חשש: מאות אלפים יישארו בלי ערכות מגן
דו"ח של פיקוד העורף מזהיר: אם לא יועברו מעל מיליארד שקל לחלוקת מסכות אב"כ - עד 2019, יחזיקו 880 אלף אזרחים במסכות שפג תוקפן

"אנו נמצאים בימים קריטיים שבהם צריך להגיע להחלטה. בעתיד, גם אם ימצא התקציב, לא ניתן יהיה לייצר ערכות ברגע ויווצר פער משמעותי. כדי להשלים את היקף ההערכות לכל אזרחי ישראל נדרשות שנתיים. אין פה קיצורי דרך", הבהיר גורם ביטחוני.
לדבריו, "המטרה שלנו לחלק את כל מה שיש במחסנים, יישארו עוד כמה ערכות שנוכל למסור וזהו. זה לא יהיה נכון שבעת מלחמה אנשים יתחילו להגיע לתחנות חלוקה, תוך סיכון חייהם".
הצפי לדו"ח של פיקוד העורף מסתיים בשנת 2019, במהלכה, אם לא יחול שינוי תקציבי, תוקפם של 880 אלף ערכות יפוג. "המדינה עלולה לעמוד בפני מצב אבסורדי שבו לא יהססו אזרחים לעתור לבג"ץ, למה לשכן שלהם יש ערכת מגן ולהם לא", אמר הגורם.
על פי הדו"ח, הפער התקציבי העצום בפרויקט עומד על 1.4 מיליארד שקל. לפיכך, בפיקוד העורף החלו לבחון את השלכות העניין גם מול האזרחים שדאגו להגיע לתחנות החלוקה ולהצטייד במסכה.
"העובדה שעד כה לא התקבלה החלטה באשר להמשך תקצוב הפרויקט, משמעותה אינה רק בכך שלמעל שליש מהאזרחים לא יהיו ערכות מגן לשעת חירום, אלא יש בה גם פגיעה באזרחים שכבר לקחו את הערכות ונדרש כעת להחליפם
מהדו"ח של פיקוד העורף עולה עוד כי אם לא יועבר התקציב הנדרש, בשנה הבאה יישארו 163 אלף ילדים בגילאים 8-9 ללא מסכות מתאימות, שכן עם תחילת מועד החלוקה קיבלו ערכות המותאמות לילדים וכעת יש להחליפם לערכות נוער. בנוסף לכך, 5,000 אזרחים נוספים שמועד התוקף של ערכות המגן שלהם פג, לא יוכלו לקבל חדשות.
בשנת 2013, יהפכו עוד 215 אלף ערכות מגן שנמצאות בבתי התושבים – לבלתי שמישות ושנה לאחר מכן עוד 136 אלף אזרחים יחזיקו ערכות שלא יוכלו לעשות בהן שימוש. "בכל שנה יצטרפו לרשימה הזאת עוד ועוד ערכות, עד שנגיע למצב שבו כל מה שחילקנו – לא ראוי לשימוש", אמר הגורם.
מנתוני פיקוד העורף עולה כי בכל חודש מחולקות, באמצעות חברת דואר ישראל, כ-120 אלף ערכות מגן בממוצע, כאשר סביב אירועים הקשורים למצב הביטחוני, חלה עליה בביקוש. כך ביוני אשתקד לאחר המשט התורכי לעזה קפץ היקף הערכות ל-200 אלף. גם בחודש האחרון, סביב הפרסומים על תקיפה אפשרית של מתקני הגרעין באיראן, גדל הביקוש למסכות אב"כ.
בתוך כך, מניתוח של הערים הגדולות שנמצאות במוקד האיום, בני ברק נמצאת אחרונה בהיקף הכשירות עם סך של 35% מתושביה שלקחו את ערכות המגן. גם בתל אביב ובהרצליה (49%) לא ממהרים האזרחים להצטייד בערכות. לעומת זאת, באשדוד, חולון, ראשון לציון ומכבים-רעות, עברו את רף ה-60%.
תהליך חלוקת ערכות המגן לאזרחים שהחל במרץ 2010, צפוי להסתיים בחודש מאי בשנה הבאה עם חלוקת כ-4.2 מיליון ערכות, כך ש-54% מהאוכלוסייה יחזיקו בביתם מסכות לשעת חירום.
עם זאת, במחסני פיקוד העורף יישארו כמה מאות אלפי מסכות, חלקן ישנות ואחרות מיועדות לילדים בלבד, אשר לא מצאו לנכון לחלקם במסגרת התהליך שהחל לפני שנתיים. במידה ויוכרז מצב חירום, ימסרו גם ערכות אלה לאזרחים.