למה השופטים לא שומרים על המזג?
הוועדה לקידום התנהלות תרבותית בביהמ"ש הגישה את המלצותיה לנשיאה ביניש ובהן: הוספת שופטים והקצאת פקיד עזר לכל אחד מהם

השופטים עצבניים בגלל העומס? צילום המחשה: פול, עומר מירון
הוועדה חיברה שלושה קודים קצרים, האחד לשופטים, השני לעורכי הדין והשלישי לציבור המתדיינים, המכילים את עיקר כללי ההתנהגות וההתנהלות הבסיסיים בהליך המשפטי.
הוועדה הוקמה בשל ההידרדרות בהתנהגות וההתנהלות של חלק מהשופטים ועורכי הדין באולם המשפט. בין התופעות שזיהתה הוועדה: אמירות פוגעניות מצד השופטים כלפי עורכי דין ומתדיינים; שופטים שאינם מקפידים מספיק על נייטרליות ואובייקטיביות ולעיתים מביעים עמדה נחרצת על התיק בשלב מוקדם; שופטים הלוחצים על הצדדים לקבל את הצעתם לפשרה; שופטים המאחרים ומגיעים לא מוכנים לדיון; שופטים שמעכבים החלטות ועוד.
בין התופעות הנוגעות לעורכי דין: מופיעים לדיון בלבוש מרושל; משתמשים בטלפון סלולרי ובמחשב נייד במהלך הדיון; פונים לשופט ב"גוף שני" ואינם מקפידים לעמוד; אינם קדים בעת כניסתם ויציאתם מהאולם; מתנסחים בשפה עילגת, מבולבלת, בוטה ומתלהמת; חוקרים את העדים בצורה תוקפנית, בוטה ומעליבה; מאחרים או שאינם מגיעים כלל לדיון מבלי להודיע ועוד.
עריכת משוב מקצועי
כאמור, מסקנת הוועדה היא שהגורם העיקרי לתופעות הללו הוא העומס על השופטים, ולכן היא ממליצה להוסיף מספר שופטים רב למערכת וכן להקצות פקיד עזר צמוד לכל שופט. כן הומלץ לווסת עומסים בין מחוזות השיפוט.
הוועדה סבורה כי החינוך לתרבות כתיבה, שיח ודיון, צריך להתחיל בבתי הספר ובשיעורים מיוחדים המיועדים למטרה זו. בנוסף, קורסים באתיקה מקצועית צריכים להיות חובה בלימודי המשפטים. עוד הומלץ להאריך את ההתמחות לפחות לשנה וחצי ולקיים מבחן נפרד בנושא אתיקה מקצועית במבחני ההסמכה לעריכת דין.
עורכי הדין יחויבו בהשתלמות שנתית בנושא אתיקה, לפחות בשנתם הראשונה.
חבר הוועדה, עו"ד עדי הדר, סבר בדעת מיעוט שלשם הגברת האמון במערכות הבקרה של הנהלת בתי המשפט, מן הראוי שהלשכה והנהלת בתי המשפט יגיעו להסכמה בדבר עריכת משוב מקצועי. יתר חברי הוועדה הסתייגו מעמדתו ואף מהכללתה בדוח, משום שהוספה לאחר ישיבת הוועדה האחרונה.
נשיאת העליון, דורית ביניש, אמרה כי תלמד את הדוח ואת ההמלצות הכלולות בו וכי "המערכת שלנו תעשה מצידה כל מאמץ לקיים את ההמלצות ולהטמיע את האמור בהן".