מחקר: חסך שינה גורם לקושי בקריאה והבנת דיבור

מחקר שנערך באוניברסיטת אריאל מלמד על כך כי להרגל של סטודנטים רבים להישאר ערים בלילות לפני הבחינות האקדמיות שלהם יש מחיר ביכולת ההבנה שלהם ופגיעה בהתמודדותם במבחנים

אסף גולן | 30/12/2012 16:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אריאל בשומרון מצא כי לאנשים תחת חסך שינה יש קושי בתפקודי שפה שונים, כגון קריאה והבנת דיבור. בהשוואה שנעשתה לאוכלוסיית המבוגרים (מעל גיל 60) נראה כי בחלק מהמצבים התקשו צעירים עם חסך שינה להבין את הנאמר אף יותר מן המבוגרים.
 
שעות שינה מעטות פוגעות בהישגים
שעות שינה מעטות פוגעות בהישגים SXC

במחקר שנעשה על ידי ד"ר לאה פוסטיק וד"ר גיל צוקרמן, מהמחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטה, נבדקה השפעת חסך השינה על השפה. סטודנטים שלא ישנו במשך 24 שעות הושוו לסטודנטים שכן ישנו בלילה. בנוסף, על מנת להעריך את חומרת הליקויים השפתיים, הושוו הנבדקים בעלי חסך השינה לשתי אוכלוסיות עם קשיי שפה: סטודנטים עם אבחנה של דיסלקסיה ואנשים מבוגרים (מעל גיל 60) עם קשיים בהבנת דיבור.

התוצאות הראו כי בהשוואה לצעירים ללא חסך שינה, נמצאה ירידה בהבנת דיבור המלווה ברעש, וכן בקריאת מילות תפל (מילים ללא משמעות). ההשוואה לסטודנטים המאובחנים עם דיסלקסיה העלתה כי חשוכי שינה ביצעו טוב יותר, למרות הקושי הניכר בקריאת מילים. לעומת זאת, ההשוואה למבוגרים הראתה כי בחלק מסוגי רעש הרקע חשוכי השינה התקשו להבין את הנאמר אף יותר מן המבוגרים.

ד"ר לאה פוסטיק אומרת בעקבות הממצאים כי "תוצאות המחקר הנוכחי מראות כי לאנשים תחת חסך שינה יש קושי בתפקודי שפה שונים, כגון קריאה והבנת דיבור. ממצאים אלה הינם חשובים במיוחד כאשר לוקחים בחשבון אנשים שעובדים תחת חסך שינה ואמורים לתת שירותים שונים הכוללים תפקוד תקין של המערכת השפתית. ההשוואה

לקבוצות בעלות קשיים שפתיים (קוראים דיסלקסים ומבוגרים) מעלה לראשונה את הצורך בהתייחסות לאנשים תחת חסך שינה באופן דומה לזה של קבוצות אחרות המראות קשיי שפה".

עוד מוסיפה ד"ר פוסטיק, "סטודנטים ותלמידים רבים מאמצים בתקופת המבחנים את שיטת "הלילה הלבן" אך המחקר מוכיח מעל לכל ספק כי קיימת פגיעה משמעותית בקריאה בזמן חסך שינה ולכן יש מקום לחשוב על שיטות למידה מועילות יותר".

חסך שינה מוגדר כמצב של מיעוט שעות שינה יחסית לדרישות הגוף. חסך שינה יכול להתקיים בקביעות, אצל אנשים העובדים במשמרות, או באופן אקראי בהתאם למצב נתון. אנשים במצב של חסך שינה חווים נטייה מוגברת להירדמות, ירידה ביכולת קוגניטיבית ומוטורית, וירידה כללית בקשב.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום המדע -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים