על קנוניות וחשיפתן

כל קונספירציה, גם זו של "מסמך גלנט", סופה להתגלות לציבור. בישראל זה פשוט לוקח קצת יותר זמן מלשאר העולם

דוד בועז | 3/10/2011 14:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ההיסטוריה גדושה בפרשיות וקנוניות שטוו מלכים ורוזנים, מאז דוד המלך ועד הנשיא ניקסון. בישראל, כמו בכל העולם, עולה מדי פעם קנוניה "תורנית". עמוס ברנס נאסר על רצח שלא ביצע, פרשת קו 300 נחשפה שוב עם גילויים חדשים, ובסוף, ככל הנראה, יידע הציבור את האמת בפרשת גלנט.

כל "קנוניה" מורכבת מאותם מרכיבי יסוד במינון משתנה: הסתרת האמת, סתימת פיות, שידול לשקר, תיאום עדויות, איתור קורבן מתאים, איומים ותרחישי בלהות. לבסוף הקנוניות נחשפות. שר ההיסטוריה מאתר את האשמים ועורך איתם חשבון נוקב, מטהר את הקורבנות ומשבח את לוחמי הצדק.

הזמן שלוקח לקנוניות לצאת לאור - זה הסיפור המעניין, והוא משתנה מחברה לחברה. בארה"ב של שנות ה-70 לקח לחברה האזרחית שנתיים להוקיע ולהעניש את האשמים בפרשת ווטרגייט. הנשיא ניקסון התפטר לפני שהדחתו עמדה להיכנס לתוקף. הנשיא פורד, שהחליף אותו, העניק לו חסינות.
העלילות והטיהורים

בפרשת משפט הרופאים היהודים ב-1953, שהואשמו כי זממו להרעיל את ראשי הקרמלין והצבא בברית המועצות, קיבלה האחראית על פברוק עלילת הדם את "אות לנין" על תרומתה ל"גילוי" הפרשה. שלושה חודשים לאחר מכן הודיעה הממשלה הסובייטית כי מדובר בעלילה.
  
פרשת דרייפוס בצרפת תפסה תאוצה למרות התעקשותו של ראש המודיעין הצרפתי כי האיגרת הבוגדנית שנשלחה לשגרירות הגרמנית בפריז ובה סודות צבאיים על הצבא הצרפתי,

לא נכתבה על ידי הקצין היהודי אלפרד דרייפוס. אמיל זולא נכלא על מכתבו "אני מאשים", שבו טען ששופטיו של דרייפוס הוציאו את דיבתו בזדון.

הטיהור המלא של דרייפוס הושג 12 שנה לאחר שנשלח למאסר עולם ולגלות. עלילת דמשק התרחשה במאה ה-19 ובמהלכה הואשמו ראשי הקהילה היהודית ברצח כומר ונזיר לשם שימוש בדמם לאפיית מצות. הטיהור אירע לאחר פחות משנה, ומושל דמשק הוצא להורג על חלקו בפרשה.

אות קלון לחברה הישראלית

מעניין לבחון כיצד טיפלה החברה הישראלית בפרשת ברנס ובפרשת קו 300. שמונה שנים ישב ברנס במאסר שווא. 19 שנה חלפו מאז שחרורו מהכלא ועד זיכויו בבית המשפט. שנים נוספות חלפו עד שהמדינה החליטה לפצותו. בסך הכל חלפו 34 שנה מאז נגזר על ברנס לשבת במאסר שווא ועד שהמדינה פיצתה אותו. את מחצית חייו בילה בטיהור שמו.

הטיפול בפרשת קו 300 מחמיא פחות. בכירי שלטון ומשפט עשו יד אחת לטייח את האמת, לטפול האשמת שווא על קצין בכיר ולהטיל דופי חמור בבכירי השב"כ שדבקו באמת. תיאום עדויות השקר בקרב השב"כ היה הרסני וזרע שחיתות וסיאוב בארגון. חמורה מכל הייתה חבירת ראשי השלטון - נשיא המדינה, ראש הממשלה וגורמי משפט בכירים - להעניק חנינה מראש לאשמים, עוד לפני בירור משפטי.

בתום שנתיים מפרוץ הפרשה היא הוחנקה באמצעות קנוניה חדשה, שחננה את כל האנשים שנתנו את ההוראה לחסל את המחבלים החיים ואת האנשים שביצעו את הרצח בפועל. העובדה שפרשת קו 300 לא התבררה עד סופה היא אות קלון לחברה הישראלית, שהעדיפה להגן על אייקונים ביטחוניסטיים מסורתיים על פני יושר וערכי מוסר בסיסיים. תקוותי שמדינתנו לא תזדנב במקום האחרון של חוסן מוסרי ושל מבחן עשיית צדק.

הכותב הנו יועץ כלכלי ועסקי ששימש בעבר כממונה על התקציבים באוצר ומכהן כיום כיו"ר התיאטרון הלאומי הבימה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

צילום: .

nrg מעריב מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים