקו תחת המיקרוסקופ שזרועות הציד "מלאות" במנגנוני הצריבה, החדירו החוקרים חומץ. בתוך מספר שניות החלו מנגנוני הצריבה "לירות" את הארס שבהם ולשחרר את המחטים. כלומר, לא רק שהחומץ לא דיכא או סתר את מנגנוני הצריבה, אלה שהוא גרם למנגנונים אלה לפעול במהירות.

לדברי גדי פירייטנסקי, תלמיד מחקר במעבדה, בעת עקיצה על ידי מדוזה, מוחדר מרבית הארס שבזרועות הציד, אך לעיתים חלק מזרועות הציד או מנגנוני הארס יכולים להישאר על גוף האדם שנעקץ, בלי שהוא ישים לב לכך. במקרה כזה, שימוש בחומץ עלול לגרום למזרקים שעדיין לא "ירו" -  לשחרר את הארס שלהם, מה שרק יגביר את הצריבה.

לפי דברי החוקרים, הטיפול בצריבת חוטית נודדת מצריך שימוש בתרופות "קלאסיות" יותר, שיכולים לסייע להפחתת הכאב יותר מאשר התרופות העממיות של שתן, או חומץ. הפיתרון המומלץ ביותר הוא שטיפה של אזור העקיצה במים, ושימוש בתכשירים רפואיים. אם הצריבה משתרעת על שטח גדול או תגובת הגוף חריפה כמו נפיחות חזקה, אודם או תגובה אלרגית - יש לפנות לקבלת טיפול רפואי.

המחקר יוצג במסגרת אירועי "ליל המדענים" באוניברסיטת חיפה, ביום חמישי הקרוב, במסגרתו תרצה ד"ר לוטן על עולמן המרתק של המדוזות, יצורים בני למעלה מ-500 מיליון שנים, בעלי יכולות הנדסיות שהאדם עדיין אינו מצליח להבין או לשכפל. ד"ר לוטן תציג את המחקרים החדשים ביותר המנסים לשכפל את מנגנוני הצריבה של המדוזה ותסביר מה יכול האדם להפיק מכך.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...