גבי אשכנזי חפירות בע"מ
התהליך בו חתר הרמטכ"ל לשעבר תחת שר הביטחון שמעליו מעלה מחשבות נוגות אודות היושרה של בכירי מערכת הביטחון והפקידים הבכירים במדינה. חייבים למצות את הדין עם מי שלא מקבל את מרות הדמוקרטיה הישראלית

גבי אשכנזי הוא טפלון מוסג איכותי במיוחד. את שנותיו בתור רמטכ"ל העביר בשתיקה מוחלטת, לא התראיין לתקשורת ולא יצא בהצהרות. בזמנו כתבו עליו "אשכנזי לא מדבר, אשכנזי עושה". והוא עשה. אשכנזי יכול ללמד את חמאס שיעור בחפירות. חפירה בחול ים היא משחק ילדים לעומת חפירה בתוך מקלטי הבור בקריה. תושבי עוטף עזה טענו לאחרונה כי "הם שמעו את החופרים תחת בתיהם". אשכנזי חפר בצורה כל כך שקטה ויסודית שאף אחד לא שמע. לחקירה הנוכחית התווספו פרשיות נוספות של חיפושי נפט כושלים, וקשרים עם גורמים שלדעתי נראים מפוקפקים ביותר.
עוד כותרות ב-nrg:
• כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
• עיתונאי אמריקאי נעצר בטהרן: "סיבות ביטחוניות"
• מיהו הח"כ הישראלי שהצטרף לאתגר דליי הקרח?
השאלה החשובה ביותר בפרשת הרפז, היא כיצד התהפכו היוצרות במדינתנו? כיצד הפכו גורמים מקצועיים, כגון רמטכ"ל או פקידי ממשל בכירים, לשחקנים במגרש הפוליטי? כיצד מרשה לעצמו פקיד, ויהיה בכיר ככל שיהיה, לחתור תחת הממונה עליו? רבים בציבור חלקו על מדיניותו של אהוד ברק. הפופולאריות שלו עד היום איננה מדהימה במיוחד. אך מן הרמטכ"ל מצופה לשלוח מרגלים וסוכנים למדינות אויב ולא למשרד הממונה עליו. גם המאמינים שמדובר פה במאבק ענייני, ואינני ביניהם, אינם יכולים להסכים למצב כזה. במידה וישנן מחלוקות מהותיות בין שר הביטחון לבין הרמטכ"ל שלו, על הרמטכ"ל להתפטר לאלתר. כך פעל לאחרונה הכלכלן הראשי באוצר, לאחר מחלוקת עם השר לפיד. זוהי ההיררכיה במדינה דמוקרטית, וכך ראוי לפעול. החלפת המדיניות הממשלתית היא תפקידו של הציבור בלבד. הוא עושה זאת פעם בארבע שנים בבחירות.
במישור הערכי הבעיה מחמירה אף יותר. אחד ממסמכי היסוד של צה"ל הינו רוח צה"ל. המסמך מגדיר את הקוד המוסרי של צה"ל. כל חייל מחויב ללמוד אותו, לשאת אותו בכיסו, וכמובן לפעול על פיו. אשכנזי במהלכיו הפר ברגל גסה כל אחד מסעיפי המסמך. איזו "אמינות" אמור ללמוד החייל הצעיר מקצינים שכאלה? איזו דוגמא אישית? הדברים מעלים תהיות רבות על התנהלות הפיקוד הבכיר. כאשר אשכנזי נתן פקודות, האם הוא נתן אותם כרמטכ"ל או כמועמד עתידי לראשות הממשלה? תפקידו הבא של אל"מ וינר, לו הפרשה לא הייתה מתפוצצת, היה אמור להיות קצין חינוך ראשי. אוי לאותה הבושה. אשכנזי וחבורתו, פגעו פגיעה חמורה בחברה הישראלית. הקצינים הבכירים המעורבים בפרשה מעידים על עומקה של התופעה. הסעיפים עליהם המליצה המשטרה להעמידם לדין, אולי נכונים משפטית, אבל לא משקפים את חומרת מעשיהם. הם ריסקו במעשיהם את יסודות הדמוקרטיה הישראלית.
המגפה הזאת איננה נחלת
פגיעה באמון הציבור בממסד. אמון הציבור הוא אבן יסוד במשטר דמוקרטי. בלעדיו, המרחק ממלחמת אזרחים קצר מאוד. כל מי שחרד לגורלו הפרטי, ולגורל המדינה חייב להוקיע תופעה פסולה זו. הדרך למנוע הישנות תופעה זו היא מיצוי הדין עם העבריינים ללא פשרות וללא רחמים. מאידך עלינו כציבור להרחיק את אותם האנשים ממוקדי ההשפעה, ולדחותם מתפקידי מפתח בחברה. לא יתכן שאדם כגבי אשכנזי עדיין יחשב בחוגים מסוימים כמועמד לראשות הממשלה.
השבוע, שוב, הפחידנו דויד גרוסמן מסכנת הימין הקיצוני. מן "המנהרות שהוא חופר תחת הדמוקרטיה שלנו". צר לי דויד. המנהרות שחותרות תחת הדמוקרטיה מגיעות גם מן הצד השני. מן השמאל. והן אפילו יותר עמוקות. השמאל שבטוח שאם העם לא איתו אז צריך "להחליף את העם".