הכנסת אישרה היטל על הטמנת פסולת
תוך חמש שנים, העברת טון זבל לאתרי הטמנה תעלה 50 שקלים. ארגוני הירוקים מקווים: החוק יהווה תמריץ להשקעה במיחזור ויסייע בשימור עתודות הקרקע
בנוסח שאושר נקבע כי היטל ההטמנה יוטל בהדרגה במשך חמש שנים: שנה ראשונה 10 שקלים לטון פסולת מעורבת, שנה שנייה 20 שקלים וכך הלאה עד למחיר של 50 שקלים לטון). החוק יחל להיות מיושם באחד ביולי השנה.
השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא ציין כי אישור החוק מהווה אבן דרך היסטורית בטיפול בנושא הפסולת בישראל.
כיום מוטמנים כ-80 אחוז מהפסולת בארץ באתרי ההטמנה. למרות שההטמנה צורכת הרבה קרקע וגורמת לעלויות גבוהות למדינה, מחירה בארץ נמוך מאוד הן בשהוואה למקובל בעולם והן יחסית לשיטות הטיפול האחרות בפסולת. מחיר זה, מסבירים במשרד להגנת הסביבה, אינו משקף את כל העלויות הכרוכות בהטמנת הפסולת כגון עלות קרקע, זיהום האוויר, מחלות כתוצאה מהזיהום, סיכון מי תהום ועוד.
לדברי טל שוחט, הממונה על מטמנות ותחנות מעבר במשרד להגנת הסביבה, בתוך שנים בודדות ימוצו כל אתרי ההטמנה המאושרים הפעילים כיום, ועל כן יש לפעול בדחיפות לקידום שיטות טיפול אחרות ומתקדמות. שוחט הוסיפה כי מחיר ההטמנה כיום אינו מאפשר תחרות הוגנת לשיטות טיפול מתקדמות - כולל הפחתת הפסולת המיוצרת מלכתחילה, מיחזור ושימוש בפסולת לצורך הפקת אנרגיה.
השר להגנת הסביבה הוסיף כי הכספים שייגבו באמצעות היטל ההטמנה, יופקדו בחשבון ייעודי של הקרן לשמירת הניקיון, ויוחזרו לרשויות המקומיות לצורך הקמת תשתיות למחזור ולטיפול מתקדם בפסולת.
בעמותת אדם טבע ודין בירכו על קבלת תיקון החוק. "מעתה, יהיה תמריץ כלכלי מרכזי לפיתוח המחזור ולהטמעת המסר כי יש שימוש טוב יותר לעתודות הקרקע במדינה אשר הולכות ומצטמצמות", אמרה עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"ל העמותה.
עבר בקריאה ראשונה: איסור לגביית תשלום בפארק עירוני
בתוך כך, הכנסת העבירה אתמול בקריאה ראשונה תיקון לחוק פקודת העיריות, על-פיו אסור לרשויות המקומיות לגבות כספים בגין כניסה לפארקים וגנים ציבוריים.
עו"ד עמית ברכה מאדם טבע ודין אומר כי תיקון זה יאפשר גישה חופשית של כל התושבים אל המרחב הציבורי הפתוח. "זכות זו מגלמת צורך בסיסי של כל אדם להנאה בפועל מסביבה ראויה, ומכאן שאין להגבילה באמצעות גביית
דמי כניסה אל הגנים הציבוריים".
עו"ד ברכה מציין לדוגמה את עיריית רעננה, שגובה תשלום עבור הכניסה לפארק העירוני בתחומה, ממי שאינו נמנה בין תושביה. לדבריו, התיקון לחוק אינו פוגע בזכותה של הרשות המקומית לגבות תשלום בגין שירותים תפעוליים נלווים הניתנים לעיתים קרובות בגן הציבורי, כגון אטרקציות לילדים, מתקנים למכירת אוכל ומשקאות ועוד.