מהפיכת הגיוס של החרדים לצה"ל
למרות מחאות הרבנים, אלפי צעירים חרדים התגייסו בשנים האחרונות לצה"ל, קיבלו שכר ויצאו עם מקצוע מבוקש לאזרחות
- זינוק של 150% במספר החרדים המתגייסים
- תכירו: 5 החרדים שהפכו לקצינים בחיל האוויר
מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף אליעזר שקדי, כיום מנכ"ל אל על, אימץ בשנת 2007 לחילו את פרויקט שח"ר הצה"לי, במטרה למצוא לבחורי הישיבות האיכותיים תפקידים טכניים וטכנולוגיים שיאפשרו להם להשתלב בשירות הצבאי.
שנה לאחר שהחל, בשנת 2008, גויסו 150 חרדים, בשנת 2009 הצטרפו אליו 200 חרדים, והשנה המספר הגיע ל-250. הפרויקט זוכה לתשומת לב רבה גם ממפקד חיל האוויר הנוכחי, האלוף עידו נחושתן, שמתגאה בנשירה של בודדים בלבד מהפרויקט.
אחד מסימני ההצלחה הבולטים בפרויקט הוא סגן-משנה רפאל כהן, בחור ישיבה חרדי מירושלים, שסיים את קורס הקצינים בהצלחה והיה לבוגר הראשון בפרויקט שהפך לקצין. בקרוב הוא יתמודד על תפקיד נוסף בחיל האוויר וישקול המשך קריירה צבאית.

מנתוני צה"ל עולה כי מחצית מהם הורים לילדים, 70 אחוז נשואים, ובנקודת הזמן הזו יש לא פחות מ-400 חרדים שהשתלבו בשירות עם כחולי המדים. החרדים מתמיינים ל-22 מקצועות שונים מתחום התוכנה, מכונאות לכלי טיס, חשמל, מתכות, ציוד קרקע, בינוי ומשובצים כמעט בכל בסיסי חיל האוויר.
עד היום סיימו עשרה חרדים את קורס הקצינים ועשרות מהם חתמו על שירות קבע. על פי נתוני אכ"א הם מוגדרים כבעלי מוטיבציה גבוהה להמשך שירות ולקצונה. מבדיקה שנעשתה, 80 אחוז מהם הצטרפו לאחר שירותם לשוק העבודה במקצוע שאותו רכשו בצה"ל. המסלול הותאם כך שיאפשר לחרדים
עם גיוסם דאגו בצה"ל להשלים למרבית המתגייסים ידע במתמטיקה ובאנגלית. בחיל האוויר משבצים אותם בצוותים שכוללים לפחות חמישה חרדים, כדי לגבש קבוצות ולשמור על צביון חרדי במסגרת הפרויקט. אחד מהחרדים המשרת במסגרת הפרויקט אמר כי "אין הקצנה בגישה ויש יחס הוגן. אנחנו נהנים מאוזן קשבת. לגבי נושא ההפרדה מסתדרים, בכל זאת גם בבנק או בביטוח לאומי אתה יכול לקבל שירות בדלפק מאישה".
ראוי להדגיש כי חרדים רבים מבקשים להתקבל גם לתפקידי לחימה - פלוגה נוספת בנח"ל החרדי, חיילים ביחידת העלית של חיל המודיעין 8200, ונהגים קרביים בכלים ההנדסיים של צה"ל, כל אלה הם רק חלק מהמקומות שנפתחו עבור חרדים במסגרת התוכנית של ראש אכ"א, האלוף אבי זמיר.
"כל מי שרוצה להיות לוחם, יהיה לוחם", הנחה האלוף את פקודיו. מדובר בתוכנית ארוכת טווח, שמטרתה לפתוח עבור חרדים מקצועות נוספים בתחום הלחימה. כחלק מכך עבר גדוד הנח"ל החרדי השבחה, ופרופיל סף הכניסה אליו עלה ל-82, כפי שמקובל ביחידות החי"ר האחרות.
"מי שגויס בחודשים האחרונים לנח"ל החרדי היה חייב להיות לפחות עם פרופיל 82", הסביר קצין בכיר, "המסלול שהם עוברים כיום תואם לגולני ולצנחנים, ובשל המוטיבציה הגבוהה פתחנו פלוגה נוספת".

