לא מיושם: דוח הוועדה לאיתור ילדים בסיכון
הוועדה שמונתה עקב ריבוי מקרי הרצח בקרב ילדים פרסמה דוח לפני שנה, אך טרם יושמו המלצותיה. השנה נרצחו שבעה ילדים נוספים

וינטר, שעמד בראש הוועדה הבין משרדית, טוען שצפה את העיכוב ביישום הדוח. "להפתעתי, או אולי לא להפתעתי, מהרגע שניגשנו ליישם את אחת ההמלצות הראשונות, שבלעדיה לא ניתן להמשיך קדימה – העברת מידע בין אנשי המקצוע – נתקלנו בקשיים בלתי רגילים. אני מרגיש שהתחלנו מהגנה על הילדים, ועברנו לדיונים בנושא הגנת הפרטיות".
למרות זאת, טען וינטר כי למשרדו יש הכלים ליישום מיידי של המלצות הדוח. "מבחינתנו, אם נקבל לכך אור ירוק, אנחנו יכולים לגשת לביצוע המיידי של החוק בהתאם להמלצות הדוח. קיבלנו לכך כבר אישור תקציבי ממשרד הרווחה, וברגע שנתגבר על עקב אכילס שלנו, נושא מסירת המידע, אנחנו ערוכים להתחיל מיידית".
במהלך הדיון תקף ח"כ דני דנון (ליכוד), את משרדי הממשלה הנוגעים בדבר ובכללם את שר הרווחה, יצחק הרצוג, לאור העובדה כי הנושא עלה לדיון מספר פעמים, אולם במשך שנה - יישומו מתעכב. "אחרי רצח הילדה, רוז פיזם, קיימנו לא מעט דיונים, המסקנות כבר פורסמו, ולא קרה כלום. קרו רק עוד מקרי רצח, כמו במקרה של בן דרור ושל מיכל אלוני", אמר ח"כ דנון, עד לא מזמן יו"ר הוועדה לזכויות הילד.
"זה לא יהיה מופרך להניח שאם לא היה לוקח כל כך הרבה זמן למערכות לגשת לביצוע מסקנות הדוח, אולי הרציחות המזעזעות האלו היו נמנעות. לא ייתכן ששנה שלמה אנחנו יושבים ומדברים. מדובר במחדל עצום", אמר ח"כ דנון.
השר הרצוג
השר הרצוג הסביר כי "אחרי שביקשנו להפוך את המלצות הדוח להצעת חוק, החלו תהליכים של 'כיפוף ידיים' בין המשרדים ופניתי ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה שיפעל לקידום הנושא. לאחרונה הפצנו תזכיר חוק בין המשרדים הרלוונטים, ובתוך שבועיים אנחנו אמורים לקבל את ההערות ולהביא את החוק לוועדת השרים לחקיקה".
עם זאת, התייחס השר לאפשרות שהצעת החוק לא תעבור את וועדת השרים, ולכן הסכים עם ההצעה שחברי הכנסת יגישו אותה כהצעת חוק פרטית, במטרה להביא ליישומו בהקדם האפשרי.
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, יצחק קדמן, טען בדיון כי גם אם הצעת חוק תעבור לא ישתנה המצב. לדבריו, "גם אם הצעת החוק תעבור, דבר לא ישתנה אם התרבות הארגונית בין משרדי הממשלה והרשויות. גם עובדים סוציאליים לעיתים שומרים לעצמם מידע על המטופלים ולא משתפים פעולה. הם צריכים לדעת לתת מידע ולא רק לקבל".
קדמן ציין כי רק בשנה שעברה היו 46 אלף דיווחים על חשד להתעללות בילדים. "זה מספר איום", אמר. "במצב בקיים היום שירותי הרווחה חייבים חיזוק משמעותי, כי הפתרונות הניתנים אינם מספיקים".
אך מלבד המחלוקות בנושא הגנת הפרטיות, ישנם בעיות נוספות המונעות יישום המלצות הדוח – מול משרד החינוך. לדברי היועצת המשפטית של משרד הרווחה, בתיה ארטמן, לא הוחלט עדיין מי יהיה הגורם בתוך בית הספר, שירכז את נושא איתור הילדים בסיכון ויפעל מול המשרד לביטחון פנים.
בחודש פברואר האחרון פרסמה הוועדה שמינה שר הרווחה, יצחק הרצוג, לבחינת איתור ילדים בסיכון והדרכים להצלתם מאסון אפשרי את המלצותיה. הוועדה מונתה בעקבות 36 מקרי רצח ילדים, שזעזעו את המדינה בשנים האחרונות.
מאז נוספו לרשימה המצמררת שבעה מקרי רצח נוספים במהלך השנה החולפת, בהם, איתי בן דרור שרצח את שלושת ילדיו, מיכל אלוני שרצחה את שני ילדיהוהרצח האחרון, שאירע רק בסוף השבוע החולף, כשאב מהיישוב הבדואי שגב שלום, רצח את בנו התינוק כשהטיח את ראשו ברצפת בטון.