בג"ץ: לכבד את הסדר הטיעון עם יחיא טורק
מכה לפרקליט המדינה: בצעד יוצא דופן פסלו שופטי בג"ץ את החלטתו של לדור לבטל את עסקת הטיעון שנחתמה בין הפרקליטות לבין העבריין

יחיא טורק צילום: חן גלילי
באוקטובר 2010, תשעה ימים בלבד לאחר ההסכמה על הסדר טיעון, הפתיע פרקליט המדינה, משה לדור, כשביקש לדחות את קיום ההסדר כדי לגבש עמדה חדה בפרשה ואמנם, לאחר סיום שביתת הפרקליטים הודיעה הפרקליטות לבית המשפט כי פרקליט המדינה חוזר בו מההסדר ומתכוון להמשיך ולנהל את המשפט נגד טורק על פי כתב האישום המקורי המייחס לו עבירות רצח וניסיון רצח.
טורק והסנגוריה הציבורית, באמצעות עורכי הדין, אבי כהן והרן רייכמן, עתרו לבג"ץ נגד החלטת פרקליט המדינה. הם טענו כי ההחלטה בלתי סבירה באופן קיצוני, פוגעת בזכותו החוקתית של טורק להליך הוגן ופוגעת בציפיותיו ובהסתמכותו, כמו גם באינטרס הציבורי שהמדינה מקיימת הסכמים.
"חזרה מההסדר עלולה לפגוע באמינותם של הסדרי הטיעון"
השופטים נאור דנציגר והנדל קיבלו את העתירה. השופטת נאור ציינה כי לפני מתן החלטת פרקליט המדינה לא היו נסיבת חדשות שלא היו בעת חתימת ההסדר ולא התגלו כל עובדות חדשות. המדינה הסבירה כי נעשתה "הערכה מחודשת" על ידי פרקליט המדינה בעקבות פניה של המשטרה שביקשה לשקול מחדש את ההסדר, וכן הבהרה כי בני משפחת אילוז מתכוונים לעתור לבג"ץ נגד ההסדר.

פרקליט המדינה משה לדור. צילום: ראובן קסטרו
נאור הדגישה, כי בנסיבות אלה אין לאפשר לתביעה לחזור בה מן ההסדר שכן, היא לא הסבירה מהו האינטרס הציבורי המצדיק חזרה מהסדר הטיעון. "בהחלטה על ביטול הסדר הטיעון לא ניתן משקל הולם לכך שהמשפט מתנהל משך תקופה כה ארוכה. בעניינו, הסיום לפי ההסדר הוא "במחיר של 15 שנות מאסר האלטרנטיבה – ההרשעה ברצח עפ"י כתב האישום ועמו מאסר עולם – רחוקה מלהיות מובטחת ועשויה לקחת עוד זמן רב", ציינה נאור.
לבסוף, מתחה השופטת נאור ביקורת על דרך קבלת ההחלטה ע"י פרקליט המדינה לאחר שהמשנה לו ופרקליטת המחוז
כבר אישרו את הסדר הטיעון. היא ציינה כי אין ספק שפרקליט המדינה מוסמך לשנות החלטות של הכפופים ואולם הוא לא הראה שזהו מקרה נדיר המצדיק התערבות כזו בשל פגיעה בציבור או בביטחונו.
"חזרה מההסדר יש בה כדי לפגוע באמינותם של הסדרי הטיעון. ככלל, רצוי שבמקרים ראויים תובא עסקה מראש לידיעת פרקליט המדינה לפני שנחתם ההסכם. האפשרות שפרקליט המדינה ישנה הסדר טיעון וישתחרר ממנו בלא שנפלה שגיאה בולטת ובוטה בהחלטת מי שכפוף לו והמשנה לו בפרט פוגעת באמון שרוכש הציבור לעסקאות הטיעון", קבעה נאור.