הענקת פרס נובל: כיסא ריק במקום הזוכה
לראשונה מזה 74 שנה נערך טקס פרס נובל לשלום ללא נוכחותו של הזוכה או של נציגיו. את מקומו של מתנגד המשטר הסיני ליו שיאבו, הכלוא על פעילותו למען הדמוקרטיה, החליף כיסא ריק. "ליו לא עשה שום דבר רע. הוא חייב להיות משוחרר", קרא יו"ר ועדת הפרס. 18 מדינות נענו לדרישת סין והחרימו את הטקס

יו"ר ועדת הפרס, תורביורן יגלנד, ציין בנאומו את פעילותו של ליו למען קידום הדמוקרטיה בארצו, וקרא למשטר בבייג'ינג לשחררו לאלתר. "ליו רק הוציא לפועל את זכויות האזרח שלו. הוא לא עשה שום דבר רע. הוא חייב להיות משוחרר", קרא יגלנד, וזכה למחיאות כפיים ממושכות מהקהל.
יגלנד גם שיבח את המשטר הסיני על שהצליח להוציא מיליונים ממעגל העוני, אולם הבהיר כי לצד ההתפתחות הכלכלית חייבים להיות גם דמוקרטיה וחופש דיבור. "גם סין תתחזק אם תושביה יקבלו זכויות אזרח", אמר.
לאחר נאומו הניח יגלנד את מדליית הפרס ואת התעודה על הכיסא הריק. אלף האורחים - בהם בני משפחת המלוכה הנורבגית, מתנגדי משטר סינים גולים ויו"ר בית הנבחרים האמריקאי ננסי פלוסי – עמדו על רגליהם ומחאו כפיים לכבודו של ליו.
השחקנית ליב אולמן הקריאה הצהרה שנשא ליו במהלך משפטו בשנה שעברה. "אני, מלא באופטימיות, מביט לעבר עתיד של סין חופשית", נאמר בהכרזה. "אין כוח שיוכל לשים קץ לשאיפה האנושית לחירות, וסין תהפוך בסוף לאומה הנשלטת על ידי החוק, שם זכויות האדם יהיו עליונים".
בסין המשיכו היום למחות נגד ההחלטה להעניק את הפרס לליו. "החלטת הוועדה הנורבגית לא מייצגת את רצונם של רוב תושבי העולם, במיוחד במדינות המתפתחות", אמר ג'יאנג יו, דובר מטעם משרד החוץ.
שידורי רשתות בי-בי-סי וסי-אן-אן הוחשכו בדיוק כאשר החל הטקס באוסלו. האבטחה סביב בית רעייתו של ליו תוגברה, ועשרות עיתונאים הורחקו מהמקום. גם ליד שגרירות נורבגיה הוצבו כוחות משטרה גדולים.
מאז
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
