הענקת פרס נובל: כיסא ריק במקום הזוכה

לראשונה מזה 74 שנה נערך טקס פרס נובל לשלום ללא נוכחותו של הזוכה או של נציגיו. את מקומו של מתנגד המשטר הסיני ליו שיאבו, הכלוא על פעילותו למען הדמוקרטיה, החליף כיסא ריק. "ליו לא עשה שום דבר רע. הוא חייב להיות משוחרר", קרא יו"ר ועדת הפרס. 18 מדינות נענו לדרישת סין והחרימו את הטקס

סוכנויות הידיעות | 10/12/2010 14:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בבירת נורבגיה אוסלו נערך היום (ו') בצהריים טקס הענקת פרס נובל לשלום, בהיעדרותו הבולטת של הזוכה בפרס, הסיני ליו שיאבו. ליו בן ה-54, שמרצה עונש מאסר של 11 שנים בגין חתירה תחת סמכויות המדינה הקומוניסטית, לא יוכל לקבל את הפרס, בסך 1.4 מיליון דולר. גם רעייתו, ליו שיה, הושמה במעצר בית בחודשים האחרונים מאז הוכרז על זכייתו ונמצאת תחת שמירה מוגברת של כוחות צבא.

יו''ר ועדת פרס נובל יושב לצד כסאו הריק של ליו שיאבו, היום.
יו''ר ועדת פרס נובל יושב לצד כסאו הריק של ליו שיאבו, היום. צילום: רויטרס
הטקס היום היה הפעם הראשונה מזה 74 שנה, שבה לא מוענק הפרס לזוכה - הפעם הקודמת הייתה ב-1936, אז מנע אדולף היטלר ממארגני הטקס להעניק את הפרס לקארל פון-אוסייצקי. היום, בטקס החגיגי באולם העירייה של אוסלו, בלט במרכז הבימה הכיסא הריק שעליו אמור היה ליו לשבת.

יו"ר ועדת הפרס, תורביורן יגלנד, ציין בנאומו את פעילותו של ליו למען קידום הדמוקרטיה בארצו, וקרא למשטר בבייג'ינג לשחררו לאלתר. "ליו רק הוציא לפועל את זכויות האזרח שלו. הוא לא עשה שום דבר רע. הוא חייב להיות משוחרר", קרא יגלנד, וזכה למחיאות כפיים ממושכות מהקהל.

יגלנד גם שיבח את המשטר הסיני על שהצליח להוציא מיליונים ממעגל העוני, אולם הבהיר כי לצד ההתפתחות הכלכלית חייבים להיות גם דמוקרטיה וחופש דיבור. "גם סין תתחזק אם תושביה יקבלו זכויות אזרח", אמר.

לאחר נאומו הניח יגלנד את מדליית הפרס ואת התעודה על הכיסא הריק. אלף האורחים - בהם בני משפחת המלוכה הנורבגית, מתנגדי משטר סינים גולים ויו"ר בית הנבחרים האמריקאי ננסי פלוסי – עמדו על רגליהם ומחאו כפיים לכבודו של ליו.
 
טקס פרס נובל. צילום: רויטרס. עריכת וידיאו: לימור זיו
טקס פרס נובל. צילום: רויטרס. עריכת וידיאו: לימור זיו
טקס פרס נובל. צילום: רויטרס. עריכת וידיאו: לימור זיו


"סין תהפוך לאומה הנשלטת על ידי החוק"

השחקנית ליב אולמן הקריאה הצהרה שנשא ליו במהלך משפטו בשנה שעברה. "אני, מלא באופטימיות, מביט לעבר עתיד של סין חופשית", נאמר בהכרזה. "אין כוח שיוכל לשים קץ לשאיפה האנושית לחירות, וסין תהפוך בסוף לאומה הנשלטת על ידי החוק, שם זכויות האדם יהיו עליונים".

בסין המשיכו היום למחות נגד ההחלטה להעניק את הפרס לליו. "החלטת הוועדה הנורבגית לא מייצגת את רצונם של רוב תושבי העולם, במיוחד במדינות המתפתחות", אמר ג'יאנג יו, דובר מטעם משרד החוץ.

שידורי רשתות בי-בי-סי וסי-אן-אן הוחשכו בדיוק כאשר החל הטקס באוסלו. האבטחה סביב בית רעייתו של ליו תוגברה, ועשרות עיתונאים הורחקו מהמקום. גם ליד שגרירות נורבגיה הוצבו כוחות משטרה גדולים.

מאז

הכריזה ועדת פרס נובל באוקטובר כי ליו הוא הזוכה על פעילותו למען שינוי דמוקרטי בסין, הפעילה בייג'ינג מכבש לחצים כדי למנוע ממדינות להשתתף בטקס באוסלו. מלבד סין, הודיעו עוד 18 מדינות כי אינן מתכוונות לשלוח נציגים – בהן רוסיה, פקיסטן, איראן, ונצואלה וקובה. סרביה, שתחילה הודיעה כי תימנע מהשתתפות, חזרה בה בסופו של דבר.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים