בתי החולים: מד"א מייקר את מנות הדם

בארגון ההצלה מעלים את מחירה של המנה מ-149 שקל ליותר מ-200 בתי החולים: "זה לא יכול לקרות על הגב שלנו בתקופה כה קשה"

אבי יופה | 6/8/2013 8:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ארגון ההצלה הלאומי מד"א קיבל לאחרונה מוועדת המחירים הבין-משרדית של משרד הבריאות ומשרד האוצר אישור להעלות בכ-21 אחוז את המחיר של מנת דם הנמכרת לבתי החולים. בארגון טענו כי עלות תפעול המערכת יקרה מאוד ואין אפשרות שארגון הצלה לאומי יישא בה מכיסו. בשירותי בריאות כללית, שמחזיקה בבעלותה 13 בתי חולים, אומרים שמדובר בניסיון של מד"א לכסות את הגירעון שלו.

- בית חולים עתיק התגלה בעיר העתיקה בירושלים
- 3 רופאים, 37 ניתוחים, 4 ימים: "כמעט קרסנו"

הולך ומתייקר. התרמת דם
הולך ומתייקר. התרמת דם צילום: נאור רהב
לפי טענת מד"א, מנה אחת של כדוריות דם אדומות עולה בעולם 200 דולר. בישראל עמד מחיר המנה בחמש שנים האחרונות על 149 שקלים. לפני כחודש יושם השלב הראשון בעליית המחירים ועתה המחיר עומד על 175 שקלים. עד סוף השנה המחיר למנת דם צפוי להגיע לכ-220 שקלים - עלייה של 45 אחוז.

מד"א מתרים יותר מ-95 אחוז ממנות הדם, ולכן אפשר להגדיר אותו כמונופול בתחום. המשמעות היא שלבתי החולים אין אפשרות לפנות לשום גוף אחר שיספק לו מנות דם, והם ייאלצו לשלם לו גם לאחר העלאת המחירים.
"תפעול המערכת דורש עלויות גבוהות", אומרת פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מד"א. "תיאום ההתרמות, הביצוע שלהן, שקיות הדם, הבדיקות שהמנות עוברות, הכל מסתכם במאות אלפי שקלים. עד עכשיו לא העלינו מחירים כי מד"א הוא גוף בפיקוח, אבל בדקנו את ההוצאות וההכנסות שלנו והגענו למסקנה שמה שקורה הוא לא הגיוני".

מערך תרומות הדם של מד"א בנוי על מתנדבים שמגיעים לתרום ללא תשלום. כל מנה שנתרמת מחולקת לשלושה מרכיבים, ובסך הכל מדובר בכ-900 אלף שקיות דם בשנה. "כדי להמשיך להחזיק את מנות הדם ברמה שאנחנו רוצים שתהיה אנחנו מכסים את הפער התקציבי מתרומות שאנחנו מקבלים, במקום להשקיע את הכסף בפיתוח או בתוספת של אמבולנסים", ממשיכה שנער.

מכל מנת דם מופקות כדוריות דם אדומות, פלזמה, מנת טסיות ומרכיב המכונה קריופרציפיטט, בהתאם לצרכים של מערכת הבריאות. עלות ההכנה של כל מנת דם עבור מד"א מסתכמת לדברי שנער ב-350 שקל . "עם כל האמפתיה שלנו לצרכים ולמצוקה של מד"א, אנחנו לא הכתובת לכיסוי הגירעונות שלהם. במיוחד לא בשנה כל כך קשה למערכת הבריאות ולקופות", אומר ד"ר מיקי שרף, ראש חטיבת בתי החולים של הכללית ולשעבר מנהל בית החולים סורוקה בבאר שבע.

"ההעלאה ראויה, אבל לא ברמה כל כך גבוהה. המשמעות הכספית היא תוספת של שמונה מיליון שקלים לגירעון. ופה מדובר במוצר חיוני של הצלת חיים שאי אפשר לחסוך בו, ולכן אין אפשרות להתייעל בעניין הזה. אנחנו ניאלץ לספוג את ההעלאה".

פרופ' שנער משיבה לטענות הללו: "בתי החולים, גם אלה של הכללית, מקבלים החזר במסגרת עלות יום האשפוז של חולה שנקבעת על ידי משרד הבריאות ומתעדכנת מעת לעת".
בין החלופות שכבר נבדקות כדי להתמודד עם העלאת המחירים נמצא שימוש בתוסף ברזל באמצעות עירוי, שמסייע לחולים שגופם מסוגל לייצר את כדוריות הדם האדומות בעצמם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים