שנה אחרי: אל-קאעידה חלשה, אבל עדיין פה

חיסולו של אוסמה בן לאדן פגע קשות בארגון הטרור. כעת, הרשת מתקדמת בסכסוכים מקומיים ומחכה לנסיגת ארה"ב מאפגניסטן

גרג מילר | 30/4/2012 10:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשהמסוקים האמריקאים הגיחו מתוך החשכה לפני שנה, אוסמה בן לאדן נתפס לא מוכן – ללא אמצעי מילוט, מבלי שהספיק להשמיד את המסמכים הסודיים שלו ומבלי שהיתה לו תוכנית עבור אל-קאעידה ביום שאחרי מותו. אבל אנשי המודיעין האמריקאי שחורשים את המסמכים שנתפסו בביתו ממשיכים למצוא כל העת ראיות לכך שבאל-קאעידה הכינו גם תוכניות לעתיד הרחוק.

בין המסמכים שדבר קיומם לא פורסם במשך תקופה ארוכה לאחר חיסול בן לאדן, נמצא נייר עבודה ארוך שהכין יורשו, איימן א-זוואהירי, שפורס את האסטרטגיה של אל-קאעידה באפגניסטן לשנים שלאחר נסיגתם הצפויה של הכוחות האמריקאיים.
 
איימן א-זוואהירי עם אוסמה בן לאדן.
איימן א-זוואהירי עם אוסמה בן לאדן. צילום ארכיון: אי-פי
 
מסמכים אחרים מראים כי באמצעות השליחים שלו, בן לאדן היה בקשר לא רק עם תאים ותיקים של אל-קאעידה, אלא גם עם "כוכבים עולים" בשמי הטרור שבהם ראה בעלי ברית פוטנציאליים. אחד הגורמים הבולטים שבהם הוא הארגון הג'יהאדיסטי הניגרי בוקו חראם, שאימץ את האידאולוגיה של אל-קאעידה ואת חיבתה למחבלים מתאבדים.

התמונה העולה מהמידע הרב שנתפס ב"אחוזת בן לאדן" באבוטבאד, היא של ארגון פגוע שככל הנראה אינו מסוגל עוד להוציא לפועל מתקפה בסדר הגודל של פיגועי 11 בספטמבר. עם זאת, נראה כי אל-קאעידה מצליח לשרוד את מותו של מייסדו.

"גורמים אמריקאים התלבטו מאז מותו של בן לאדן לגבי המסלול הצפוי של אל-קאעידה, וכיצד ומתי נדע שבאמת הבסנו אותו", אמר בכיר בממשל העוסק המלחמה בטרור. התשובה, לפחות נכון לעכשיו, אינה חד משמעית.

"הארגון שהוציא לפועל את פיגועי ה-11 בספטמבר אינו קיים יותר באופן מעשי", אמר הבכיר, "אבל התנועה, האידאולוגיה של הג'יהאד הגלובלי, הפילוסופיה של בן לאדן – כל אלה שרדו בכמה וכמה מקומות מחוץ לפקיסטן".
א-זוואהירי הצליח לשרוד

זוהי הערכה זהירה ומדודה הרבה יותר מכמה מההערכות שהועלו על רקע ההתלהבות ששררה לאחר חיסול בן לאדן. ההתבטאות הידועה ביותר בהקשר זה היא של מזכיר ההגנה, לאון פאנטה, שאמר בעת שעזב את תפקידו הקודם כראש הסי.איי.אי כי הוא "משוכנע שאנו קרובים מאוד להביס את אל-קאעידה".

ההערכה הזו נראתה יותר ויותר מפתה כאשר בסוף השנה שעברה כלי טייס בלתי מאוישים של הסי.איי.אי "צדו" כמה מהבכירים הנותרים של הארגון.

בין אלו שנהרגו בגל התקיפות היו גם אליאס קשמירי - פעיל לו הורה בן לאדן למצוא דרך להרוג את
הנשיא אובמה – ואטייה עבדול רחמן, שהיה ממונה על פעילותו היומיומית של אל-קאעידה ושירת כאיש הקשר המרכזי בין בן לאדן ואנשי הרשת שטיפח; וכשכלי טייס של הסי.איי.אי חיסל את אנוואר אל אוולאקי, המטיף יליד ארה"ב שהואשם בהפעלת תאי אל-קאעידה בתימן, אפילו השלוחה האגרסיבית ביותר

של רשת הטרור נראתה לפתע פגיעה.

