Israel Defense

המשבר באוקראינה: דוקטרינת פוטין בפעולה

העברת הכוחות לחצי האי קרים, המצבת חיילים על הגבול ועידוד הפגנות פרו-רוסיות. יעקב (יאשה) קדמי משרטט את המהלכים של נשיא רוסיה במאבק על עתיד אוקראינה

יעקב (יאשה) קדמי | 02/03/2014 08:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
רוסיה רואה במתרחש באוקראינה "התערבות ופעולה חתרנית של ארה"ב ואירופה" לשינוי משטר בכוח והפלת שלטון לגיטימי, שנבחר בבחירות דמוקרטיות.

אומנם פוטין לא נפגש עם הנשיא המודח ינוקוביץ' ולא הוא ולא אף אחד מהצמרת רוסית לא הצהיר על תמיכה כלשהי בנשיא המודח. לגבי השלטון החדש גם לא הייתה הצהרה רשמית בהכרה או אי הכרה בו. הובאו רק התבטאויות על תפיסת שלטון באמצעות הפעלת אלימות ברוטלית ועל מעורבותם אלמנטים לאומנים קיצוניים ופאשיסטיים.

לפי תפיסתה של רוסיה, באוקראינה אין כיום שלטון מרכזי ובמדינה שוררת אנרכיה שלטונית וחוסר יציבות וביטחון לאזרחיה. לפי דוקטרינת הביטחון של רוסיה, אי-יציבות במדינות השכנות מהווה איום על רוסיה וביטחונה. יתר על כן, רוסיה רואה במתרחש באוקראינה מזימה מתוכננת של ארה"ב ונאט"ו במטרה סופית להפוך אוקראינה למדינה חברה בנאט"ו תוך זמן מסוים.

התרחבות נאט"ו מזרחה, לאוקראינה, תוך סיכון הצבת בשטחה של אוקראינה בסיסי נאט"ו, וקודם כל בסיסי טילים, נתפס על ידי רוסיה כאיום קיומי. כנראה, שברוסיה נתקבלה מין דוקטרינת פוטין, שפירושה אפס ויתורים למערב וארה"ב בניסיונם להרחיב את השפעתם לשטחה של מדינות בריה"מ לשעבר.

הסימן הראשון לקיומה של דוקטרינה כזאת, הייתה המלחמה עם גאורגיה. רוסיה גם איננה סומכת על מו"מ והסכמים עם אירופה וארה"ב, בעקבות הניסיון הכושל בהסכם על לוב, ובהסכם האחרון באוקראינה, עם ערבויות החתומים שרי חוץ של אירופה, שהופר מספר שעות אחרי חתימתו.

רוסיה החליטה להתערב באוקראינה באופן גלוי ולהכריע בעצמה את המצב השלטוני באוקראינה בהתאם לאינטרסים שלה. השלב הראשון הינו הצבת כוחות בקרים. לקרים הוכנסו באמצעות הצי הרוסי כששת אלפים חיילים. כמו כן הוצבו בקרים 10 מטוסי טובלה, 10 מסוקי קרב ותובלה ו-30 נגמ"שים. זה מצביע על כך שקרים עשוי לשמש בסיס להקפצה מהירה של כוחות לאזורים נוספים באוקראינה.

באזורים דרום מזרחיים של אוקראינה, בעלי אוכלוסייה רוסית ניכרת, כמו בקרים, החל תהליך התייצבות השלטון המקומי נגד שלטונות קייב ועם בקשה לסיועה מרוסיה. יתכן שגם לאזורים האלו יכנסו יחידות צבא רוסיה. בכל מקרה באותם האזורים החלו בהקמת כוחות צבא מקומיים על בסיס אנשי צבא, משטרה ומתנדבים מקומיים ובסיוע צבא רוסי. יתכן, שעם השלמת הקמתם היחידות הללו יחלו להתקדם לאזורים אחרים של אוקראינה על מנת להשתלט על קייב ועל כל המדינה.

בשלב הזה רוסיה אינה מעוניינת בחלוקת אוקראינה. ראשית כל בגלל החשש, שחלקים שלא יישארו באוקראינה הפרו רוסית ישמשו בסיס למדינה החברה בנאט"ו עם כל המשתמע מכך. במהלך הימים הקרובים, תיתכן השתלטות רוסית על תחנות כוח גרעיניות באוקראינה (יש שתיים) על מנת למנוע פעולות חבלה שעלולות לגרום לאסון גרעיני נוסח צ'רנוביל, או יותר מזה. כמו כן להשתלט על נקודות אסטרטגיות, בסיסי טילים והים.

תשומת לב מיחדת תינתן לשדות התעופה באוקראינה, במיוחד המרכזיים, שצבא רוסי עלול להשתלט עליהם, הן לטובת המבצעים שלו, והן על מנת למנוע הטסת תגבורות לאוקראינה. האזורים הדרום מזרחיים, שבהם מרוכזת רוב תעשיית אוקראינה עשויים להפסיק העברת סחורות וכסף לשאר אזורי אוקראינה ולקייב ולהחריף בכך את מצבם הכלכלי והפיננסי. רוסיה עשויה מצידה להגביר את הסיוע כלכלי לאותם האזורים.

מהצד השני עומד צבא אוקראינה. מדובר בצבא חלש. חלקו ניכר רוכש רגשות עוינות לשלטון בקייב. יתכן, שבחלקו יתמוך בשלטון בקייב, כאשר חלק אחר יתמוך במתנגדיו באזורים דרום מזרחיים. בכל מקרה היחידות שיתמכו בכוחות הפרו רוסיים, יזכו בתמיכתם של הרוסים וצבאה. היחידות שיתייצבו נגד וינסו להפעיל כוח עלולות להיות מותקפות על ידי הצבא הרוסי.

לכתבות נוספות באתר ISRAEL DEFENSE היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''Israel Defense''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים