עולם מושחת: אחד מכל ארבעה שילם שוחד
הדוח של ארגון שקיפות בינ"ל לרגל יום המאבק בשחיתות הראה כי העולם הפך ליותר מושחת. מקבלי השוחד הבולטים: אנשי המשטרה

הסקר של ארגון שקיפות בינלאומית מצא כי קרוב ל-56 אחוז מהנשאלים טענו כי הם חושבים כי המדינה שלהם הפכה למושחתת יותר. מדובר בנתון הגבוה ביותר מזה שלוש שנים, ומומחים קשרו זאת למשבר הכלכלי העולמי שערער את האמון במוסדות הממשלתיים והפיננסיים.
מהנתונים עולה כי אחד מכל ארבעה נשאלים בסקר – שבו השתתפו יותר מ-91 אלף בני אדם ב-86 מדינות - דיווח כי הוא שילם שוחד בשנה החולפת. מהחתך של מקבלי השוחד מתברר כי 29 אחוז מגיעים לידי המשטרה, 20 אחוז לפקידי רישום ו-14 אחוז לחברים במערכת המשפט.
כמו כן מתברר כי 80 אחוז אמרו כי המפלגות הפוליטיות נחשבות לגופים המושחתים ביותר, בעוד ש-50 אחוז מהנשאלים אמרו כי הם מאמינים שממשלתם אינה פועלת ביעילות נגד התופעה החמורה. גם מוסדות הדת זוכים לביקורת, כאשר 53 אחוז אמרו כי הם מושחתים, עלייה חדה לעומת 28 אחוז שהביעו דעה דומה לפני שש שנים.
בצמרת המדינות המושחתות נמצאות אפגניסטן, ניגריה, עיראק והודו, כשאחריהן סין, רוסיה ומרבית מדינות המזרח התיכון. בדנמרק, לעומת זאת, עומד הנתון של משלמי השוחד על אפס אחוזים.
גם הנתונים בישראל אינם מעודדים. הציבור הישראלי רואה את המפלגות הפוליטיות בתור הגוף המושחת ביותר עם ציון של 4.5 מתוך 5. אחריהן מדורגים הכנסת וגופי דת עם ציון של 4, פקידי השירות הציבורי עם ציון 3.9, המשטרה עם 3.5.
82% ממשתתפי הסקר בישראל אמרו כי הם חשים כי מאמצי הממשלה להילחם בשחיתות אינם יעילים, בניגוד ל-18% שמאמינים כי
"לרוע המזל, הניסיון של אנשים עם שוחד מערב את המשטרה, וזה מדאיג ביותר", אמרה רובין הודס, האחראית על המחקר בארגון שקיפות בינלאומית. "זה נתון שגדל בשנים האחרונות. הוא כמעט הוכפל מאז 2006. כמעט אחד מכל שלושה אנשים שהיה בקשר עם המשטרה ברחבי העולם נאלץ לשלם שוחד".