הקצין הבכיר ציין כי בשל העלאת הפרופיל של לוחמי גדוד הנח"ל החרדי ל-82, ישנם חרדים רבים בעלי פרופיל 72 שמעוניינים להשתלב בתפקידי לחימה. לכן נפתחו מקצועות נוספים עבורם, תוך שהותאמו לדרישותיהם הייחודיות: אוכל כשר למהדרין; סביבת עבודה עם מינימום חיילות; ואפשרות לתפילה וללימודים.
ההיענות במגזר החרדי לא איחרה לבוא. לדברי קצין בכיר במחזור חודש מארס 2011 התמלאה מחלקה שלמה ביחידה 8200, מחלקה לציוד מכני הנדסי כבד בחיל ההנדסה הקרבית ומחלקת נהגי ביטחון שוטף שיסיירו לאורך הגבולות. באגף כוח האדם מודים כי המוטיבציה של המגזר החרדי למקצועות לחימה גבוהה, אך עדיין לא מספיקה כדי לפתוח גדוד נוסף ללוחמים, מלבד הנח"ל החרדי.
עם זאת, מבהירים באכ"א כי אם תהיה קבוצה שלמה, כמו ישיבות ההסדר, שתרצה להתגייס יחד לגולני או לצנחנים, יפתחו עבורם מחלקה שתותאם לצרכיהם. קצין בכיר הבהיר כי צריך רק קבוצה אחת שתפרוץ את הדרך, והיא כבר תגרור אחריה מחלקות חרדים בכל חטיבות החי"ר, ביניהן גולני, הנחשבת למבוקשת ביותר.
תוכניתנים, טכנאי מחשב ואלקטרוניקה שהפכו להצלחת החיל מתוך המסלולים שהוצעו לחרדים כדי להשתלב בצבא (פרויקט שח"ר) בחרו לא מעטים להצביע ברגליים לטובת אגף התקשוב. ראש האגף, האלוף עמי שפרן, זיהה את הפוטנציאל הטמון במגזר החרדי והנחה לשפר את ההסברה והקליטה עבורם, כדי לעודד את גיוסם לאגף שלו.
בשנת 2008 שולבו בסך הכל עשרות חרדים בודדים במקצועות אגף התקשוב, אבל כיום משרתים בו מאות. המפורסם שבהם הוא רפאל מיוחס, שהתגייס לפני כחצי שנה למסלול תוכניתנים ובחג החנוכה האחרון זכה בתואר "חתן חידון התנ"ך הארצי" למבוגרים במעמד ראש הממשלה.

בתום מיון שמגדיר את יכולותיהם, יכולים החיילים החרדים ללמוד מקצועות שונים, ביניהם בודקי תוכנה, טכנאי מחשב, אלקטרוניקה, ולאחרונה אישר האלוף שפרן לצרף אותם לקורס היוקרתי של אבטחת מידע.
מדריכים במסלול החרדי באגף התקשוב אומרים כי לאחרונה נערך סקר שביעות רצון ולא פחות מ90- אחוז מהם הגדיר ברמה גבוהה את שביעות הרצון מיחס המפקדים ומסביבת העבודה. עוד אמר אחד המדריכים כי "החרדים שמגיעים לאגף התקשוב עוברים מיונים והשמה, כי נדרשת מהם רמה גבוהה. הם מתאמצים להגיע אלינו, כי הם מבינים שהידע שהם רוכשים מסייע להם למצוא בקלות עבודה באזרחות".
ההכשרה מבוצעת בנפרד מקורסים מעורבים, והשירות כולל הקפדה על זמני תפילה, אוכל כשר למהדרין ויום תורני פעם בשבוע. חיל התקשוב כלל לא לבד בהבנה הזו, ופרויקטים דומים ניתן למצוא גם בחיל המודיעין, בחיל הים, באגף הטכנולוגיה (שח"ר אט"ל) ועוד.