סין לארה"ב: די עם הגישה המתנשאת
משרד החוץ הסיני דחה את הקריאות לשחרר מהכלא את מתנגד המשטר, ליו שיאבו, יממה לפני שהוא אמור לקבל את פרס נובל לשלום באוסלו
בתדרוך לעיתונאים אמרה דוברת משרד החוץ, ג'יאנג יו, כי בייג'ינג לא תיכנע למאמצים ללחוץ עליה לשחרר את ליו, שנידון ל-11 שנות מאסר, ואת רעייתו ליו שיה, שנמצאת במעצר בית מאז שנמסר כי בעלה יקבל את הפרס לפני כחודשיים.
"סין קוראת למחוקקים האמריקאים להפסיק להשתמש במילים הלא נכונות ובפעילות השגויה במקרה של ליו שיאבו ולשנות את הגישה המתנשאת והחצופה שלהם", אמרה ג'יאנג. "הם צריכים לכבד את העם הסיני ואת ריבונות החוק הסיני. ההחלטה לכאורה של הקונגרס האמריקאית מעוותת את האמת ומתערבת בענייניה הפנימיים של סין".
ג'יאנג הגנה על ההחלטה לכלוא את ליו, שנידון בדצמבר אשתקד ל-11 שנות מאסר על חתירה תחת סמכויות המדינה. ליו היה המחבר המוביל של אמנת 08, גילוי דעת שפרסמו אינטלקטואלים ופעילים סינים בקריאה לרפורמה דמוקרטית במדינה הקומוניסטית.
"ליו שיאבו לא הורשע בגלל אמירותיו", אמרה. "ליו כתב ופרסם מאמרים משלהבים באינטרנט, ארגן ושכנע אחרים לחתום עליהם ולהפיל את הסמכות הפוליטית והמערכת החברתית של סין. הבעיה של ליו היא שהוא הלך מעבר לביקורת כללית. זה היה מעשה שסיכן את החברה".
מאחר שליו ובני משפחתו אינם יכולים להגיע לטקס באוסלו, החליטה ליו שיה כי מתנגד משטר אחר יקבל את הפרס בשמו של בעלה. יאנג ג'יאנלי, שהשתתף במחאת הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989 וכיום מתגורר בארצות הברית, הוא שמונה לייצג את ליו ולשאת נאום בשמו.
18 מדינות הודיעו כי יחרימו את הטקס
מאז שהכריזה ועדת פרס נובל כי ליו הוא הזוכה על פעילותו למען שינוי דמוקרטי בסין, הפעילה בייג'ינג מכבש לחצים כדי למנוע ממדינות להשתתף בטקס באוסלו. עד כה נמסר על 18 מדינות, שלהן קשרים כלכליים ענפים עם סין, אשר הודיעו כי לא ישלחו נציגים לאירוע, שבו נוטלים חלק גם בני משפחת המלוכה הנורבגית.
ההחלטה גם פגעה ביחסים בין סין לבין נורבגיה, שם יושבת ועדת הפרס. המשלחת הסינית לשיחות האקלים במקסיקו סירבה להיפגש עם המשלחת הנורבגית שאותה מובילים ראש הממשלה ינס סטולטנברג והשר לאיכות הסביבה אריק סולהיים.
שלטונות בייג'ינג גם החשיכו בימים האחרונים את
דיווחי בי-בי-סי וסי-אן-אן על ליו, ובנוסף נחסמו אתרי האינטרנט של שתי רשתות החדשות העולמיות.
"המערב הראה יצירתיות גדולה בקונספירציה נגד סין", נכתב במאמר בעיתון גלובל טיימס. "כשהאידיאולוגיה שלו נותרה הדומיננטית כיום, המערב לא מפסיק להטריד את סין בכל סוגי הטריקים, כמו פרס נובל לשלום".
הלילה גם חשף אתר ויקיליקס מברקים אמריקאיים, שבהם תוארו הלחצים שהפעילו הדיפלומטים על בייג'ינג לשחרר את ליו. בסוף 2008, שבועיים בלבד אחרי מעצרו הראשון של ליו, האיץ השגריר קלארק רנדט "בממשלה הסינית לשחרר אותו להפסיק את ההטרדות נגד מתנגדים משטר שלווים".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
