מרוז פיזם לאיתי בן-דרור: הדוח שלא יושם
לאחר רצח רוז פיזם המליצו מומחים על שורה של צעדים לאיתור ילדים בסיכון. בשל מחלוקת בין משרדי הממשלה המסקנות לא יושמו בשטח

משברים אישיים, ניסיונות התאבדות קודמים של ההורה וגירושים - גורמים הזהים למצבו של איתי בן דרור, שרצח את שלושת ילדיו - זוהו כאיתותים שיש לשים אליהם לב במיוחד. אבל ההמלצות, שאולי היו יכולות למנוע את הטרגדיה הנוראה, נותרו במגירה: למעריב נודע כי הן אינן מיושמות בשל מחלוקות בין משרד הבריאות ומשרד המשפטים לבין משרד הרווחה.
הוועדה שבראשה עמד סמנכ"ל משרד הרווחה והממונה על השירותים החברתיים, מוטי וינטר, פעלה כשנה. היא הוקמה ביוזמת שר הרווחה יצחק הרצוג לאחר רצח הילדה רוז פיזם, והתייחסה ל-36 מקרים של רצח ילדים בידי הוריהם בשש השנים האחרונות.
בדוח הסופי ממליצה הוועדה על שורה של תפיסות חדשות בהתייחסות לילדים במצבי סכנה, כמו הרחבת ההתייחסות למגוון איתותים ומצבים בהם נמצאים ילדים ומשפחות שעד כה לא נתפסו כמצבים מעוררי דאגה.
מצבים אלו עלולים להתפתח למצבי סכנה, ובדוח הושם דגש על האחריות של אנשי המקצוע כלפי ילדים בסיכון וילדים הנמצאים במצבים העלולים להוביל לסכנה. עוד הומלץ על גיבוש חוק חיוב בשיתוף במידע בין אנשי המקצוע, המאפשר ראייה כוללת ורחבה של מצב הילד ומשפחתו, המתבטא באחריות הדדית של אנשי המקצוע.
בנוסף לכך, הוועדה המליצה על הפעלת מודל לזיהוי מצבי סכנה, הכולל לוח של איתותים המנוסחים כך שאנשי מקצוע העובדים במסגרות ארגוניות שונות יוכלו לזהותם. כמו כן המליצה הוועדה על הקמת מוקד הגנה יישובי אליו יעברו הדיווחים
"למרות האפשרות ליישם את ההמלצות בכל רגע נתון, הן 'תקועות' בגלל הקושי בגיבוש חוק שיתוף והעברת המידע שנוגע בכמה מידע מותר להעביר, פרטיות המטופל וכיו"ב", אמר אתמול גורם בכיר במשרד הרווחה.
לדבריו, אם הרשויות היו פועלות על פי מודל האיתותים לזיהוי מצבים העלולים להוביל לסכנה לילדים, עובדי הרווחה והבריאות יחדיו היו פועלים לשנות לאלתר את אופי הטיפול באיתי בן דרור וילדיו. "אין לי ספק שיישום המסקנות היה עשוי למנוע את הרצח המזעזע בכפר יונה", הוסיף הבכיר.
בתוך כך, אתמול קיימה הוועדה לזכויות הילד בכנסת, בראשותו של ח"כ דני דנון (ליכוד), דיון חירום בעקבות רצח הילדים. "עברו 176 יום מאז שהוועדה אישרה את אימוץ מסקנות הדוח", אמר דנון ל-מעריב. ייתכן שאם הן היו מיושמות והיה מתקיים שיתוף פעולה מלא ותיאום בין כלל הגורמים היה ניתן למנוע את הטרגדיה של משפחת בן דרור".
ח"כ אורלי לוי (ישראל ביתנו) אשר חשפה את העיכוב ביישום המלצות הוועדה במהלך הדיון אתמול בכנסת, פנתה אתמול לשר הרווחה בדרישה לזרז את השינויים בחוק. "המודל עליו המליצה הוועדה היה צריך כבר מזמן לפעול בשטח, רק הפחד מהמידע שלכאורה יפגע בפרט מונע את הפעלתו", אמרה.
ממשרד הרווחה נמסר: "מדובר במרכיב אחד מתוך דוח מאוד משמעותי שחלקים ממנו כבר מיושמים היום. הנושא נמצא בדיון בין הנהלות משדרי הרווחה והבריאות כאשר שורש המחלוקת הוא בנושאים מקצועיים. הנושא יגיע להכרעה בוועדת שרים לחקיקה בו יציגו הצדדים את עמדותיהם. נציין כי מתקיים שיתוף פעולה הדוק בין משרד הרווחה למשרד הבריאות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "משרד הבריאות לא ייכנס להאשמות, והנושא ייבחן בדרג הנהלת המשרד".