נערכים לסוריה שאחרי אסד
פיתוח אמצעים גרעיניים מחדש והתקרבות לחיזבאללה או הליכה לקראת שלום עם ישראל והתנתקות מאיראן. כל התרחישים לדמשק - ביום בו ייפול השלטון
מהלך זה ישרת אינטרס ישראלי על אף שהאופוזיציה הסורית מסתייגת מישראל. סוריה עשויה להמשיך להעניק בארצה חסות ומקלט לארגוני גרילה וטרור. ישראל עשויה בתגובה להכות בתוך סוריה.
פעולות כאלו שויכו על ידי גורמים זרים לישראל. כך היה בחיסולו של עימאד מוראנייה ב-2008 וגם כשהופצץ כור גרעיני בסוריה - פעולה אשר יכולה לחזור על עצמה אם המשטר החדש ינסה לפתח יכולת גרעינית בכלל וצבאית בפרט.
כמו כן, אם המשטר החדש בסוריה יתמוך בארגונים כמו החיזבאללה תשרור מתיחות בין ישראל לבין סוריה - בעיקר אם תהיה התנגשות ישירה בין ישראל לבין אותם ארגונים.
במלחמה בלבנון ב-2006 סוריה הייתה עשויה לחבור לחיזבאללה, הממוקם בלבנון. זהו דבר שיכול לקרות גם בעתיד - בעת מלחמה בין ישראל לחיזבאללה.
מנגד בסוריה עשוי לקום משטר שיישען על הרוב הסוני שלא יראה בעין יפה קשר הדוק עם החיזבאללה השיעי והפרו–איראני. לא בטוח שהמשטר החדש בסוריה ישלים עם האחיזה של החיזבאללה, ומכאן גם של איראן, בלבנון, ארץ שסוריה רואה באופן מסורתי כאזור השפעה שלה במסגרת "סוריה הגדולה" (הכוללת אגב עוד מדינות במזרח התיכון, כולל ישראל).
ייתכן גם שסוריה החדשה תתנגש עם החיזבאללה כחלק ממאבק על השליטה בלבנון. בעבר סוריה כבר הכתה בלבנון בארגונים שהיו בעלי בריתה - כך נהגה נגד אש"ף ב-1976. החיזבאללה עשוי אפוא למצוא עצמו במצב בו סוריה תהפוך מבעלת ברית ליריב. ייתכן שתושג הבנה, ולו זמנית ולא רשמית, בין ישראל לסוריה לגבי האסטרטגיה נגד החיזבאללה.
המשטר החדש בסוריה עשוי להתמקד בניסיון להחזיר לידיו את רמת הגולן. יכול להיות שהדבר ייעשה בדרך צבאית, אבל המאבק הנוכחי עשוי לפורר לגמרי את הצבא הסורי והקמתו מחדש תדרוש זמן רב.
כתחליף, המשטר הסורי עשוי לשאוף לחדש את שיחות השלום עם ישראל, שנגדעו ב-2008. משא ומתן בין שתי המדינות התנהל גם בשנות ה-90 וכמו אז, סוריה שוב עשויה לנסות לשסות את החיזבאללה בישראל, בהנחה כמובן שימשכו היחסים בין החיזבאללה לסוריה. המטרה תהיה לדרבן את ישראל לוותר על רמת הגולן בתמורה לריסון החיזבאללה על ידי סוריה.
אסטרטגיה סורית זו עשויה לגרום לא רק לקטיעת המשא ומתן עם ישראל אלא גם למהלומה ישראלית בסוריה. ספק גם אם החיזבאללה יסכים להסתכן רק כדי שסוריה תקבל את רמת הגולן.
בסך הכל מבחינת ישראל אם וכאשר יקום משטר חדש בסוריה עליה להמתין תקופה שעשויה להימשך חודשים רבים כדי לראות עד כמה המשטר החדש יציב וכמובן מה תהיה מדיניותו. אם יתברר כי המשטר שורד, מסוגל וחותר לבצע הסכם שלום עם ישראל עליה לשקול זאת, מתוך הנחה שהמחיר יהיה ויתור על רמת הגולן.
אם המשטר החדש יחתור לחיכוך עם ישראל, גם אם בעקיפין, באמצעות ארגונים כחיזבאללה, על ישראל להרתיע אותו ובעת הצורך גם לשקול שימוש בכוח - ולו באופן מוגבל.
ישנה גם אפשרות נוספת: סוריה עלולה לשקוע לתוך אנרכיה גמורה ואף להתפורר כמדינה. מדינות שונות ינגסו בשטחה ולכל הפחות ינסו להגביר את השפעתן בה, כולל ישראל ואיראן, תוך מאבק ביניהן.
איראן למשל עשויה לשלוח מטוסים או שיירות עם נשק ותחמושת לחיזבאללה דרך סוריה וישראל תשאף להשמידם בעוד מועד.
התוצאה תהיה מתח גובר בין ישראל לאיראן שעשוי להוביל למשבר חריף ביניהן. על ישראל אפוא להיערך מראש להתפתחויות השונות הצפויות בסוריה, הטומנות בחובן הזדמנויות וסיכונים כאחד.