ועדת הסביבה החליטה: הטמנת הפסולת תתייקר
במטרה לעודד מיחזור החליטה ועדת הסביבה של הכנסת לעלות את היטל ההטמנה ל-90 שקל לטון במקום 50 שקל כיום. באירופה זה עבד
◄ינואר 2007: הכנסת אישרה היטל על הטמנת פסולת

לאן תפונה הפסולת? הטמנה יקרה יותר תעודד מיחזור צילום: רויטרס
"באישור ההיטל החדש, השלמנו הצעד הנוסף שהיה חסר בכדי לוודא שמהפכת המיחזור תתרחש", אמר השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. לדבריו, כעת, מובטח לכולנו שהרשויות המקומיות ישתפו פעולה כולן ובעוד שנים בודדות נהייה במציאות חדשה של מדינה המפרידה פסולת וממחזרת.
87% מהפסולת בארץ מוטמנת באדמה
דוח שהוכן על ידי מרכז המחקר של הכנסת מגלה כי באירופה מיסוי הטמנת פסולת הביא לתוצאות חיוביות: בלימה של מגמת העלייה בכמות הפסולת המוטמנת; הקטנת כמויות הפסולת על-ידי היצרנים; הגדלת שיעורי המיחזור של פסולת מוצקה; סיוע בניקוי ובשיקום של אתרי הטמנה; תרומה לפיתוח הטכנולוגי של שיטות ואמצעים נוספים להתמודדות עם צבירת פסולת; תרומה ליצירת מקומות עבודה במפעלי השרפה והמחזור וכן בפרויקטים לניקוי ולשיקום של אתרי פסולת.
"מדובר בהחלטה חשובה שמדגישה את החובה שמוטלת כעת על הרשויות המקומיות להעמיק את תשתית המיחזור", ציין מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה. יחד עם זה, אמרו בעמותה כי עלותה הנמוכה של ההטמנה בישראל היא הגורם המרכזי לכך שהחלק הארי של הפסולת עדיין מוטמן באדמה
ומחולל מפגעים סביבתיים ובזבוז משווע של משאבים. לדבריהם, העלאת ההיטל חיונית בכדי להגדיל את שיעור המיחזור, להרחיב את מעגל הרשויות הממחזרות ולקדם את תשתית מפעלי המיחזור.
על פי נתוני אדם טבע ודין, למעלה משני מיליון טונות של פסולות שניתן למחזר, מוטמן מידי שנה באדמה. "מדינת ישראל מפגרת אחר המדינות המערביות, כאשר 87% מהפסולת בארץ מוטמנת באדמה ויוצרת מפגעים סביבתיים חמורים", ציין גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום פסולת של העמותה. "במרבית מדינות האיחוד האירופי, היטל ההטמנה הוא כלי מדיניות מרכזי המהווה מרכיב יסודי במדיניות ניהול הפסולת והמשאבים ומסייע רבות בצמצום ניכר של ההטמנה. בהולנד, אוסטריה ובלגיה היטל ההטמנה עבור טון פסולת נעה בין 60 ל-87 אירו".