השבר הסורי: המרד הפך למלחמת דת

אסד לא מראה סימני כניעה, ומחוזות הנשלטים ע"י מורדים הופכים למוקדים לקיצוניים. האזרחים חוששים שסוריה תהפוך לסניף של אל קאעידה

ליז סליי, וושינגטון פוסט | 24/3/2013 2:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אי אפשר היה לערער על הראיות שצולמו והופצו ביוטיוב לכל העולם - במהלך הפגנה נגד המשטר הסורי וועל איברהים, פעיל ותיק, השליך הצידה דגל שעליו הצהרת ה"אני מאמין" של האיסלאם. לפי ראשי מועצת השריעה, שהוקמה כדי לנהל את איזור חאלב שבידי המורדים, זה מהווה פשע לפי חוקי האיסלאם. העונש עליו: עשר מלקות בצינור מתכתי.

מורדים סורים באימון. האיסלאמיסטים מעמיקים אחיזתם במעוזי המורדים
מורדים סורים באימון. האיסלאמיסטים מעמיקים אחיזתם במעוזי המורדים צילום ארכיון: אי-פי
עונש המכות שיצא לפועל בחודש שעבר היווה המחשה מצוינת למידה שבה סטתה המהפכה הסורית משורשיה כהתקוממות עממית נגד ארבעה עשורים של שלטון משפחת אסד. אחרי שבשנה היא עברה מוטציה ממהפכה למלחמה כוללת, כעת היא נעה קדימה לעבר מה שנראה כמאמץ מאורגן לכונן את החוק האיסלאמי בחלקי המדינה שנפלו לידי המורדים.

נסמכים על תדמית הלוחמים המושלמים שאותה הרוויחו בחודשים האחרונים, יחידות איסלמיסטים מבקשות לטעון לסמכות בתחומי החיים האזרחיים, לכפות קוד איסלאמי ועונשים, ואף לטפל בעניינים שבשגרה כמו גירושים, נישואים והסדרת רישיונות רכב.

בתהליך מעורבות קבוצות איסלאמיות רבות שמייצגות טווח רחב של דעות, אך הדומיננטית שבהן היא "ג'בהת אל נוסרה", שידועה גם בשם חזית את נוסרה. ארה"ב הגדירה את הקבוצה כארגון טרור בשל חשד לקשרים עם אל קאעידה, אבל רבים מהסורים הפשוטים מכבדים אותה בשל תעוזתה בשדה הקרב והודות לסיוע שהיא מספקת לאוכלוסייה האזרחית.

במחוזות הצפון מזרחיים דיר אל-זור ורקעה, שם התקדמו המורדים באופן ניכר בשבועות האחרונים, ג'בהת אל נוסרה תפסה את ההובלה הן בתחום הלחימה והם בניסיון להחליף את הממשל המקומי הקורס. אל נוסרה השתלטה על מאפיות ועל חלוקת הקמח והנפט, ובכמה מקרים אף נכנסה לחיכוכים עם לוחמים מקומיים בשל ניסיונות למנוע מאנשים לעשן ברחוב.

בחאלב מוכת הלחימה, שיותר ממחציתה נמצאת תחת שליטת המורדים מאז חודש יולי, ג'בהת אל נוסרה גם מזוהה ככוח המניע מאחורי "הייאה אל שריעה", רשות השריעה בתרגום חופשי, או פשוט "הייאה". המטה שלהם היה בית חולים לעיניים לפני הקרבות.



גם פלגי מורדים אחרים תומכים בהייאה, בהם בריגדת תאוחיד, הכוח הלוחם הגדול בעיר, ואהרר אל-שאם, כוח איסלמי מקומי שחזק יותר במחוזות אחרים מחוץ לחאלב.

בימים אלה מסדרונות בית החולים לשעבר הומים אנשים שבאים להוציא רישיון נשק או אישור להעביר דלק במחסומים. שם גם מתלוננים על שכנים סוררים, מדווחים על גניבות וגם על אנשים שחשודים בנאמנות לשלטון.

צילום: אי-אף-פי
אסד עם קרובי משפחות הרוגים צילום: אי-אף-פי
כניסה בלבוש מסורתי

בשער עומד שומר בתלבושת שחורה של טוניקה ומכנסיים - ביגוד אופייני לפקיסטן, אבל זר לסוריה. הוא מסרב לאפשר כניסה לנשים אלא אם כן הן עוטות עבאייה - גלימה המכסה את כל הגוף, שאולי נפוצה בקהילות מסורתיות בסוריה אבל לא בכל מקום.

בפנים מקבל את פנינו גבר גדול גוף שמזדהה כאבו האף, ראש רשות ההייאה, שאומר שזו הפעם הראשונה שהוא מקבל עיתונאים. לצידו יושב גבר מזוקן שמדבר רוב הזמן אבל מסרב למסור את שמו. הוא אומר שהוא מדבר בשם אבו האף.

שני הגברים, שמתייעצים ביניהם תדיר, אומרים שהרשות (הייאה) הוקמה לבקשת תושבי חאלב. הם אלה שנתנו ליחידות המעורבות בהקמתה את אמונם בזכות "הכנות בשדה הקרב והעובדה שהם לא מעוניינים בביזה".

הדובר טוען שהמועצה דנה במגוון מקרים - מענייני נישואים ועד חטיפות ומעשי רצח. ויש לה גם מחלקה שמטפלת בנושאי בעלות על נדל"ן ועל כלי רכב.

הדובר טוען כי הקוד המונהג "מושתת על הדת האיסלאמית". עם זאת, רוב העונשים האיסלאמים כמו כריתת ידיהם של גנבים, לא נאכפים מכיוון שבזמן מלחמה חוקי האיסלאם מושעים. במקום זה, הוא אומר, נהוגים עונשים של 5 עד 40 מלקות על עבירות כגון סמים, ניאוף וגניבה, כך שהעבריינים לא יילכו לכלא, יוכלו לחזור למשפחותיהם - וכך לא תימנע מהם הכנסה. "זה לא עונש גדול ואנחנו לא משתמשים בצינורות כבדים", אמר.

צילום: אי-אף-פי
מורדים בסוריה. עונשי מלקות ומעצרים פתאומיים צילום: אי-אף-פי
להפיל את המשטר

רבים מתושבי חאלב עייפים מחודשים של כאוס שבאו בעקבות השתלטות המורדים על העיר. הרשות מתקבלת בברכה כמייצגת ניסיון להשליט סדר. הייאה גרפה תשואות בזכות זה שיצאה נגד חלק מגדודי המורדים היותר ידועים לשמצה בעיר, ואחד ממנהיגיה, מפקד ג'בהת אל נוסרה בשם אבו עומר, נהרג בעימות עם אחד מהם.

עם זאת, אכיפת חוקי האיסלאם מעוררת מתיחות מול פעילי אופוזיציה חילוניים, שמביטים בחשדנות באיסלמיזציה הזוחלת של המהפכה שלדעתם הם התחילו.

עם אלה שהסתבכו עם הרשות נמנה עותמן אל-חאג' עותמן, רופא ופעיל אופוזיציה מכובד שנודע בזכות טיפוליו בפצועי ההפגזות וההפצצות. בשבוע שעבר הוא נעצר על ידי אנשי הייאה חמושים אחרי שהוריד מקיר בית החולים פוסטר עם הצהרת האני מאמין של האיסלאם. בשל כך הוחזק במשך הלילה בתא בבית החולים לשעבר.

עם שחרורו למחרת בבוקר הוא סיפר שיותר מ-50 איש הוחזקו באותו תא, והוסיף כי ראה שם לפחות שלושה תאים אחרים עם מספר דומה של עצורים. דוברו של אבו האף קרא למעצר הרופא טעות ואמר כי הרשות התנצלה בפניו - אחרי שהפעילים בחאלב הקימו קול צעקה.

עותמן לא נראה מפויס. "הם חושבים כמו בשאר. אין הבדל", הוא אומר בצאתו מבית החולים אל קהל תומכים שממתין לו בחוץ. "האנשים האלה לא מייצגים את המהפכה. הם לא מבינים את המהפכה. יש להם כוח, יש להם רובים אבל אין להם תמיכה. כשיהיו בחירות חופשיות, אתם תראו".

עדיין לא ברור אם בעתיד הקרוב יתקיימו בחירות חופשיות בסוריה. ג'בהת אל נוסרה מתנגדים לקיום הבחירות בטענה שהן אנטי איסלאמיות, ואילו אבו האף ודוברו סירבו לומר אם הם ישתתפו בבחירות.

במצב הנוכחי, כשנשיא סוריה בשאר אסד לא מראה סימני שבירה, האיסלאמיסטים מעמיקים את אחיזתם באזורים שבהם המשטר כבר לא שולט, ובמקביל מדינות המערב עומדות בסירובן לחמש את המורדים היותר מתונים. "ארגון ג'באת אל-נוסרה רק ילך וייתחזק", אומר מוחמד נאג'יב באנה, שופט איסלאמיסט שלוקח חלק במאמץ להקים מערכת משפטית אחרת בחאלב. הניסיון סוכל על ידי הייאה.

צילום: איי-פי
חאלב. עייפים מחודשים של כאוס צילום: איי-פי

בחודש שעבר הקיפו חמושים של המשטר את בית הדין שבו המועצה השיפוטית המאוחדת התמקמה, עצרו את כל מי שהיה בבניין - ובכלל זה שופטים, קלדנים ומאבטחים - וכלאו אותם בבית חולים לשעבר. למחרת הם שוחררו וכיום מתקיימים מגעים לאיחוד שתי המועצות.

ואולם, לעת עתה השיחות לא נשאו פרי, בין השאר בגלל חילוקי דעות אידיאולוגיים, כדברי באנה. "האידיאולוגיה שלהם באה מחוץ לסוריה ולצערי מדובר באותה אידיאולוגיה שהם ניסו ליישם באפגניסטן ובעיראק", אומר באנה. "הם נכשלו שם ועכשיו הם מנסים כאן".

מול חנות קטנה בשכונה בחאלב, שבה פעילים מארגנים הפגנות נגד המשטר כעניין שבשגרה, המוכר איברהים, שידוע בשם החיבה שלו אבו מריאם, לא עושה עניין מהמכות שחטף. "זה היה כלום", הוא אומר. "זה לא כאב כי הצינור היה דק, כמו אלו שבהם משתמשים בשירותים. זו היתה דרך להזהיר אותי ולומר,'אל תעשה זאת שוב'".

לדבריו זה באמת לא יקרה שוב משום שהוא וחבריו, אף הם פעילים נגד המשטר, השלימו עם המפגינים האיסלאמיסטים המקומיים, שנסיונותיהם להפסיק הפגנה שעליה היה אחראי ארגונו של איברהים גרמה לו להשליך הצידה את דגלו. "אנו הסורים חשים שחשוב יותר להתמקד בהפלת המשטר", אומר איברהם, נהג משאית בן 30 שהצטרף להתקוממות בשבועות הראשונים שלה לפני שנתיים.

"אין לנו אינטרס לפתוח חזית נוספת. כרגע יש לנו אויב אחד ואנחנו לא רוצים שיהיו לנו שניים. אני חושב שהמלחמה האמיתית תתחיל לאחר שנפיל את המשטר", הוא מוסיף, ומשקף בכך את חששותיהם של סורים רבים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''במגזין''

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים