
היום: המבקר יפרסם דוח חמור על מערך כיבוי האש
במערכת הפוליטית ממתינים בדריכות לשעה 15:00, שבה עתיד מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, לחשוף דוח המפרט "מחדלים רציניים" שהשפיעו על אופן הטיפול בשריפה בכרמל, ויעסוק בין היתר בהתנהלותם של רה"מ נתניהו והשרים אלי ישי, יובל שטייניץ ואהוד ברק, שהופקד על "הטיפול בעורף בכלל מצבי חירום"
- נתניהו יוזם: כח בינלאומי לכיבוי שריפות במדינות האיזור
- סקר מעריב: רוב גורף בעד הקמת ועדת חקירה ממלכתית
- לינדנשטראוס בסיור בכרמל: המום ממספר ההרוגים
- בכנסת הזהירו לפני שנה: "יתרחש אסון"

"חכו 24 שעות ותראו על מה אני מדבר", אמר המבקר בדיון בוועדת הכספים, שבמקור אמור היה לעסוק באישור תקציב משרדו אך בפועל שימש במה לחילופי האשמות על האחריות למחדלים בטיפול בשריפת הענק בכרמל.
שר הפנים, אלי ישי, הדף את גלי הביקורת שהוטחו בו בעקבות האסון והטיל את האחריות למחדלים במערך הכבאות על הממשלה. "פיקוח נפש וחיי אדם עברו כל הזמן לנגד עיני", אמר. "אחרי ששר נאבק והממשלה מקבלת החלטה אחרת, האחריות הקולקטיבית על התוצאה חלה על כל הממשלה".
השר ישי שב וטען כי פעל לחיזוק מערך כיבוי השריפות הארצי. "בשנת 2002 ביקשתי לא לבטל את מערך הכיבוי האווירי. כתבתי מכתב לממשלה. היה דיון בממשלת שרון הראשונה, וכולם הצביעו בעד ביטול. התרעתי שבעת דליקה יהיה פה אסון המוני, ואני מבקש לא לבטל את הכיבוי מהאוויר. אך כולם הצביעו בעד, להוציא את שרי ש"ס. בסוף, ממשלת ישראל קיבלה את ההחלטה לבטל את הכיבוי האווירי".
הליקויים שמצא המבקר במערך הכבאות הם כה חמורים, שהם עלולים למוטט את כל מערך החילוץ וההצלה של העורף. מאחר שלהיערכות של שירותי הכבאות יש ביטוי כספי מובהק,
בדיון אתמול התייחסו חברי ועדת הכספים לחלקו של האוצר במצב הנוכחי. גם המבקר עשוי להתייחס לטענה שהעלו חלקם, ולפיה משרד האוצר עיכב העברת תקציבים לכבאות, תוך שהוא מתנה את העברתם בביצוע רפורמה במערך הכבאות. התשובה של שר האוצר שטייניץ נשמעה מפי נציגו בדיון, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, אודי ניסן. "אי אפשר לשפוך כסף בלי רפורמה", טען, "דוח נציבות הכבאות לפני שנתיים אומר שהמערך בזבזני בגלל הפיזור שלו בין 24 איגודי הכיבוי".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), טען כי ''יש חלמאות ואי-תיאום בין גופי החירום", ותהה: "איפה הייתה התקשורת להתריע על הסכנה? היא עסקה חודשיים בהבטחת הכנסה לאברכים".

"מאחר שיש אמון של הציבור במשרד המבקר", הסביר לינדנשטראוס, "האמון הוא ערך חשוב מאוד בביצוע המלצות המבקר. מאידך, זה לא סוד שאני אומר שוב ושוב שחסרות לנו הוראות חוקיות שיתנו לנו את השיניים הדרושות לביצוע דוחות המבקר". כפי שפורסם במעריב, המבקר סבור כי לא רק שמצבו של מערך הכבאות לא השתפר מאז הדוח שפרסם בחודש יולי 2007, בעקבות מלחמת לבנון השנייה, אלא אף הורע.
כזכור, המבקר מצא בשעתו ליקויים בפריסת שירותי הכבאות וכן מחסור בכבאים, בציוד ובכלי רכב, דבר שלדבריו השפיע על תפקוד שירותי הכבאות במלחמה. מעבר למחסור של 157 כבאים ביחס לתקן, היה מחסור בציוד כגון קסדות, שכפ"צים, מסכות להגנה על הנשימה בשריפות יער, מפות שטח ומכשירי קשר נישאים. למרות זאת ראוי להדגיש כי יישום לקחי הדוח הקודם אולי עשויים היו למזער את נזקי האסון הנוכחי, אך לא למנוע אותו.