אולם מאז המומנטום נחלש, ואל-קאעידה הצליח לשרוד. א-זוואהירי הפריך את התחזיות לפיהן לא יצליח לאחוז בארגון ולשמור על אחדותו. גורמים אמריקאים מתארים אותו כדמות החלטית, אך חסרת הכריזמה שאפיינה את בן לאדן.

"הוא פחות משכנע", אמר רוברט קארדילו, סגן ראש המודיעין הלאומי של ארה"ב, "נאמני אל-קאעידה לא רוחשים לו את אותו כבוד שרחשו לבן לאדן". למרות זאת, לא צצו יריבים רציניים לא-זוואהירי, ובמקום שייאלץ להתמודד עם עריקות הצליח המנהיג החדש לצרף קבוצות נוספות לאל-קאעידה.

"אני לא חושב שהוא הכישלון שאנשים ציפו שיהיה", אמר ברוס הופמן, מומחה לטרור מאוניברסיטת
ג'ורג'טאון. בהזכירו את טלאל שבאב - ארגון מיליטנטי מסומליה שהצטרף לאל-קאעידה לפני כחודשיים - אמר הופמן כי "קבוצות טרור לא מסנפות את עצמן ל"כוכבים נופלים".

שיתוף פעולה עם קבוצות מקומיות

תחת הנהגתו של א-זוואהירי – רופא ממושקף ממצרים - אל-קאעידה מצטייר כמי שפחות מוטרד מבן לאדן מהוצאת מתקפות טרור גדולות נגד ארה"ב, ובמקום זאת שם דגש על מאבקים אזוריים בתקופה שבה המסר שלהם עשוי להדהד היטב באוזניהם של מוסלמים במזרח התיכון.

בקלטת אודיו שפרסם, טען א-זוואהירי כי הנסיגה הממשמשת ובאה של ארה"ב מאפגניסטן, קיצוצי התקציב בפנטגון, ואפילו אירועי האביב הערבי, הן עדויות למעמדה הנחלש של אמריקה. "הוא מנסה לקפוץ על העגלה", אמר ברוס ריידל, אנליסט לשעבר של הסי.איי.אי וכיום מומחה לטרור ממכון ברוקינגס. "א-זוואהירי קיבל את תמיכתה של כל האימפריה הגלובלית של אל-קאעידה, אך הוא מפקד כיום על ארגון שספג מהלומה קשה ונסוג לאחור".

חמושי א-שבאב בסומליה
חמושי א-שבאב בסומליה צילום: אי-פי
 
כתוצאה מכך, הממשל האמריקאי מתמקד בקבוצות מקומיות העובדות בשיתוף פעולה עם אל-קאעידה, אשר צפויות לעקוף בעוצמתן ובחשיבותן את השלוחה המקורית של הארגון בפקיסטן.

כך, למשל, השלוחה הרדומה לשעבר בעיראק הוציאה לפועל סדרה של מתקפות קטלניות ברחבי המדינה, והיא אף מייצאת לוחמים ונשק למורדים בסוריה. בצפון אפריקה, השלוחה של אל-קאעידה הרוויחה מיליוני דולרים באמצעות חטיפות ופעילויות פליליות אחרות, וכעת משתמשת בכסף שצברה כדי לאגור נשק שזרם מלוב לאחר נפילת משטרו של קדאפי.

למרות זאת, השלוחה בתימן עדיין נחשבת למסוכנת ביותר בעיניי גורמי המודיעין, והיא שולטת למעשה בחלקים נרחבים בדרומה של המדינה. השלוחה מקדישה את מרבית משאביה למאבק המקומי המתחולל בתימן, ככל הנראה בעקבות כורח הנסיבות ומותו של בן לאדן.

"זה לא אומר שהם נטשו את הג'יהאד הגלובלי", אמר גורם בממשל האמריקאי, "הם מנסים להתמקד בהשגת ניצחון מקומי שיקנה להם זמן ומרחב, אשר בבוא היום יאפשרו להם לעטות מחדש את גלימת הג'יהאד הבינלאומי".

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים