סוג חדש של גרפן מונע התפתחות מושבות חיידקים
שיתוף פעולה ישראלי-סינגפורי הביא לפיתוח מבנה חדשני של גרפן בעל פעילות אנטי-בקטריאלית. המבנה הייחודי מעכב התפתחות ביופילמים (קרומים/מושבות) של חיידקים

ביופילמים של חיידקים הם מרבדי חיידקים שנוצרים על ידי ארגון של החיידקים במבנה קרומי רב-תאי. במשך שנים רבות התייחסו החוקרים לחיידקים כאל יצורים יחידאיים, המתרבים בלא תלות זה בזה. קו מחשבה זה התבסס, בין היתר, על תצפיות שנערכו על חיידקים הגדלים באופן חופשי בתמיסה, מצב שאינו מאפיין את תנאי מחייתם בטבע.
ואולם, בשנים האחרונות הסתבר כי החיידקים מתקיימים גם בצורות מורכבות יותר ויוצרים מושבות בעלות אופי שונה מהתנהגות יחידאית של חיידק במעבדה. אחת התכונות המובהקות בצורת הגדילה כקרום היא העמידות המוגברת להרג, זאת בהשוואה לחיידקים חופשיים. כתוצאה מכך, ביופילמים הם מקור מרכזי לזיהומים.
מכון הבריאות הלאומי האמריקני, ה-NIH, העריך לאחרונה כי מעל ל-60% מהמחלות החיידקיות המטופלות בבתי-החולים בארצות-הברית נגרמות על-ידי קרומי חיידקים המתפתחים על התקנים רפואיים או בגוף החולה, ולא על-ידי חיידקים חופשיים. כיום ידוע כי רוב המחלות החיידקיות הכרוניות (אשר אינן ניתנות לטיפול אנטיביוטי) נגרמות כתוצאה מהתפתחות קרומי חיידקים.
גרפן הוא יריעה דו ממדית של אטומי פחמן המסודרים בצורה של משושים כמו בכוורת, בעובי של שכבה אטומית אחת, ומהווה את אבן היסוד לגרפיט, פולרנים וננו-צינורית פחמן. גרפן הוא אחד החומרים הדקיקים ביותר והחזקים ביותר הידועים לחוקרים בימינו.
היישומים העתידיים של פיתוח זה מתמקדים ביצירת משטחים בעלי תכונות שלא יאפשרו יצירה של ביופילמים, כגון ממברנות התפלה, משטחים תעשייתיים וכן פני שטח רלוונטיים בתחום הקליני, כגון קטטרים, תחבושות, שתלים וכדומה. הפיתוח בוצע בשיתוף עם ד"ר משה הרצברג והסטודנטית יוליה גולדובסקי מאוניברסיטת בן-גוריון. ממצאי מחקר זה, שהינו בעל חשיבות רבה בתחום החומרים, פורסמו בימים אלה בכתב עת מדעי מוביל -.Adv. Funct. Mater.
יצוין, כי מדובר בשיתוף פעולה מחקרי במסגרת מענק מחקר של ה- NRFהסינגפורי למחקר משותף בין אוניברסיטת בן-גוריון, האוניברסיטה העברית והאוניברסיטה הסינגפורית Nanyang Technological University. המבנה החדש יוצר על ידי הקבוצה הסינגפורית בראשותו של פרופ' צ'ן, כאשר המחקר של ד"ר קושמרו וצוותו התמקד בתכונות האנטי-ביופילם של החומר.
