אסד

שנתיים למרד: כפרים בגבול ישראל-סוריה נופלים בידי אל-קאעידה

מאז שהחל המאבק האלים, הפך צבא סוריה החופשי לארגון שמאגד בתוכו עשרות קבוצות איסלאמיסטיות שמסתננות כדי להוביל מדיניות דתית-קיצונית במדינה. כך הופך האיום על אסד לסכנה על היישובים בגולן

אסף גבור | 31/3/2013 8:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
באמצע חודש מרס מלאו שנתיים למלחמת האזרחים בסוריה. מאות המורדים שפתחו את המהומות המזוינות הפכו עם הזמן לאלפים ולעשרות אלפים; כוחות לוחמים מרחבי העולם הערבי וגם מאירופה זרמו לסוריה כדי להשתתף במאבק להפלת הנשיא אסד; ועם הזמן הפכה ההתקוממות במדינה לקרב רווי אינטרסים - כלכליים, גאוגרפיים, פוליטיים והכי חשוב - דתיים.
משתלטים על גבולות המדינה. מורדים סורים
משתלטים על גבולות המדינה. מורדים סורים צילום: איי-פי


המורדים, שסימנו להם למטרה לכבוש את רצועות גבולות המדינה, מדווחים על כיבוש רצועה של 25 קילומטרים ממזרח סוריה ועד למערב - לאורך הגבול הירדני ועד לזה הישראלי בגולן. הכפרים הנמצאים בסמוך לגבול הישראלי נופלים גם הם בזה אחר זה בידי המורדים, בעיקר אלו שמזוהים אידיאולוגית עם אל-קאעידה.

ארגון משמר זכויות האדם המשתייך לאופוזיציה הסורית דיווח כי שדות נפט סמוך לגבול עיראק במזרח סוריה נפלו בידי המורדים. כמו כן ישנה התקדמות גם במטרה נוספת שהציבו המורדים - כיבוש שדה התעופה הסורי הלאומי בדמשק. במהלך השבת שיגרו המורדים טיל לעבר השדה וגרמו לנזק במספר אולמות. ההמראות והנחיתות לא הופסקו בנמל לאחר שיגור הטיל, אף שבתקופה האחרונה השדה משמש בעיקר לטיסות צבאיות ולא לאזרחיות. גם הצוות הדיפלומטי הסורי, יועצי הנשיא ובכירים בממשל הסורי בוחרים לבצע את הגיחות האוויריות שלהם משדה התעופה בביירות שבלבנון.

-המורדים כבשו עמדה ליד גבול ישראל-סוריה
-מפקד המורדים בסוריה נפצע בפיצוץ ברכבו
-השבר הסורי: המרד הפך למלחמת דת

צבא סוריה החופשי, שנלחם בנשיא אסד, מאגד פלוגות סדירות של לוחמים שפועלים במספר גזרות. אך מלבד החיילים הסדירים, ישנן קבוצות איסלאמיסטיות שפועלות בחלקן בשיתוף עם צבא סוריה החופשי וחלקן באופן עצמאי לחלוטין.

בין הקבוצות ישנה קיצוניות בדרגות שונות - חלקן מסתפקות בהחלת חוקי השריעה על סוריה, ואחרות מאמינות כי המלחמה על סוריה היא חלק ממלחמת הג'יהאד העולמית, שתפקידה לחדש את ימי האומה האיסלאמית הגדולה.

צילום: איי אף פי
מאבק רווי אינטרסים, מורד סורי צילום: איי אף פי
הוכחה למצב הסבוך

חטיפתם של משקיפי כוח השמירה על הגבול עם ישראל לפני כשלושה שבועות בוצעה, לטענת המורדים, ללא אישור צבא סוריה החופשי, ואף גונתה על ידי מפקדי המורדים, אך היה זה המקרה הראשון ששיקף את המצב הסבוך במדינה.

ריבוי הקבוצות העצמאיות, שמחולקות אף הן לחוליות עצמאיות, מקשה על השליטה בכוחות המורדים ומהווה קדימון לקראת מלחמת הקבוצות על ירושת השלטון ביום שאחרי נפילת אסד. מבין יותר מ-80 ארגונים קיימות כמה קבוצות קיצוניות במיוחד שעשויות לאיים על הגבול הישראליסורי ביום שלאחר נפילת משטר אסד.

ג'בהאת אלנוסרה - קבוצה ג' יהאדיסטית קיצונית, המזוהה אידאולוגית עם ארגון אלקאעידה. נוסדה בפברואר 2012. הקבוצה מקושרת לפעילי אל-קאעידה בעיראק, ורבים מלוחמיה הם פעילי הארגון שנכנסו לסוריה דרך הגבול העיראקי-סורי לאחר השתלטות המורדים על מעבר הגבול. לקבוצה הצטרפו גורמים ג'יהאדיסטים זרים ממדינות שונות שהגיעו לסוריה כדי לסיים את משטרו של אסד. הקבוצה לקחה אחריות על פיגועי התאבדות בדמשק ובמחוז חלב שבצפון סוריה.

משקף את המצב הסבוך בסוריה. משקיפי האו
משקף את המצב הסבוך בסוריה. משקיפי האו"ם שנחטפו צילום: איי-אף-פי צילום: איי-אפ-פי
 

בריגדות אחראר אל שאם - רשת של לוחמים סלאפיים שזוכים לתמיכה כלכלית בעיקר מכווית. הכסף שמוגדר כסיוע הומניטרי לעם הסורי משמש גם לרכישת תחמושת ללוחמי הקבוצה.

המטרה הכללית של הקבוצה היא לקיים מדינה איסלאמית בסוריה. היא אינה משתייכת לאיגוד הקבוצות האיסלאמיות הלוחמות בסוריה, אבל משתפת פעולה עם הקבוצות האיסלאמיות האחרות. היו מספר דיווחים כי הקבוצה הוציאה לפועל פיגועים שבוצעו על ידי מחבלים מתאבדים. היא פעילה בעיקר בצפון סוריה אך גם בלטקיה, בדמשק, בחמה, באדליב ובחלב.

איתיחאד ת'וואר חומס - קואליציה של כוחות שנוסדה ב-19 במאי 2012. החוליות פעילות בעיקר בדרום-מזרח סוריה. הקואליציה מוגדרת איסלאמית רכה, אך היא פועלת באופן עצמאי לחלוטין ללא שום קשר לצבא סוריה החופשית.

ג'בהאת תחריר סוריה - קבוצה שנוסדה בספטמבר 2012, ומציגה את עצמה כקואליציה עצמאית המורכבת מעשרות קבוצות קטנות יותר אשר נלחמות במספר גזרות. לקבוצות השונות יש אינטרסים משותפים ברמה הכללית, אבל שונים ברמה האישית. בתוך קבוצה זו פועלם שלושה כוחות עיקריים:


בריגדות סוכור אל שאם: קבוצה שנוסדה ב-2011. המפקדה הראשית שלה נמצאת בכפר בג'אבל אל-זוויה בקרבת אדליב. זהו הכוח החזק ביותר באזור אדליב, ולוחמיו פעילים גם במחוז חלב שבצפון סוריה. על פי הערכות, הקבוצה מונה 4,000 לוחמים , ומנהיגיה הם אחמד עיסא ואחמד אל-שיח. המטרה האידאולוגית היא להקים מדינה שיפוטית איסלאמית, אך הדת לא תיכפה על העם הסורי.

תג'מוע אנסאר אל איסלאם: קבוצה שנוסדה באוגוסט 2012 ומורכבת משבע חוליות שונות. דגל איגוד הקבוצות הוא דגל האיסלאם השחור, והקבוצה נמצאת בקשרים ומנהלת פעילות לוחמתית בהתאם להוראות צבא סוריה החופשי אך גם בצורה עצמאית.

החוליות המרכזיות שפעילות במסגרת הקבוצה הן בריגדות אל-איסלאם שמאמינות בהחלת חוקי השריעה על סוריה. הן פעילות בדומא ליד דמשק. לצדן פועלות גם בריגדות אל-פורקאן, שמזוהות עם אל-קאעידה ומנהלות את הקרבות לכיבוש מעוזי הצבא הסורי סמוך לגבול עם ישראל.

בריגדות אל-פארוק: אחת הקבוצות הגדולות והמסודרות בקרב הארגונים העצמאיים הפועלים בסוריה. מקבלת מימון ותמיכה חיצונית ממדינות המפרץ. לוחמי הקבוצה החלו את פעילותם בחומס וברסתאן עם תחילת המלחמה בסוריה, ולפי הערכות, הקבוצה מונה כ-20 אלף לוחמים. הקבוצה נחשבת דתית, אך לא מאמינה שהמלחמה בסוריה היא חלק ממלחמת ג' יהאד אזורית ועולמית. הקבוצה מתנהלת כצבא של ממש ולוחמיה פעילים תחת שני מפקדים - עבדאללה עבד אל זאיד ואבו סיאה גנידי ברסתאן.

צילום: אי-פי
מעורבות הולכת וגוברת של אל-קאעידה, מורדים סורים באימון צילום: אי-פי
פריז משנה גישה

בתוך כך, בסוף השבוע אישר משרד החוץ הצרפתי דברים שאמר הנשיא הולנד בראיון טלוויזיה, ולפיהם צרפת לא תתמוך עוד באספקת נשק למורדים. לפי ההודעה, "יהיה צורך לדון מחדש במצב ולקבל החלטה רק בסוף חודש מאי, כאשר האיחוד האירופי ידון בהמשך הסנקציות נגד סוריה".

צרפת ובריטניה הובילו את המהלך הדיפלומטי לחימוש המורדים, ואף איימו שיתחילו להעביר ביוזמתן נשק ללוחמי האופוזיציה, גם ללא הסכמת האיחוד האירופי.

עם זאת, בפריז מסבירים כי מידע שהגיע למשרד החוץ מצביע על סכנה שהנשק יגיע לידי גורמים איסלאמים קיצוניים, שכוחם בקרב המורדים מתגבר. לפיכך, שינה שר החוץ לורן פביוס את עמדתו. באופן רשמי, טענה עד כה צרפת כי אספקה חופשית של נשק למורדים נחוצה כדי להשיג איזון כוחות שיוביל לפרישתו של אסד.

בהכנת הידיעה השתתף גדעון קוץ, כתב מעריב בפריז

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים